Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă în Tadjikistan pe fondul degradării situaţiei din Afganistanul vecin
22 iul, 20:03
Tadjikistanul şi-a mobilizat joi întreaga armată pentru un exerciţiu surpriză de pregătire pentru luptă, o premieră în această ţară din Asia Centrală cauzată de degradarea situaţiei din Afganistanul vecin, relatează France Presse.

Personalul armatei, forţele de securitate, precum şi militarii în rezervă - adică 230.000 de soldaţi în total - au fost puşi în stare de alertă la ora locală 04:00 (23:00 GMT) în toată ţara pentru acest exerciţiu numit Marz-2021, transmite Agerpres.

La ora stabilită, toţi soldaţii "s-au adunat într-o zonă desemnată unde şi-au verificat aptitudinile de luptă", potrivit presei tadjice.

Exerciţiul, supravegheat de preşedintele tadjik Emomali Rahmon, a fost transmis în direct la toate posturile de televiziune şi radio de stat din această ţară autoritară.

"Situaţia din Afganistan, în special în regiunile nordice care se învecinează cu ţara noastră, rămâne extrem de incertă, se complică zi de zi şi chiar oră de oră", a spus Rahmon într-un discurs, după o paradă militară ce a încheiat exerciţiul.

"O situaţie atât de complicată este o premieră în 43 de ani de confruntare continuă în Afganistan", a adăugat el, acuzând "ingerinţa externă (...) ce a continuat de 40 de ani" şi asigurând că conflictul nu poate fi rezolvat "decât prin mijloace paşnice".


Potrivit agenţiei publice de presă Khovar, 20.000 de militari suplimentari au fost desfăşuraţi la frontiera cu Afganistanul.

După exerciţiu, Emomali Rahmon a avut o conversaţie telefonică cu omologul său rus şi aliat Vladimir Putin. Cei doi au abordat situaţia din Afganistan, a declarat Kremlinul într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Tadjikistanul, o ţară săracă şi muntoasă, partajează aproximativ 1.200 km de frontieră cu Afganistanul, unde talibanii au lansat la începutul lunii mai o vastă ofensivă pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă din ţară a forţelor internaţionale, programate să fie încheiate la sfârşitul lunii mai.

Talibanii au susţinut joi că controlează 90% din graniţele Afganistanului, potrivit declaraţiei unui reprezentant, Zabiulla Mudjakhed, făcută agenţiilor de presă ruse, fără ca aceste afirmaţii să poată fi verificate independent.

Ei au pus mâna pe zone întinse de teritoriu rural, întâmpinând o rezistenţă slabă din partea forţelor afgane, lipsite acum de sprijinul crucial american.

Peste o mie de soldaţi afgani, dar şi sute de civili, s-au refugiat în Tadjikistan de la începutul lunii după înaintarea talibanilor.

Rusia, care are o bază militară în Tadjikistan, va participa la începutul lunii august la exerciţii militare comune cu această ţară şi Uzbekistan la graniţa cu Afganistanul.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Boeing dezvăluie noul concept de rachete aer-aer cu rază lungă. LRAAM nu va concura cu alte rachete americane
Ministerul apărării din Lituania recomanda consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti
Controversă privind sistemul Iron Dome din Israel. Dispută politică majoră între democrați în SUA privind finanțarea
Criza submarinelor franco-australiene | Premierul danez îl apără pe Joe Biden în faţa criticilor europenilor
Puitorul de mine Viceamiral Constantin Bălescu și scafandri militari români se vor asigura că embargoul de arme impus Libiei e respectat
Arquus vrea ca România să devină „a doua casă”. Blindatele Sherpa 4x4 pe care ni le propun francezii ar putea fi construite aici
DISCURSUL președintelui Iohannis la ONU (Video) | Conflictele prelungite din vecinătatea României amenință securitatea Europei
Flota rusă din Marea Neagră se va întări cu nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro