Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua 4 a războiului declanșat de Rusia. Ucraina rezistă eroic - situația în jurul Kievului, tot mai gravă //Update: Ucrainienii au reușit să mențină controlul în Harkov
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Update: Guvernatorul Harkov-ului a anunțat că rușii nu au reușit să cuserească orașul, iar armata Ucrainei menține controlul în regiune. A patra zi de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina: armata ucraineană afirmă că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaşte că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării, relatează Agerpres, care citează agenția EFE.
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Cu o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Comunitatea internaţională sporeşte sancţiunile economice împotriva Rusiei, precum şi ajutorul militar acordat guvernului ucrainean.

UE, Marea Britanie, Canada şi SUA au emis un comunicat comun prin care se angajează să excludă anumite bănci ruseşti din sistemul de mesagerie Swift, un sistem de tranzacţionare care stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat de 11 000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii pentru a efectua transferuri.

Cele mai importante evoluţii la începutul celei de-a patra zile de invazie a Rusiei în Ucraina:

LA NIVEL MILITAR


Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile, iar luptele au loc în "aceleaşi locuri ca acum trei zile", potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak. Noi controlăm situaţia din regiunile ucrainene".

''Ucraina rezistă (...) credeau, erau convinşi că pot cuceri Ucraina în patru, douăsprezece, cel mult şaisprezece ore. Dar realitatea este diferită. Luptele de poziţie se desfăşoară în aceleaşi locuri ca şi acum trei zile'', a subliniat el.

- Trupele ruseşti au atacat cu rachete un depozit de petrol din satul Kriuciki, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Kiev, şi au lovit unul dintre cele zece rezervoare ale acestuia, care a luat foc. Autorităţile locale au avertizat că, dacă incendiul se va extinde la celelalte rezervoare, ar putea avea loc o catastrofă ecologică.

- Situaţia se înrăutăţeşte în jurul Kievului, unde se află conducerea politică a ţării. ''Acest lucru se întâmplă pentru că unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este eliminarea conducerii politice a Ucrainei, iar acest lucru poate fi făcut la Kiev, pentru că (liderii) se află la Kiev şi nu pleacă nicăieri'', a subliniat consilierul Podoliak.

- Lupte grele în oraşul Vasilkov, la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala ucraineană, a declarat şeful administraţiei regiunii Kiev, Alexei Kuleba.

- Trupele ruseşti au intrat duminică în oraşul Harkov din nordul Ucrainei şi suferă primele pierderi, potrivit Serviciului de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor din Ucraina. ''Vehicule inamice se deplasează prin oraş. Din cauza situaţiei operaţionale, transportul în districtul Oleksiivka a fost oprit'', a informat serviciul pe canalul său Telegram, unde a postat o înregistrare video care arată mai multe vehicule blindate într-o zonă a oraşului.

- Ucraina susţine că a ucis peste 1.000 de soldaţi ruşi şi a capturat peste 300 de soldaţi care s-au predat. Kremlinul a comunicat cel puţin 198 de morţi ucraineni.

AJUTOR MILITAR

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se vor întâlni duminică prin videoconferinţă pentru a discuta un pachet de ajutor pentru forţele armate ucrainene.

''Convoc o reuniune virtuală a miniştrilor de externe ai UE la ora 18:00 pentru a adopta noi măsuri de sprijinire a Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti", a anunţat sâmbătă seara şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

- Ajutorul militar acordat guvernului ucrainean continuă: ultimul a venit din partea Australiei, care a anunţat duminică trimiterea de arme Ucrainei pentru a sprijini apărarea acesteia după ce a fost invadată de trupele ruseşti; de asemenea analizează posibila expulzare a ambasadorului rus.

- Franţa a anunţat sâmbătă că va trimite echipamente de apărare şi combustibil în Ucraina şi că va lua măsuri pentru a îngheţa activele financiare ale personalităţilor ruseşti din ţară şi pentru a combate propaganda rusă. Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a decis "livrarea suplimentară de echipamente de apărare" către autorităţile ucrainene, care vor fi susţinute şi cu combustibil. Nu au fost oferite detalii cu privire la natura asistenţei militare.

Olanda, Belgia şi Germania au anunţat sâmbătă că vor oferi ajutor militar.

Dar vin şi alte ajutoare:

- Miliardarul Elon Musk a activat serviciul de internet prin satelit Starlink în Ucraina, după ce a primit o cerere în acest sens din partea guvernului ucrainean.

- Grupul de hackeri Anonymous a declarat "război cibernetic" Rusiei şi preşedintelui său Vladimir Putin. Acesta îi cere lui Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, în caz contrar va efectua atacuri cibernetice împotriva principalelor site-uri guvernamentale ruseşti. ''Grupul Anonymous se află într-un război cibernetic împotriva guvernului rus", au declarat hackerii pe contul lor de Twitter, într-un mesaj însoţit de o înregistrare video şi de hashtag-ul #Ucraina.

''Încercarea lui recentă de a ameninţa Finlanda şi Suedia este o ruşine. Ameninţă aceste ţări dacă se alătură NATO. Astăzi am închis site-urile web ale Serviciului Federal Antimonopol, Kremlinului, (canalului de televiziune) Russia Today şi alte site-uri web legate de autorităţile ruse", a declarat Anonymous.

