Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Strategica
Data publicării:
Cotidianul South China Morning Post consideră că recentele acorduri încheiate de Turcia cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite anunță noi relații de securitate în regiunea Orientului Mijlociu, coroborate cu schimbarea direcției Americii în afara acestei regiuni pentru a se putea confrunta cu China și Rusia.

Acordurile reprezintă o schimbare rapidă în relația complexă a Turciei cu Golful, care acum a revenit la un statut mai prietenos după ani de rivalitate. Scepticismul cu privire la continuarea sprijinului SUA a adus în cele din urmă Turcia și rivalii săi din Golf mai aproape de abordarea tensiunilor regionale și de consolidarea cooperării.

O serie de acorduri între Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au dus la consolidarea poziției Turciei de nou și important partener de securitate pentru regatele din Golf, într-un moment în care Statele Unite își retrag forțele din Orientul Mijlociu, în conformitate cu schimbarea concentrării politicii sale externe către China și Rusia.

 

Oferte puternice

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întors săptămâna trecută din turneul său din Golf la Ankara, după ce a obținut ajutor financiar de 11,5 miliarde de dolari din Emiratele Arabe Unite pentru a sprijini epuizarea rezervelor valutare ale Turciei, deprecierea rapidă a lirei și creșterea deficitului bugetar.

Erdogan a ajuns, de asemenea, la acorduri cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită pentru a stabili programe comune de producție de apărare cu Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO.

Compania turcă de apărare Baykar, specializată în tehnologii de drone, a primit cea mai mare comandă externă din Arabia Saudită pentru transferul de tehnologie și producția în comun a dronelor militare.

Marți, într-o declarație comună făcută în timpul vizitei lui Erdogan, Arabia Saudită și Turcia și-au anunțat intenția de a întări cooperarea și coordonarea în industria militară și de apărare și de a-și activa acordurile "într-un mod care servește și realizează interesele comune ale celor două țări și contribuie la realizarea securității și păcii în regiune și în lume".

În mod similar, vizita lui Erdogan la Abu Dhabi a dus la un acord de stabilire a unui "consiliu strategic" pentru consolidarea relațiilor dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite, împreună cu un acord de dezvoltare a programelor comune de producție de apărare.

Acest aspect a fost susținut de acorduri de investiții în valoare totală de 50,7 miliarde de dolari - un salt uriaș în comparație cu investiția totală cumulată a EAU de 7,8 miliarde de dolari în Turcia până la sfârșitul anului 2021.

Noile acorduri se vor adăuga la cadrul Acordului de parteneriat economic pe care cele două țări l-au semnat în martie, în baza căruia părțile își propun să dubleze comerțul bilateral non-petrol la peste 40 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Separat, Abu Dhabi Holding Company, un fond suveran deținut de Emiratul Abu Dhabi, a fost de acord să cumpere obligațiuni turcești în valoare de 8,5 miliarde de dolari pentru a finanța construcția de case în regiunile din sudul și centrul Turciei, care au fost devastate de cutremurul devastator din luna februarie.

 

Transformare rapidă

 

Ziarul chinez consideră că înțelegerile încheiate de Erdogan în timpul vizitei sale în Golf reprezintă o schimbare rapidă a relațiilor din 2020.

Turcia și alianța saudio-emirateză au fost în dezacord pe tot parcursul anului 2010, deoarece au susținut părți opuse din Egipt, Libia și alte țări regionale unde au izbucnit războaie civile din cauza revoluțiilor din  Primăvara arabă de la începutul deceniului trecut.

"Mulți dintre factorii care au determinat unele țări CCG să se simtă amenințate de politica externă a Turciei s-au schimbat", a declarat Giorgio Cafiero, CEO al Gulf Analytics, o firmă de consultanță privind riscul geopolitic din Washington. După aceea, această evoluție a dat "Riadului și Abu Dhabiului mai puține motive să considere Ankara un jucător periculos".

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, Cafiero consideră că suspiciunile dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe de o parte, și Turcia, pe de altă parte, nu au fost înlăturate complet, adăugând că "există scenarii posibile prin care pot pluti tensiunile geopolitice, ceea ce face ca dificil de prezis direcțiile Arabiei Saudite și apropierea Emiratelor Arabe Unite de Turcia".

"Cred că statele din Golf și Ankara pot construi parteneriate strategice de durată, pe măsură ce toți actorii regionali se adaptează la realitățile unei lumi multipolare și țările din Orientul Mijlociu acționează cu mai multă independență față de Washington", a afirmat Cafiero.

 

Pragmatism

 

Potrivit analistului Youssef Erim din Istanbul, atmosfera în scădere a Primăverii arabe și îndoielile tot mai mari cu privire la continuarea sprijinului SUA au provocat recent o schimbare de la o perspectivă ideologică la o poziție politică mai realistă în Golf și Turcia.

Erim a adăugat că aceste evoluții și această schimbare au permis Turciei și rivalilor săi din Golf să "se întâlnească și să poată vorbi despre evoluțiile regionale dintr-o perspectivă mai pragmatică".

"Am văzut acest rezultat într-o apropiere mai largă în regiune", care a dus la schimbări geopolitice majore, inclusiv la normalizarea relațiilor Turciei cu statele din Golf și stabilirea de relații diplomatice între Israel și mai multe țări arabe".

Potrivit lui Erim, "Nu este o coincidență că toate acestea s-au făcut simultan într-un timp scurt. Mulți dintre acești jucători au citit aceeași tablă de șah. Ei au înțeles că au nevoie de soluții locale la problemele lor regionale, deoarece va exista mai puțină asistență americană în viitor. Acest lucru a contribuit la crearea unei atmosfere în care au fost abordate tensiunile geopolitice dintre Ankara, Riad și Abu Dhabi. Când cele două părți s-au uitat la ceea ce le separă și la interesele lor economice, politice și de securitate comune, au decis că este mult mai profitabil să coopereze decât să concureze unul cu celălalt. Această abordare existentă s-a reflectat în realpolitik în limbajul acordurilor strategice încheiate de Erdogan cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed Al Nahyan".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
EXCLUSIV
Invazia, inevitabilă: Israelul a „tăiat” lumina în Gaza, tancurile Merkava sunt granița Fâșiei. Ambasadorul israelian în România: Nu mai avem de ales
EXCLUSIV
Israelul e în război. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, detalii despre criza fără precedent după atacul Hamas. Interviu exclusiv DefenseRomania și DC News
O soluție inteligentă pentru Ucraina: Integrarea rachetelor americane AIM-7 Sparrow pe sisteme Buk. Hawk, aflate și în dotarea României, sunt și ele o opțiune
Gen. Cristian Barbu (Foto: facebook) / Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina (Foto: Forțele armate ale Ucrainei)
EXCLUSIV
Mai este Rusia a doua armată a lumii? Generalul (r.) Barbu analizează războiul împotriva Ucrainei la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Forțele ruse pregătesc o ofensivă militara masivă cu tancuri și artilerie pe frontul din Ucraina. Ce șanse au?
Pentagonul lansează o strategie de combatere a armelor de distrugere în masă
Ambasadorul Coreei în România a prezentat trei obiective principale: Suntem prieteni buni. Dar trebuie să devenim cei mai buni
Armata SUA trage concluzii de pe câmpul de luptă din Ucraina: Pe ce se concentrează militarii americani?
De ce e importantă Poarta Focșanilor. Gen. Bălăceanu: Unii colegi m-au criticat. O eventuală intrare a rușilor pe aici deschide două culoare cruciale
Fostul ministru britanic al apărării: ”Vârsta militarilor e de peste 40 de ani”, iar Kievul trebuie să extindă mobilizarea. Putin se bazează pe două lucruri
Raport al Ministerului britanic al Apărării: Rusia se bazează tot mai mult pe aviaţia navală în zona Mării Negre
”Submarine anti-China”: Marea Britanie consolidează proiectul AUKUS și anunță un contract de 4,9 miliarde de dolari pentru submarine cu propulsie nucleară
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei
Reziliența NATO și provocarea tehnologiilor emergente. Panel dedicat în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
„A doua armată a lumii” are un regiment gonflabil. Rusia își acceptă neputința: Tancuri gonflabile T-72 - la datorie pe frontul din Ucraina
SUA semnează un acord pentru finanțarea programelor militare de înzestrare derulate de Polonia: Securitatea este vitală pentru apărarea flancului estic al NATO
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Biden i-a promis lui Zelenski rachete ATACMS, dar fără să precizeze când SUA vor anunța public decizia transferului
China ia locul URSS-ului: SUA reactivează un program major de supraveghere submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
SUA ar putea ajunge la un acord de apărare cu Arabia Saudită similar celor încheiate cu aliații săi asiatici, Japonia și Coreea de Sud
EXCLUSIV
Războiul de 24 de ore și capitularea armenilor din Nagorno-Karabah sub privirile Rusiei. Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic
Armata ucraineană parcurge un proces inedit de modernizare și schimbare chiar în timp ce duce un război greu
Pentagonul este obligat să grăbească pasul în lupta spațială. Armele Chinei și Rusiei, o amenințare reală pentru sateliții americani
Armata rusă
EXCLUSIV
Nagorno Karabah a capitulat sub privirile Rusiei. Cum a fost trădată Armenia, prima țară creștină din lume, de către „a treia Romă”
Vadim Brînzaniuc,  vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE) din Republica Moldova. Foto: Vadim Brînzaniuc @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Începe bătălia pentru Chișinău. Vadim Brînzaniuc, candidat la primăria Capitalei R. Moldova, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia ajung anul acesta. Cunoaștem numărul de avioane din primul lot
Triunghiul China-Rusia-SUA. Este Beijingul un mediator onest în ciocnirea dintre vechii rivali ai Războiului Rece?
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale. Foto: MApN
EXCLUSIV
Armata României în criza dronelor rusești căzute pe teritoriul țării. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr - interviu în studiourile DefenseRomania
Acord de apărare reciprocă între țările africane conduse de junte militare

