Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Excelența Sa Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, la împlinirea a 1.000 de zile de la invazia brutală, neprovocată și pe scară largă a ocupantului rus asupra țării noastre vecine, a semnat pentru DefenseRomania un editorial în care rememorează rezistența eroică a Armatei ucrainene și a poporului ucrainean în fața unui adversar atât de puternic. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în București mulțumește României pentru sprijinul umanitar, militar și politic pe care țara noastră l-a acordat imediat după invazie și readuce aminte că Ucraina azi e în fața unui război de supraviețuire în care Rusia apelează la teroare, violuri, genocid, execuții și deportări ale populației civile. Redăm integral textul.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Data de 19 noiembrie 2024 marchează 1000 de zile de rezistență eroică a poporului ucrainean care se confruntă cu invazia armată totală a brutalului agresor rus care pretindea că are „a doua cea mai puternică armată din lume”.

Acestea sunt 1000 de zile de rezistență remarcabilă, de curaj, umanitate și demnitate din partea ucrainenilor. Dar acestea sunt și 1000 de zile de șoc, teroare și devastare pe care agresorul le-a adus în Ucraina.

Din punct de vedere istoric, această perioadă este o clipire din ochi. Dar pentru noi, acestea sunt luni lungi, săptămâni, zile și ore de voință neîntreruptă, rezistență și perseverență a societății și a Forțelor de Apărare ale Ucrainei în luptă acerbă pentru dreptul de a exista, de a avea libertate și independență, de a îmbrățișa democrația și valorile europene. Națiunea ucraineană a plătit prețul suprem din punct de vedere uman pentru alegerea viitorului în cadrul familiei europene, în interiorul Uniunii Europene și al NATO.

Lista crimelor grave comise de agresorul rus pe teritoriul ucrainean este lungă și numără crime, execuții, violuri, răpiri, deportări forțate, distrugerea infrastructurii civile critice pentru a face viața populației civilă insuportabilă. Lista crimelor odioase cuprinde zeci de mii de oameni, include crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

5. Crime de r... (screenshot-2023-08-18-163905_19440400.png)

Multe orașe, sate și așezări ucrainene au fost transformate în moloz. Rușii au folosit forța militară pentru a ocupa Centrala Nucleară Zaporizhzhya, cea mai mare centrală nucleară din Europa, și ridică în mod constant amenințarea unui accident nuclear. În iunie 2023, au vizat și distrus în mod deliberat barajul Kakhovka, provocând un dezastru ecologic pe scară largă. La sfârșitul anului trecut, Guvernul Ucrainei, Banca Mondială, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite au realizat o estimare comună a costului reconstrucției și redresării în Ucraina, estimare ce se ridică la 486 miliarde USD. Această cifră a crescut constant în acest an, deoarece forțele ruse au continuat să terorizeze ucrainenii în toate părțile țării.

Agresiunea brutală a Rusiei continuă fără încetare, în fiecare zi și noapte. Lovituri cu rachete, raiduri ale dronelor kamikaze Shahed, bombardarea intensivă a infrastructurii critice și civile – aceasta este, din păcate, realitatea noastră în care trăim zi de zi. Doar luna trecută, în octombrie 2024, Rusia a atacat Ucraina cu peste două mii de drone Shahed. În prima săptămână a lunii noiembrie, diferite regiuni ale Ucrainei au fost vizate de peste 900 de bombe planante, 30 de rachete de diferite tipuri și aproape 500 de drone Shahed.

Privind înapoi la ultimele 1000 de zile, suntem foarte mândri de națiunea ucraineană și de Forțele de Apărare ale Ucrainei care au purtat o luptă aprigă cu agresorul și l-au împins înapoi, eliberând mari părți ale teritoriului ucrainean și oamenii care locuiesc acolo. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și guvernul au rămas la Kiev, întărind încrederea și adunând populația pentru apărarea țării. Președintele Zelenski a simbolizat curajul și hotărârea rezistenței ucrainene, inspirând solidaritate și sprijin atât intern, cât și internațional.

2. -imagine fara descriere- (soldat-ucraina_91722800.jpg)

Solidaritatea și sprijinul neclintit al Ucrainei din partea comunității internaționale a devenit un pilon puternic al rezistenței ucrainene, deoarece acționăm în mod colectiv pentru a apăra principiile fondatoare ale Cartei ONU și normele de bază ale dreptului internațional, printre care respectarea suveranității și integrității teritoriale, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea sau amenințarea cu folosirea forței.

O pistă esențială a acestei acțiuni colective este efortul umanitar care urmărește să readucă acasă ostatici civili capturați de Rusia, în principal copii, care au fost deportați cu forța de către ocupant din țara noastră și duși ăn toate colțurile Rusiei și, desigur, readucerea acasă a soldaților ucraineni. Este imperativ să se asigure eliberarea și readucerea în țară a acestor oameni care sunt supuși torturii, maltratării severe și minciunilor cinice a propagandei care transmite că nimeni nu se îngrijește de lipsa lor.

Ucraina și ucrainenii își amintesc cu recunoștință și apreciere empatia, solidaritatea și sprijinul manifestat de poporul și guvernul român din prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Era critică asistență acordată imediat care e atât de cuprinzătoare - politică, de apărare, de tranzit și umanitară.

În aceste 1000 de zile, milioane de cetățeni ucraineni s-au mutat pe teritoriul României, în timp ce zeci de mii de oameni au fost primiți cu ospitalitate, siguranță și refugiu pentru a rămâne aici. În prezent există aproximativ 180.000 de cetăţeni ucraineni care stau în România beneficiind de statutul de protecţie temporară. Aceștia au beneficiat de sprijinul Guvernului României, a numeroase organizații neguvernamentale și persoane fizice care au asigurat transport sau hrană, îmbrăcăminte, adăpost, locuințe pe termen lung, asistență financiară de urgență, servicii medicale și sociale gratuite, acces pe piața muncii și educaţie. Le suntem profund recunoscători prietenilor noștri români pentru asistența atât de promptă!

3. Ministerul... (ucraina-istorie_58758600.jpg)

Este esențial să ne asigurăm că Ucraina e susținută constant de partenerii noștrii până la victoria finală împotriva agresorului. Victoria Ucrainei în acest război de agresiune declanșat de Rusia ar aduce o pace justă și de durată, la care aspirăm cu toții, și ar asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre și în Europa, servind astfel interesului comun al țărilor noastre.

În urmă cu doi ani, președintele Zelenski a prezentat Formula de Pace – zece căi clare și interconectate care, atunci când vor fi implementate, ar pune capăt acestui război și ar restabili pacea justă și de durată, ar restabili eficacitatea dreptului internațional, în primul rând a Cartei ONU și ar relansa de fapt o paradigmă de securitate viabilă pentru Ucraina și întreaga lume. Este important ca această viziune să fie pe deplin împărtășită de România, SUA și alți parteneri și aliați ai Ucrainei.

6. Volodimir ... (ucraina-clip-traiasca-romania_60731300_87471100.jpg)

Această Formulă de Pace are un larg sprijin global. 141 de state au votat în favoarea Rezoluției AG ONU „Principiile Cartei ONU care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, adoptată la 23 februarie 2023.

Acest document reflectă principalele prevederi ale Formulei Păcii. Primul Summit Global pentru Pace (iunie 2024, Elveția) a demonstrat unitatea comunității internaționale în jurul elementelor cheie ale cadrului de pace, întrucât la eveniment au participat 101 delegații de pe toate continentele.

Luna trecută, președintele Ucrainei a prezentat public Parlamentului ucrainean și publicului Planul Victoriei al cărui scop principal este de a face Ucraina suficient de puternică pentru a pune capăt războiului încă de anul viitor și pentru a stabili o pace dreaptă și de durabilă. Acest plan a fost prezentat și partenerilor Ucrainei, care aduc o contribuție critică la activarea în mod corespunzător a capacităților Ucrainei pentru a obține victoria.

În ultimele 1000 de zile ucrainenii și-au demonstrat vigoarea, abilitățile și capacitatea de a câștiga. Avem deplină încredere că, împreună cu Ucraina, comunitatea internațională are suficientă forță și pârghii pentru a forța agresorul la o pace justă și a abandona ambițiile sale expansioniste.

Numai împreună, uniți și cu un scop comun, putem câștiga și susține pacea justă pentru generațiile prezente și viitoare.

Слава Україні! (n.r. - Slavă Ucrainei!)

Ihor Prokopchuk

Ambasador al Ucrainei în România, noiembrie 2024


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană
Rusia se apropie de orașul strategic ucrainean Pokrovsk. Armata ucraineană: Pregătirea pentru apărare a intrat în linie dreaptă
Joaca de-a războiul cu soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina a deranjat China: Beijingul încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece
Armata și agențiile de informații ale SUA au primit ordin să adopte inteligența artificială: Trebuie să devansăm pe toată lumea cât de repede posibil
Ziua Armatei | Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei
EXCLUSIV
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Sursa foto: Adobe Stock.
EXCLUSIV
Lupta pentru combaterea propagandei electorale din SUA se întețește: Adversarii americanilor vor încerca să „alimenteze tulburările sociale”
Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii
Institutul Aspen România | Mircea Geoană: România este un jucător "strategic" în regiune, dar ar trebui să aibă un rol "mai ferm"
Liber la acordarea de sprijin militar reciproc în caz de război: Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord

Ştiri Recomandate

Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului Rusiei. În aceeași zi, Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei
Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Pentagonul anunță un pact de testare hipersonică cu Marea Britanie și Australia: Acordul se încadrează în cel de-al doilea pilon al pactului trilateral de apărare AUKUS
Bulgaria a comandat avioane F-16V Block 70 în urmă cu 5 ani, dar nici infrastructura, nici piloții nu sunt încă pregătiți
Imagine a eroismului armatei ucrainene: O fostă educatoare a reuşit să doboare singură o rachetă de croazieră rusească Kh-101, utilizând un sistem MANPADS Igla
Alegerile blochează România. Inclusiv discuțiile și negocierile pentru programe de modernizare a Armatei au fost puse la „și altele” de clasa politică
O nouă dronă rusească recuperată de ucraineni dezvăluie tactica Rusiei: Drone momeală de 1.000 de dolari, interceptate de rachete foarte scumpe
,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
Putin lovește Odesa: 10 morți și 40 de răniți, în urma unui atac cu racheta balistica Iskander-M
India intră în clubul hipersonic. Test reușit cu o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune
Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS. Ce ar putea lovi? Clădiri guvernamentale sau podurile peste Nipru
Trump ar putea alege un consilier născut în Rusia pentru a conduce negocierile dintre Kiev și Moscova
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei
Înghețarea conflictului? Inacceptabil, spune Kremlinul care a respins planul de pace al lui Erdogan, chiar dacă acesta include concesii către Rusia
Iranul nu e convins de S-400-le Rusiei, după ce, la ultimul atac israelian, sistemele antiaeriene rusești s-au făcut de râs în fața aviației IDF
Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi
„Dacă circumstanțele se schimbă, ne schimbăm și noi” - Casa Albă anunță un „răspuns la escaladarea” situației de către Rusia în Ucraina
Germania va transfera 4.000 de drone către Ucraina, ca o alternativă la rachetele Taurus
Ciolacu spune că „am multe de discutat cu Rutte”. Piloții ucraineni care se antrenează intens pe F-16 în România, pe agenda întâlnirii
Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză
După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow
Cancelarul Germaniei, în vizorul criticilor mai multor oficiali europeni: Ministrul finlandez de externe îndeamnă liderii occidentali să se abțină de la a-l suna pe Putin
Biden a ridicat „restricția ATACMS” iar Ucraina poate lovi adânc în teritoriul Rusiei. Întrebarea e dacă Trump va reveni peste două luni asupra deciziei
Polonia atrage atenția lumii că Armata rusă „nu poate fi oprită prin telefoane”. Următoarele săptămâni vor fi decisive nu doar pentru Ucraina ci și pentru Europa
Rachete rusești Kalibr au străbătut spațiul aerian de deasupra regiunii Odesa în zorii zilei (Video): „Acesta e adevăratul răspuns al criminalului de război Putin”
Se mai găsesc MiG-29 pentru Ucraina? Câte MiG-uri mai are Polonia și care e condiția obligatorie pusă pentru a livra avioanele Ucrainei
Săptămână grea pentru Ucraina: Atacuri în valuri cu rachete ale Rusiei. La interceptări au participat intens și avioanele F-16 ale Ucrainei
Prins la mijloc între o criză politică majoră şi un dialog cu Putin, Olaf Scholz este presat să transfere rachete de croazieră Taurus către Ucraina
pixel