Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Discuții între Turcia și SUA pentru o zonă tampon în nordul Siriei
13 aug, 10:52
O delegaţie americană a sosit luni în Turcia pentru a lucra la înfiinţarea unui centru de operaţiuni comune cu Ankara vizând instituirea unei 'zone de securitate' în nordul Siriei, transmite AFP.

Potrivit Ministerului turc al Apărării, şase responsabili americani au sosit luni la Sanliurfa (sud-est), urmând să înceapă să lucreze la crearea unui 'centru de operaţiuni comune', care se va deschide 'în zilele următoare'.

Conform acordului încheiat săptămâna trecută, după negocieri dificile, între Ankara şi Washington, acest centru va coordona instituirea unei 'zone de securitate' în nordul Siriei.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei zone-tampon cu o lăţime de câţiva kilometri faţă de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de miliţiile kurde (Unităţile de protecţie a poporului, YPG) în nordul Siriei.

Detaliile privind această 'zonă de securitate' rămân deocamdată vagi. Nu a fost avansat un calendar al punerii sale în aplicare, iar dimensiunea sa şi forţele care o vor controla fac în continuare obiectul discuţiilor.

Turcia cere o zonă de cel puţin 30 km dincolo de frontiera sa, o solicitare reiterată luni de ministrul apărării, Hulusi Akar. 'Noi am spus cu fiecare ocazie că este nevoie de o lăţime de 30 până la 40 km', a declarat ministrul apărării la televiziunea de stat TRT. Deşi vag, acest acord a permis evitarea unei ofensive a armatei turce împotriva YPG, cu care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în repetate rânduri. În timp ce SUA susţin YPG împotriva grupării Stat Islamic (SI), Turcia denunţă legăturile dintre miliţiile kurde şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În 2016, armata turcă a lansat o ofensivă terestră în nord-vestul Siriei contra SI şi a YPG. Anul trecut, forţele turce au întreprins o a doua ofensivă împotriva combatanţilor kurzi, preluând controlul asupra enclavei Afrin. 

Vezi și: SUA intenționează să împiedice armata turcă să intre în Siria

Ştiri Recomandate

SUA: Sistemul MK-41 care a lansat racheta, o altă versiune față de cel din România
Turcia, reacție după ce avioanele rusești au atacat un convoi militar turc
Putin, asigurări după explozia rachetei: Nu există niciun risc
Avioane F/A-18 Hornet elvețiene au escortat un Il-96 în care se afla delegația Rusiei - VIDEO
SUA au lansat o rachetă interzisă de tratatul INF. Țintă lovită cu precizie după 500 km de zbor
Leș: F-16 și Patriot asigură o capacitate ridicată de apărare a României. Eforturi pentru o tehnică modernă
Exercițiu naval israelian de amploare
Un grup britanic probează participarea militarilor ruși în conflictele din Ucraina - Video