Ştiri Recomandate

Israelul știa că Hamas pregătește ceva major de mai bine de un an, dar a considerat planul nerealist
România a boicotat discursul ministrului rus Serghei Lavrov la OSCE. Luminița Odobescu a părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul
Reprezentanţii companiilor de apărare din Europa: Pentru a nu mai depinde de importuri avem nevoie de comenzi reale, nu de obiective asumate pe hârtie
Distrugătorul USS Carney a doborât o dronă iraniană care acționa riscant. Atacurile cu drone asupra navelor SUA devin tot mai dese
Airbus confirmă dezvoltarea lui Eurofighter EK: Germania va îmbunătăți avioanele sale cu capabilități de război electronic
Bătălie aprigă pentru viitoarele submarine ale Poloniei. Coreenii propun KSS-III de ultimă generație și plusează în cooperarea industrială
Dronele maritime ucrainene le dau mari bătăi de cap rușilor: Contracararea acestora va fi inclusă în noile programe de instruire a echipajelor navelor de suprafață
Generalul Vlad, învestit ca șef al Armatei României. Iohannis cere o analiză pentru a determina dacă structura de forță mai corespunde actualelor amenințări
De ce SUA nu mai sunt dispuse să reia producția de F-22 Raptor, considerat cel mai bun avion din lume: O aeronavă ar costa azi 200 de milioane de euro
Superioritatea aeriană este cheia succesului pentru Ucraina: Cum vor ajuta avioanele F-16 în contraofensivă?
Polonia se alătură statelor care boicotează summitul OSCE din cauza prezenței Rusiei. Poziția României încă nu se cunoaște, deși reuniunea începe astăzi 
Prezență interesantă în România: În premieră, avioane F-16 ale Turciei vor proteja spațiului aerian al României
Așa arată „armistițiul”: Atentat la Iersualim revendicat de Hamas. Brigăzile al-Qassam îndeamnă la „escaladarea rezistenței” împotriva Israelului
România deține unul din cele mai complexe centre de comandă din lume, dezvoltat și construit în România de Elbit Systems (Foto)
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece
5 dintre cele mai impresionante nave militare din istorie
Primele trei aeronave F-16 achiziționate de România din Norvegia au aterizat la Baza 86 Aeriană de la Borcea (Foto)
F-16 nu este un ''glonț de argint'': Secretarul general al NATO a îndemnat Ucraina să se pregătească pentru un razboi lung și dificil
ATMOS ,,made in Romania". Centru de Artilerie pentru producția obuzierelor de 155 mm în țara noastră
Rușii se pregătesc de o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. Fiecare armată și corp de armată vor dispune de câte o brigadă grea de artilerie, dotată cu obuziere Pion, Malka și Tiulpan
În încercarea de a face trecerea de la interesul pentru F-16 la cel pentru Eurofighter, Turcia s-a lovit deja de primul refuz
5 simulatoare de zbor pentru PC-uri, console și smartphone-uri
Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)
Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Cine e generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei României. Decretul privind numirea generalului Vlad în funcția de șef al Statului Major - semnat de președinte
UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară
Rusia acuză NATO de escaladare: Știm că Finlanda a semnat acorduri pentru desfășurarea trupelor NATO de-a lungul graniței
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței
O fregată rusească din Marea Neagră a lansat patru rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii Ucrainei
Putin nu va face pace până nu va cunoaște rezultatele alegerilor din SUA