Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Ambasador american: SUA ar putea muta arsenalul nuclear în Polonia. Răspunde Moscova cu Venezuela și Cuba?
19 mai, 10:35
Ambasadorul Statelor Unite în Polonia a afirmat că Varșovia ar putea să își asume prezența nucleară americană în cazul în care Germania va refuza să o facă în continuare. Ca răspuns, presa apropiată Kremlinului vorbește despre posibilitatea ca Rusia să încerce să răspundă prin dislocarea arsenalului nuclear în Cuba sau Venezuela. În acest sens, se pune întrebarea dacă am putea asista la o nouă criză a rachetelor cubaneze.

Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Spre exemplu, Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO.

În tot acest context, Georgette Mosbacher, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Polonia, transmite printr-un mesaj că Varșovia și-ar putea asuma acest rol în cazul în care Berlinul dă înapoi.

Pe pagina de Twitter, într-un mesaj în poloneză, ambasadoarea a transmis că în cazul în care „Germania decide să își reducă potențialul nuclear, slăbind NATO, atunci Polonia - care își îndeplinește obligațiile și înțelege riscurile securității pe flancul estic al NATO - ar putea să își asume această misiune”.

 

 

O nouă criză a rachetelor cubaneze?

 

De partea cealaltă, într-un asemenea scenariu, media din Rusia, citată de publicația arabă ANM, susține că o asemenea mișcare ar putea forța Moscova să încerce să transfere arme nucleare în Cuba ori Venezuela, state apropiate politic de Moscova, dar georgrafic de Statele Unite. Ar putea fi un răspuns în cazul în care Rusia s-ar simți amenințată de arsenalul nuclear american dacă acesta ar fi transferat în Polonia.

Criza rachetelor cubaneze a avut loc în 1962 în timpul Războiului Rece când Uniunea Sovietică și Statele Unite au desfășurat arsenal nuclear în apropierea granițelor lor. Moscova efectuase desfășurarea în Cuba, în timp ce SUA în Turcia. Criza rachetelor cubaneze a fost cel mai tensionat moment al Războiului Rece, chiar președintele american John F. Kennedy a afirmat la vremea respectivă că probabilitatea unui război nuclear între cele două puteri a fost de aproape 50%.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Preşedintele Andrzej Duda: O companie de origine germană vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Polonia
Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Autoritatile separatiste din Tiraspol au instalat 37 de posturi de control ilegale. Chişinăul condamnă acţiunile unilaterale
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro