Acord de cooperare între Agenţia Spaţială Română şi Comandamentul Strategic al SUA
Agenția Spațială Română (ROSA) a semnat, p e 25 aprilie 2019, un acord SSA (Space Situational Awareness – Securitate Spațială) cu USSTRATCOM, un moment cheie pentru Comandamentul Strategic al Statelor Unite, întrucât acordul este cel cu numărul 100. Astfel de acorduri promovează deschiderea, predictibilitatea operațiunilor spațiale și transparența activităților spațiale, precizeaz ă ROSA într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Începând cu 25 aprilie 2019, România este cea de-a 20-a națiune care participă în acorduri de schimb de date SSA cu USSTRATCOM, alături de Australia, Japonia, Italia, Canada, Franța, Republica Coreea, Regatul Unit, Germania, Israel, Spania, Emiratele Arabe Unite, Belgia, Norvegia, Danemarca, Brazilia, Olanda, Regatul Thailanda, Noua Zeelandă și Polonia, două organizații interguvernamentale (Agenția Spațială Europeană și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici), precum și alți 78 de proprietari, operatori sau lansatori de sateliți.
În 2011, USSTRATCOM a fost mandatat să semneze acorduri SSA în numele Guvernului Statelor Unite cu agenții guvernamentale și deținători sau operatori de sateliți comerciali pentru a pune la dispoziție informații precum evaluarea riscurilor de coliziune, lansări, scoateri de pe orbită și asistență pentru reintrare în atmosferă.
„Semnarea celui de-al 100-lea acord este un moment extrem de important," a declarat viceamiralul Dave Kriete, Adjunct al Comandamentului Strategic al Statelor Unite.
„Monitorizarea eficientă și securitatea spațială necesită cooperare – nu putem îndeplini aceste acțiuni de unii singuri. Încurajăm în continuare noi acorduri, care sedimentează legături și permit comunității spațiale să fie mai eficientă în activitățile sale, sporind siguranța spațială pentru toate națiunile."
USSTRATCOM va continua să lucreze cu toate națiunile spațiale responsabile pentru a asigura un mediu spațial sigur, durabil și stabil.
„Acest acord cu USSTRATCOM reprezintă un moment cheie în acțiunile României prezente și viitoare de dezvoltare a capabilităților în domeniul monitorizării spațiale", a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). „În ultimul deceniu, Agenția Spațială Română a investit în mod constant în programe și proiecte de siguranță spațială, fiind conștientă de importanța bunurilor spațiale ca infrastructuri critice pentru societatea noastră. În acest context, acest acord se plasează în centrul eforturilor noastre SSA, fiind totodată un important pas înainte, construit pe o colaborare pe termen lung dintre Romania și Statele Unite. Salutăm acest acord care nu face decât să întărească colaborarea dintre națiunile noastre."
Dr. Piso a explicat că România s-a numărat printre primele state est-europene care au semnat acorduri de colaborare cu NASA în anii 70', preluând și analizând imagini de la sateliții americani. Mai recent, țările noastre colaborează în domenii precum: explorare spațială, Stația Spațială Internațională, nano-sateliți și apărare planetară. România și Statele Unite au lucrat, de asemenea, la aplicații spațiale pentru agricultură de precizie, telemedicină și monitorizarea dezastrelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News