ECONOMIA ŞI SISTEMUL SWIFT

Statele Unite şi Uniunea Europeană, împreună cu alţi parteneri occidentali, au convenit să excludă "anumite" bănci ruseşti din sistemul internaţional Swift. Aceasta este o măsură economică brutală ca răspuns la invazia militară a Rusiei în Ucraina.

''Ne-am angajat să ne asigurăm că anumite bănci ruseşti sunt eliminate din sistemul de mesagerie Swift. Astfel, aceste bănci vor fi deconectate de la sistemul financiar internaţional, iar capacitatea lor de a opera la nivel global va fi afectată", se arată într-un comunicat comun semnat de UE, Canada, Marea Britanie şi SUA.

Excluderea companiilor ruseşti, ale căror nume nu sunt menţionate în comunicat, din Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale (Swift) este rezultatul unor consultări intense în ultimele zile între SUA şi ţările europene, unele dintre acestea exprimându-şi îngrijorarea.

Sistemul de tranzacţionare Swift stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat pentru transferuri de către 11.000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii.

Aliaţii occidentali au convenit, de asemenea, să impună măsuri restrictive împotriva Băncii Centrale a Rusiei pentru a o împiedica să îşi folosească rezervele internaţionale pentru a submina impactul sancţiunilor.

Într-o declaraţie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "toate aceste măsuri vor afecta semnificativ capacitatea lui Putin de a-şi finanţa războiul. Acestea vor avea un efect de erodare a economiei. Putin a pornit pe o cale menită să distrugă Ucraina, dar ceea ce face, de fapt, este să distrugă şi viitorul propriei sale ţări'', a spus ea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordul: "Se pare că Ucraina a câştigat sinceritatea şi atenţia întregii lumi normale şi civilizate. Iar rezultatul practic: iată-l, SWIFT. Câtă semnificaţie are acest cuvânt pentru Federaţia Rusă! (Înseamnă) deconectarea de la civilizaţia financiară globală'', a declarat Zelenski într-un nou videoclip adresat naţiunii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii caută o poziție mai bună la negocieri. Cum? Kremlinul pregătește o nouă ofensivă majoră
”Am testat, nu a fost o coincidență”. Soldații ucraineni îl suspectează pe Musk că a transmis rușilor coordonatele terminalelor Starlink. Câte echipamente sunt în Ucraina
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
O metodă de sinucidere: Șeful Comitetului Militar NATO spune că dacă Rusia ar ataca Europa, ceea ce ar urma ar fi catastrofal pentru ruși
Macron propune trimiterea de forțe de reasigurare în Ucraina. ”Rusia nu este cea care decide”. Care sunt pozițiile statelor europene
Bolojan: România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina. Marea Neagră, interes strategic pentru noi
Ucrainenii încă lovesc adânc în interiorul Federației: Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră Kh-101 la Baza Engels. Pagubele se ridică la sute de milioane de dolari
Rușii au aruncat în luptă sistemul „Super Pantsir”. În premieră versiunea Pantsir-SM-SV a fost văzută pe frontul din Ucraina
Zalujnîi dezvăluie că România a cerut tăcere privind dronele căzute lângă Dunăre. ”Rusia lansează lunar 3 mii de rachete și drone”
Rușii țin cu dinții de centrala nucleară de la Zaporojie: “Controlul asupra stației nu va fi predat nici Ucrainei și nici unei alte părți”
Sukhoi-urile rusești au o problemă în plus: Ucrainenii vor putea folosi avioane de avertizare timpurie Saab 340B, imediat ce F-16 vor primi câteva modificări
Ucrainenii vor să continue lupta cu orice preț, chiar și fără SUA. Cifrele unui sondaj în Ucraina sunt covârșitoare: O capitulare impusă de americani e respinsă de populație
Negocieri de pace. Statele Unite: Am ajuns la un acord cu Ucraina și Rusia privind navigația sigură în Marea Neagră
Discuțiile s-au încheiat, dar nu avem niciun rezultat. Rusia și SUA vor emite în curând un comunicat comun despre războiul din Ucraina
Rușii recunosc ordinul lui Putin: Tergiversarea negocierilor de pace cu Ucraina cât de mult posibil pentru ca Armata să ocupe și mai mult teritoriu
Din România, toți „ochii” pe Rusia. Avioanele de cercetare americane încă efectuează misiuni de monitorizare a Rusiei deasupra Mării Negre
Uzată la maxim după 3 ani de război, flota aeriană a Rusiei face și ”greșeli neforțate”: Un Su-25 s-a prăbușit în Rusia în timpul unui zbor de antrenament
Forţele ruse au fost prinse pe picior greşit (Video): Un sistem HIMARS ucrainean a distrus patru elicoptere rusești aflate în regiunea rusă Belgorod
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit puternic o unitate de aprovizionare rusească aflată în regiunea Herson (Video)
Odesa a fost bombardată masiv în această noapte (Video/Foto). La nici 48 de ore de la conversația Trump - Putin, rușii au bombardat masiv Kropîvnîțkii și Odesa
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Priviți cum arată „pacea rusă”: Rusia a dezlănțuit iadul asupra orașului ucrainean Kropîvnîțkii (Video) Mai multe blocuri sunt în flăcări
Israelul lansează o ”operațiune terestră limitată” în Gaza
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?

Ştiri Recomandate

România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Chinezii reunță la contractele în derulare pentru avioane Boeing 737 MAX în contextul războiului tarifelor cu SUA? Boeing nu va fi însă afectată major
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
pixel