Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Cotidianul South China Morning Post consideră că recentele acorduri încheiate de Turcia cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite anunță noi relații de securitate în regiunea Orientului Mijlociu, coroborate cu schimbarea direcției Americii în afara acestei regiuni pentru a se putea confrunta cu China și Rusia.
Acordurile reprezintă o schimbare rapidă în relația complexă a Turciei cu Golful, care acum a revenit la un statut mai prietenos după ani de rivalitate. Scepticismul cu privire la continuarea sprijinului SUA a adus în cele din urmă Turcia și rivalii săi din Golf mai aproape de abordarea tensiunilor regionale și de consolidarea cooperării.
O serie de acorduri între Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au dus la consolidarea poziției Turciei de nou și important partener de securitate pentru regatele din Golf, într-un moment în care Statele Unite își retrag forțele din Orientul Mijlociu, în conformitate cu schimbarea concentrării politicii sale externe către China și Rusia.
Oferte puternice
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întors săptămâna trecută din turneul său din Golf la Ankara, după ce a obținut ajutor financiar de 11,5 miliarde de dolari din Emiratele Arabe Unite pentru a sprijini epuizarea rezervelor valutare ale Turciei, deprecierea rapidă a lirei și creșterea deficitului bugetar.
Erdogan a ajuns, de asemenea, la acorduri cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită pentru a stabili programe comune de producție de apărare cu Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO.
Compania turcă de apărare Baykar, specializată în tehnologii de drone, a primit cea mai mare comandă externă din Arabia Saudită pentru transferul de tehnologie și producția în comun a dronelor militare.
Marți, într-o declarație comună făcută în timpul vizitei lui Erdogan, Arabia Saudită și Turcia și-au anunțat intenția de a întări cooperarea și coordonarea în industria militară și de apărare și de a-și activa acordurile "într-un mod care servește și realizează interesele comune ale celor două țări și contribuie la realizarea securității și păcii în regiune și în lume".
În mod similar, vizita lui Erdogan la Abu Dhabi a dus la un acord de stabilire a unui "consiliu strategic" pentru consolidarea relațiilor dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite, împreună cu un acord de dezvoltare a programelor comune de producție de apărare.
Acest aspect a fost susținut de acorduri de investiții în valoare totală de 50,7 miliarde de dolari - un salt uriaș în comparație cu investiția totală cumulată a EAU de 7,8 miliarde de dolari în Turcia până la sfârșitul anului 2021.
Noile acorduri se vor adăuga la cadrul Acordului de parteneriat economic pe care cele două țări l-au semnat în martie, în baza căruia părțile își propun să dubleze comerțul bilateral non-petrol la peste 40 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.
Separat, Abu Dhabi Holding Company, un fond suveran deținut de Emiratul Abu Dhabi, a fost de acord să cumpere obligațiuni turcești în valoare de 8,5 miliarde de dolari pentru a finanța construcția de case în regiunile din sudul și centrul Turciei, care au fost devastate de cutremurul devastator din luna februarie.
Transformare rapidă
Ziarul chinez consideră că înțelegerile încheiate de Erdogan în timpul vizitei sale în Golf reprezintă o schimbare rapidă a relațiilor din 2020.
Turcia și alianța saudio-emirateză au fost în dezacord pe tot parcursul anului 2010, deoarece au susținut părți opuse din Egipt, Libia și alte țări regionale unde au izbucnit războaie civile din cauza revoluțiilor din Primăvara arabă de la începutul deceniului trecut.
"Mulți dintre factorii care au determinat unele țări CCG să se simtă amenințate de politica externă a Turciei s-au schimbat", a declarat Giorgio Cafiero, CEO al Gulf Analytics, o firmă de consultanță privind riscul geopolitic din Washington. După aceea, această evoluție a dat "Riadului și Abu Dhabiului mai puține motive să considere Ankara un jucător periculos".
Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, Cafiero consideră că suspiciunile dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe de o parte, și Turcia, pe de altă parte, nu au fost înlăturate complet, adăugând că "există scenarii posibile prin care pot pluti tensiunile geopolitice, ceea ce face ca dificil de prezis direcțiile Arabiei Saudite și apropierea Emiratelor Arabe Unite de Turcia".
"Cred că statele din Golf și Ankara pot construi parteneriate strategice de durată, pe măsură ce toți actorii regionali se adaptează la realitățile unei lumi multipolare și țările din Orientul Mijlociu acționează cu mai multă independență față de Washington", a afirmat Cafiero.
Pragmatism
Potrivit analistului Youssef Erim din Istanbul, atmosfera în scădere a Primăverii arabe și îndoielile tot mai mari cu privire la continuarea sprijinului SUA au provocat recent o schimbare de la o perspectivă ideologică la o poziție politică mai realistă în Golf și Turcia.
Erim a adăugat că aceste evoluții și această schimbare au permis Turciei și rivalilor săi din Golf să "se întâlnească și să poată vorbi despre evoluțiile regionale dintr-o perspectivă mai pragmatică".
"Am văzut acest rezultat într-o apropiere mai largă în regiune", care a dus la schimbări geopolitice majore, inclusiv la normalizarea relațiilor Turciei cu statele din Golf și stabilirea de relații diplomatice între Israel și mai multe țări arabe".
Potrivit lui Erim, "Nu este o coincidență că toate acestea s-au făcut simultan într-un timp scurt. Mulți dintre acești jucători au citit aceeași tablă de șah. Ei au înțeles că au nevoie de soluții locale la problemele lor regionale, deoarece va exista mai puțină asistență americană în viitor. Acest lucru a contribuit la crearea unei atmosfere în care au fost abordate tensiunile geopolitice dintre Ankara, Riad și Abu Dhabi. Când cele două părți s-au uitat la ceea ce le separă și la interesele lor economice, politice și de securitate comune, au decis că este mult mai profitabil să coopereze decât să concureze unul cu celălalt. Această abordare existentă s-a reflectat în realpolitik în limbajul acordurilor strategice încheiate de Erdogan cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed Al Nahyan".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News