Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Excelența Sa Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, la împlinirea a 1.000 de zile de la invazia brutală, neprovocată și pe scară largă a ocupantului rus asupra țării noastre vecine, a semnat pentru DefenseRomania un editorial în care rememorează rezistența eroică a Armatei ucrainene și a poporului ucrainean în fața unui adversar atât de puternic. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în București mulțumește României pentru sprijinul umanitar, militar și politic pe care țara noastră l-a acordat imediat după invazie și readuce aminte că Ucraina azi e în fața unui război de supraviețuire în care Rusia apelează la teroare, violuri, genocid, execuții și deportări ale populației civile. Redăm integral textul.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Data de 19 noiembrie 2024 marchează 1000 de zile de rezistență eroică a poporului ucrainean care se confruntă cu invazia armată totală a brutalului agresor rus care pretindea că are „a doua cea mai puternică armată din lume”.

Acestea sunt 1000 de zile de rezistență remarcabilă, de curaj, umanitate și demnitate din partea ucrainenilor. Dar acestea sunt și 1000 de zile de șoc, teroare și devastare pe care agresorul le-a adus în Ucraina.

Din punct de vedere istoric, această perioadă este o clipire din ochi. Dar pentru noi, acestea sunt luni lungi, săptămâni, zile și ore de voință neîntreruptă, rezistență și perseverență a societății și a Forțelor de Apărare ale Ucrainei în luptă acerbă pentru dreptul de a exista, de a avea libertate și independență, de a îmbrățișa democrația și valorile europene. Națiunea ucraineană a plătit prețul suprem din punct de vedere uman pentru alegerea viitorului în cadrul familiei europene, în interiorul Uniunii Europene și al NATO.

Lista crimelor grave comise de agresorul rus pe teritoriul ucrainean este lungă și numără crime, execuții, violuri, răpiri, deportări forțate, distrugerea infrastructurii civile critice pentru a face viața populației civilă insuportabilă. Lista crimelor odioase cuprinde zeci de mii de oameni, include crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

5. Crime de r... (screenshot-2023-08-18-163905_19440400.png)

Multe orașe, sate și așezări ucrainene au fost transformate în moloz. Rușii au folosit forța militară pentru a ocupa Centrala Nucleară Zaporizhzhya, cea mai mare centrală nucleară din Europa, și ridică în mod constant amenințarea unui accident nuclear. În iunie 2023, au vizat și distrus în mod deliberat barajul Kakhovka, provocând un dezastru ecologic pe scară largă. La sfârșitul anului trecut, Guvernul Ucrainei, Banca Mondială, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite au realizat o estimare comună a costului reconstrucției și redresării în Ucraina, estimare ce se ridică la 486 miliarde USD. Această cifră a crescut constant în acest an, deoarece forțele ruse au continuat să terorizeze ucrainenii în toate părțile țării.

Agresiunea brutală a Rusiei continuă fără încetare, în fiecare zi și noapte. Lovituri cu rachete, raiduri ale dronelor kamikaze Shahed, bombardarea intensivă a infrastructurii critice și civile – aceasta este, din păcate, realitatea noastră în care trăim zi de zi. Doar luna trecută, în octombrie 2024, Rusia a atacat Ucraina cu peste două mii de drone Shahed. În prima săptămână a lunii noiembrie, diferite regiuni ale Ucrainei au fost vizate de peste 900 de bombe planante, 30 de rachete de diferite tipuri și aproape 500 de drone Shahed.

Privind înapoi la ultimele 1000 de zile, suntem foarte mândri de națiunea ucraineană și de Forțele de Apărare ale Ucrainei care au purtat o luptă aprigă cu agresorul și l-au împins înapoi, eliberând mari părți ale teritoriului ucrainean și oamenii care locuiesc acolo. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și guvernul au rămas la Kiev, întărind încrederea și adunând populația pentru apărarea țării. Președintele Zelenski a simbolizat curajul și hotărârea rezistenței ucrainene, inspirând solidaritate și sprijin atât intern, cât și internațional.

2. -imagine fara descriere- (soldat-ucraina_91722800.jpg)

Solidaritatea și sprijinul neclintit al Ucrainei din partea comunității internaționale a devenit un pilon puternic al rezistenței ucrainene, deoarece acționăm în mod colectiv pentru a apăra principiile fondatoare ale Cartei ONU și normele de bază ale dreptului internațional, printre care respectarea suveranității și integrității teritoriale, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea sau amenințarea cu folosirea forței.

O pistă esențială a acestei acțiuni colective este efortul umanitar care urmărește să readucă acasă ostatici civili capturați de Rusia, în principal copii, care au fost deportați cu forța de către ocupant din țara noastră și duși ăn toate colțurile Rusiei și, desigur, readucerea acasă a soldaților ucraineni. Este imperativ să se asigure eliberarea și readucerea în țară a acestor oameni care sunt supuși torturii, maltratării severe și minciunilor cinice a propagandei care transmite că nimeni nu se îngrijește de lipsa lor.

Ucraina și ucrainenii își amintesc cu recunoștință și apreciere empatia, solidaritatea și sprijinul manifestat de poporul și guvernul român din prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Era critică asistență acordată imediat care e atât de cuprinzătoare - politică, de apărare, de tranzit și umanitară.

În aceste 1000 de zile, milioane de cetățeni ucraineni s-au mutat pe teritoriul României, în timp ce zeci de mii de oameni au fost primiți cu ospitalitate, siguranță și refugiu pentru a rămâne aici. În prezent există aproximativ 180.000 de cetăţeni ucraineni care stau în România beneficiind de statutul de protecţie temporară. Aceștia au beneficiat de sprijinul Guvernului României, a numeroase organizații neguvernamentale și persoane fizice care au asigurat transport sau hrană, îmbrăcăminte, adăpost, locuințe pe termen lung, asistență financiară de urgență, servicii medicale și sociale gratuite, acces pe piața muncii și educaţie. Le suntem profund recunoscători prietenilor noștri români pentru asistența atât de promptă!

3. Ministerul... (ucraina-istorie_58758600.jpg)

Este esențial să ne asigurăm că Ucraina e susținută constant de partenerii noștrii până la victoria finală împotriva agresorului. Victoria Ucrainei în acest război de agresiune declanșat de Rusia ar aduce o pace justă și de durată, la care aspirăm cu toții, și ar asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre și în Europa, servind astfel interesului comun al țărilor noastre.

În urmă cu doi ani, președintele Zelenski a prezentat Formula de Pace – zece căi clare și interconectate care, atunci când vor fi implementate, ar pune capăt acestui război și ar restabili pacea justă și de durată, ar restabili eficacitatea dreptului internațional, în primul rând a Cartei ONU și ar relansa de fapt o paradigmă de securitate viabilă pentru Ucraina și întreaga lume. Este important ca această viziune să fie pe deplin împărtășită de România, SUA și alți parteneri și aliați ai Ucrainei.

6. Volodimir ... (ucraina-clip-traiasca-romania_60731300_87471100.jpg)

Această Formulă de Pace are un larg sprijin global. 141 de state au votat în favoarea Rezoluției AG ONU „Principiile Cartei ONU care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, adoptată la 23 februarie 2023.

Acest document reflectă principalele prevederi ale Formulei Păcii. Primul Summit Global pentru Pace (iunie 2024, Elveția) a demonstrat unitatea comunității internaționale în jurul elementelor cheie ale cadrului de pace, întrucât la eveniment au participat 101 delegații de pe toate continentele.

Luna trecută, președintele Ucrainei a prezentat public Parlamentului ucrainean și publicului Planul Victoriei al cărui scop principal este de a face Ucraina suficient de puternică pentru a pune capăt războiului încă de anul viitor și pentru a stabili o pace dreaptă și de durabilă. Acest plan a fost prezentat și partenerilor Ucrainei, care aduc o contribuție critică la activarea în mod corespunzător a capacităților Ucrainei pentru a obține victoria.

În ultimele 1000 de zile ucrainenii și-au demonstrat vigoarea, abilitățile și capacitatea de a câștiga. Avem deplină încredere că, împreună cu Ucraina, comunitatea internațională are suficientă forță și pârghii pentru a forța agresorul la o pace justă și a abandona ambițiile sale expansioniste.

Numai împreună, uniți și cu un scop comun, putem câștiga și susține pacea justă pentru generațiile prezente și viitoare.

Слава Україні! (n.r. - Slavă Ucrainei!)

Ihor Prokopchuk

Ambasador al Ucrainei în România, noiembrie 2024


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia
Revoluția nu a fost finalizată acum 35 de ani. Doar cei curajoși vor duce România pe cele mai înalte culmi
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară: Este aceeași retorică iresponsabilă. Nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina
Aviz României: Cel mai mare proces de reorganizare din istoria Armatei Greciei pentru „războiul viitorului”. Atena nu mai așteaptă și intră în era dronelor
Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei în ziua în care Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului rus
Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Pentagonul anunță un pact de testare hipersonică cu Marea Britanie și Australia: Acordul se încadrează în cel de-al doilea pilon al pactului trilateral de apărare AUKUS

Ştiri Recomandate

Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
Rusia confirmă că a fost atacată cu rachete ATACMS și Storm Shadow. A fost lovită o facilitate unde se produce combustibili pentru rachete
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Rusia, reaprovizionată cu armament greu din Koreea de Nord (Video): Un nou transport de artilerie nord-coreeană a fost trimis armatei ruse
Inteligenţa Artificială îşi face uşor loc şi în domeniul militar: Compania Lockheed Martin, test reuşit cu primul lansator de rachete controlat autonom
Mercenarii ruși ai Wagner Group amenință SUA cu „preluarea” Alaskăi: Este o narațiune continuă promovată de anumite facțiuni din Rusia
Planuri noi ale Rusiei pentru zona Mării Mediterane. Sisteme de rachete antiaeriene S-400 și S-300 au fost dislocate în Libia
„Nu am avut de ales": Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei explică de ce a fost lansată operațiunea militară din Kursk
Nu există unanimitate în rândul statelor membre NATO: Este imposibil să se ofere Ucrainei garanții de securitate fără articolul 5 al NATO
Bombardierele strategice rusești Tu-95MS au fost detectate în zona de apărare aeriană din Alaska: Aceste zboruri sunt departe de a fi exerciții de rutină
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
Trimiterea de trupe pentru menținerea păcii în Ucraina divizează Europa. Lista statelor care și-ar putea asuma o asemenea misiune
O țară din regiune suplimentează achiziția de elicoptere UH-60, în timp ce România ar putea găzdui primul centru european Black Hawk. Cu o condiție
MApN german închide un centru de reparații din Slovacia pentru sistemele Gepard sau obuzierele PzH 2000, folosite de Armata ucraineană
Pentru Ucraina discuțiile de pace cu Rusia sunt posibile doar atunci când Moscova va rămâne fără resurse militare: Concesiile făcute ruşilor nu fac decât să le permită să își refacă armata
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
Vine Crăciunul pe front. Nord-coreenii, întâmpinați în Kursk cu drone ”Moș Gerilă” ale Forțelor pentru Operații Speciale ale Ucrainei
Legendarele bombardiere B-52, cu noile motoare F130. Ce știm de programul de modernizare pentru B-52, piatra de temelie a strategiei de apărare a SUA
Rusia ar trebui să-și „reevalueze” prezența militară în Siria, spun rebelii aflați la guvernare
Vehiculele blindate de recunoaștere AMX-10RCR, la capitolul eficienţă pe câmpul de luptă, depăşesc aşteptările militarilor ucraineni
Rusia atacă puternic în regiunea Kursk, aruncând intens în luptă trupe nord-coreene: Militarii ucrainenii sunt forţaţi să se retragă
Lituania este nevoită să reducă comenzile pentru Leopard 2A8, pentru că s-a bazat evident pe capacitățile de producție ale Germaniei
Viper în Europa: Slovacia își apără spațiul aerian cu F-16 în cea mai modernă versiune. Câte F-16 Block 70 a livrat SUA
Următoarea mișcare a companiei SAAB: Viitoarea generaţie de avioane de luptă Gripen ar putea fi stealth
Bombardiere rusești Tu-22M3 înarmate cu rachete de croazieră Kh-22/32 au patrulat deasupra apelor neutre din Marea Baltică. Aviația militară aliată le-a interceptat
Fălcoi, după audierea lui Gabriel Vlase: SIE a avut din 2023 informații despre manipularea alegerilor iar ele au fost trimise decidenților
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
pixel