Administrația Biden clarifică: Nicio șansă ca SUA să își reducă prezența militară în Europa de Est sau să fie limitată extinderea NATO
După ce ambasadoarea Statelor Unite la NATO a respins vineri informaţiile potrivit cărora SUA ar fi dispuse să facă o concesie Rusiei privind reducerea numărului trupelor în Europa de Est, administrația Biden a venit sâmbătă cu clarificări.
Sursă foto: U.S. Navy
Oficialii americani au recunoscut posibilitatea unor schimbări privind viitoarea poziție strategică a Americii în Europa, însă doar în sensul că că administrația americană va fi deschisă discuțiilor cu Rusia privind reducerea posibilelor desfășurări de rachete ofensive în Ucraina și limitarea exercițiilor militare ale SUA și ale NATO în Europa de Est.
Cu toate acestea, a fost transmis mesajul că “Rusia va fi lovită puternic de sancțiuni economice dacă intervine în Ucraina”. Pe lângă sancțiunile directe asupra entităților rusești, vor exista restricții semnificative asupra produselor exportate din SUA în Rusia și a celor fabricate în străinătate aflate sub jurisdicția SUA.
Nicio șansă ca SUA să își reducă prezența în Europa de Est, în pofida cererilor Rusiei
De asemenea, s-a subliniat că “nu există nicio șansă ca SUA să își reducă prezența militară sau arsenalul în Europa de Est”, așa cum a cerut Rusia, și a fost respinsă categoric condiția ca NATO să nu se extindă în continuare spre est.
Declarațiile au fost făcute într-o conferință telefonică organizată de Casa Albă, de către un oficial care și-a păstra anonimatul, și reprezintă primele semne de compromis în chestiunile legate de Ucraina. Acestea au venit în timp ce înalți oficiali americani și ruși se pregătesc să se întâlnească luni 10 ianuarie în Elveția..
În cazul unei invazii ruse asupra Ucrainei, „noi – în coordonare cu aliații și partenerii noștri – vom impune imediat sancțiuni severe și copleșitoare asupra economiei Rusiei, inclusiv asupra sistemului său financiar și sectoarelor considerate critice pentru Kremlin”, a declarat un alt oficial.
Pe lângă sancțiunile aplicate în domeniile energie și bunuri de larg consum, SUA și aliații săi iau în considerare interzicerea exportului către Rusia de componente electronice avansate, software și tehnologii aferente care utilizează echipamente americane. Rusia ar putea fi încadrată în cel mai restrictiv grup de țări privind controlului exporturilor, alături de Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria, au anunțat oficialii.
Aceasta ar însemna o afectare severă a capacității Rusiei de a obține circuite integrate și produse care conțin circuite integrate, din cauza dominației globale a software-ului, tehnologiei și echipamentelor americane în acest sector. Impactul s-ar putea extinde de la avionica aeronavelor ruse;ti până la telefoane și televizoare.
Oficialii americani au avut grijă să nu emită ultimatumuri Rusiei, rămânând însă fermi față de problema încetării amenințărilor la adresa Ucrainei.
„Credem că putem explora cel puțin posibilitatea de a face progrese cu rușii”, a declarat un oficial american sâmbătă, adăugând însă că „nu vor fi angajamente ferme luate în aceste discuții”.
Întâlnirea de luni va fi urmată miercuri de discuțiile dintre Rusia și membrii NATO, iar joi de o întrevedere cu o participare europeană mai largă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News