Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Agentul neurotoxic Noviciok, inclus pe lista cu substanţe interzise
14 ian, 23:02
Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) va include agentul neurotoxic Noviciok pe lista cu substanţe interzise, în urma unei propuneri în acest sens adoptate luni de membrii săi, informează Reuters.

Cei 41 de membri ai forului de decizie al OIAC au convenit, în baza propunerii făcute de SUA, Olanda şi Canada, să adauge pe lista cu substanţe interzise "două familii de agenţi chimici de mare toxicitate", între care Noviciok, creat în era sovietică şi folosit în atacul de anul trecut de la Salisbury, în Anglia.

Ambasadoarea Canadei la OIAC, Sabine Nolke, a menţionat pe Twitter că "Rusia s-a disociat de consens".


Decizia OIAC de luni a fost confidenţială şi nu au fost făcute publice alte detalii.

Este prima schimbare de acest gen legată de lista OIAC cu substanţe interzise - care mai cuprinde între altele VX, gazul sarin sau iperita - de la înfiinţarea organizaţiei, în 1997, în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice. Cele 197 de state membre au 90 de zile pentru a formula obiecţii la această decizie.

La 4 martie 2018, fostul ofițer de informații al GRU, Serghei Skripal, care anterior fusese condamnat în Federația Rusă pentru spionaj în favoarea Londrei, a fost otrăvit în Salisbury. Împreună cu el a avut de suferit şi fiica să Iulia. Autoritățile britanice au acuzat Rusia pentru otrăvirea celor doi cu neurotoxina „Noviciok”, care a fost dezvoltată în URSS și în Federația Rusă.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii