Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acord nuclear: Iranul a acceptat reluarea negocierilor de la Viena
27 oct, 22:12
Iranul este gata să reia negocierile privind programul său nuclear la Viena în noiembrie, a anunţat miercuri ministrul adjunct care răspunde de acest dosar, Ali Bagheri, la finalul unei întâlniri de la Bruxelles cu negociatorul european Enrique Mora, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Am avut o conversaţie serioasă şi constructivă cu Enrique Mora privind elementele esenţiale ale unei negocieri reuşite. Am convenit să începem negocierile înainte de sfâşitul lunii noiembrie. Data exactă va fi anunţată săptămâna viitoare", a declarat el într-un mesaj postat pe Twitter.

"Nu există nimic de anunţat pentru moment din partea noastră", a declarat o sursă europeană după întâlnire.

UE îi presează pe iranieni să reia negocierile pentru a salva acest acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Ele au fost suspendate după alegerea, în iunie, a unui nou preşedinte iranian.

"Convorbirile trebuie să se deruleze la Viena", insistă europeniiIranienii au cerut să se întâlnească cu Enrique Mora pentru "a discuta chestiuni rămase în suspensie" după vizita negociatorului european pe 14 octombrie la Teheran.

"Ei vor clarificări asupra textului care este pe masă la Viena şi contacte bilaterale cu anumite ţări semnatare", a declarat săptămâna trecută un responsabil european.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, coordonator al negocierilor asupra acordului nuclear încheiat în 2015 cu Iranul (cunoscut sub acronimul englez JCPOA), trebuie să se consulte cu alţi semnatari şi cu SUA, gata să revină în acest acord denunţat în 2018 de Donald Trump, înainte de a stabili o dată pentru reluarea negocierilor la Viena.

Anunţurile iraniene au fost considerate din acest motiv "premature", notează AFP.

Acordul încheiat între Iran, de o parte, şi SUA, Regatul Unit, China, Rusia, Franţa şi Germania de cealaltă, oferă Teheranului o ridicare a unei părţi a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro