Acordul nuclear cu Iranul. Negocieri și izolare
Într-o tăcere, care are o semnificație aparte, la Viena au început, în această săptămână, negocierile pe tema celebruloui JCPoA, tratatul nuclear cu Iran. Deși SUA au dorit să fie ele cele care conduc aceste tratative, un fenomen mai puțin public a avut loc. Guvernele Chinei și Rusiei, par să preia conducerea discuțiilor dintre Iran și partenerii rămași în acordul nuclear din 2015 cu Iranul. Practic SUA, deși au trimis un reprezentant al Viena nu au fost admise de către Iran la negocieri. China și Rusia și-au exprimat interesul și optimismul după discuțiile încheiate vineri, declarând că s-au înregistrat progrese.
Reprezentanții Chinei, Rusiei și Iranului - precum și ai Regatului Unit, Franței și Germaniei - s-au întâlnit pentru a discuta, au susținut ei, o modalitate de a repara ceea ce a rămas din acord, după ani de grave probleme ale implementării lui. Așa cum se știe SUA, prin decizia președintelui Donald Trump au părăsit tratatul în 2018, impunând o serie de sancțiuni extrem de dure, pe care Teheranul le-a considerat inegale și extrem de nocive. Ca atare, lipsit de susținerea SUA dar și blocat prin decizii Iranului de a nu mai negocia cu Washington, de pe lista celor invitați la Viena au lipsit în mod deosebit Statele Unite, care nu au avut nici o reprezentare oficială în discuțiile din această săptămână.
Pentru a ameliora ceea ce pare a fi un dezastru de imagine publică, administrația președintelui Joe Biden a susținut că va purta discuții „indirecte” cu Iranul și și-a trimis trimisul special pe această temă, Robert Malley , la Viena. Oficialii iranieni au clarificat, însă, că „nu vor avea loc negocieri între reprezentanții Iranului și ai Statelor Unite” și că nu vor avea loc discuții de niciun fel, directe sau de altă natură, în această săptămână. Ca atare, celălalte puteri nucleare au preluat discutia, într-o mișcare foarte interesantă. Faptul că SUA nu au mai fost așteptate de către ceilalți denotă o schimbare fundamental de stil în negocierile nucleare. Până în acest moment aceste negocieri erau strâns legate de deciziile americane, de filosofia lor și de interesele lor. La Viena însă a avut loc o schimbare de locuri la masa, astfel că Robert Malley, americanul trimis să facă același teatru ca și Blinken la Anchorage, practic a fost ținut la poartă.
Malley s-a cazat într-un hotel separat din Viena, aproape de locul unde se desfășoară discuțiile cu Iranul și s-a întâlnit doar cu oficiali care nu sunt la curent cu negocierile, inclusiv cu reprezentanți ai guvernului austriac și ai Organizației Internaționale a Energiei Atomice (AIEA). În lipsa Washingtonului, Iranul a folosit discuțiile pentru a insista vocal și în repetate rânduri că nu va începe să discute despre revenirea în JCPOA a Statelor Unite, cu excepția cazului în care administrația Biden ridică imediat toate sancțiunile asupra Iranului, nu doar cele care se referă la problema nucleară. Solicitarea maximalistă iraniană desigur că nu poate fi acceptată de către SUA, mai ales că include anularea desemnării Iranului ca sponsor de stat al terorismului datorită sprijinului său internațional pentru Hezbollah, o organizație jihadistă șiită considerată grup terrorist active.
„Participanții #JCPOA (Planul de Acțiune Comprehensiv Comun) au făcut bilanțul muncii depuse de experți în ultimele trei zile și au remarcat cu satisfacție progresele inițiale realizate”, a scris reprezentantul rus Mikhail Ulyanov pe Twitter. „Comisia se va reuni săptămâna viitoare pentru a menține trendulpozitiv.”
"Toate partidele și-au redus diferențele și vedem elanul care evoluează treptat pentru construirea unui consens", a fost de acord Wang Qun , ambasadorul Chinei la AIEA. Ambele națiuni au condamnat cu voce tare sancțiunile unilaterale asupra oricărei țări și, în special, s-au opus sancțiunilor americane împotriva Iranului, aliat. Mai mult, China prin vocea reprezentantului său a menținut presiunea declarând că „Cererea justificată a părții vătămate, mai degrabă decât a părții contraveniente, trebuie confirmată și satisfăcută mai întâi. „SUA ar trebui să ridice toate sancțiunile împotriva Teheranului și, pe această bază, Iranul poate relua respectarea deplină a acordului nuclear.”
Deci SUA au nevoie de bunăvoința tuturor partenerilor de dialog pentru a fi reintroduse la masa de negocieri nucleare cu Iranul, unde, după Anchorage și celebrul ”America is back”, devine clar că Washingtonul are probleme de a reocupa locul de putere globală. Interesant este că, în virtutea jocului deja deschis, oficialii ruși și chinezi au declarat vineri că așteaptă reluarea discuțiilor săptămâna viitoare. Se așteaptă ca Malley să revină la Washington în acest weekend. Deci cele doua puteri care tocmai au semnat tratate de co-operare cu Iranul, comtinuă să conducă jocul, prin eliminarea concretă a SUA din dosraul cel mai fierbinte al momentului. Încleștarea chiar se anunță extrem de dură. Și de urmărit de către toți ceilalți aliați ai SUA din lume. O înfrângere sau o remiză în acest joc înseamnă că decăderea puterii americane începute sub Obama, exploatată iresponsabil și naționalist de către Trump și timid reafirmată de către Joe Biden.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News