Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Discuții între Turcia și SUA pentru o zonă tampon în nordul Siriei
13 aug 2019 / 10:52
O delegaţie americană a sosit luni în Turcia pentru a lucra la înfiinţarea unui centru de operaţiuni comune cu Ankara vizând instituirea unei 'zone de securitate' în nordul Siriei, transmite AFP.

Potrivit Ministerului turc al Apărării, şase responsabili americani au sosit luni la Sanliurfa (sud-est), urmând să înceapă să lucreze la crearea unui 'centru de operaţiuni comune', care se va deschide 'în zilele următoare'.

Conform acordului încheiat săptămâna trecută, după negocieri dificile, între Ankara şi Washington, acest centru va coordona instituirea unei 'zone de securitate' în nordul Siriei.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei zone-tampon cu o lăţime de câţiva kilometri faţă de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de miliţiile kurde (Unităţile de protecţie a poporului, YPG) în nordul Siriei.

Detaliile privind această 'zonă de securitate' rămân deocamdată vagi. Nu a fost avansat un calendar al punerii sale în aplicare, iar dimensiunea sa şi forţele care o vor controla fac în continuare obiectul discuţiilor.

Turcia cere o zonă de cel puţin 30 km dincolo de frontiera sa, o solicitare reiterată luni de ministrul apărării, Hulusi Akar. 'Noi am spus cu fiecare ocazie că este nevoie de o lăţime de 30 până la 40 km', a declarat ministrul apărării la televiziunea de stat TRT. Deşi vag, acest acord a permis evitarea unei ofensive a armatei turce împotriva YPG, cu care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în repetate rânduri. În timp ce SUA susţin YPG împotriva grupării Stat Islamic (SI), Turcia denunţă legăturile dintre miliţiile kurde şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În 2016, armata turcă a lansat o ofensivă terestră în nord-vestul Siriei contra SI şi a YPG. Anul trecut, forţele turce au întreprins o a doua ofensivă împotriva combatanţilor kurzi, preluând controlul asupra enclavei Afrin. 

Vezi și: SUA intenționează să împiedice armata turcă să intre în Siria

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Programul noilor tancuri T-14 Armata are probleme, dar Rusia deja visează la potențiali clienți externi
Noile bombardiere stealth B-21, în 'coasta' Chinei. SUA au anunțat dislocarea în Pacific
Austria e decepționată de Eurofighter. În conflict cu Airbus, Viena va continua totuși să folosească aeronavele
Rusia 'liniștește' Ucraina și anunță că invadarea ei de către Armata rusă e o 'absurditate'
Un tanc M-60 al armatei turce, distrus de unitatea de gherilă a femeilor libere YJA-Star (Video)
UE a decis: Fondurile europene, condiționate de statul de drept și combaterea corupției. România, printre țările avertizate
Agenți francezi ai DGSE, judecați pentru spionaj în favoarea Chinei
Militarii din R. Moldova şi România se antrenează împreună la poligonul de la Smârdan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro