Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul ucrainean în Germania cere Berlinului despăgubiri istorice și sprijin pentru integrarea în UE
Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnik, care s-a remarcat de mai multe ori prin solicitările publice adresate autorităților Germane pentru îndreptarea aspecte pe care le consideră inechități istorice în relațiile celor două țări, a înaintat recent o nouă cerere similară, adresată de această dată președintelui Fundației Academiei de Canto din Berlin.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În scrisoarea publică, Melnyk a invocat dreptul Ucrainei la despăgubiri din partea Germaniei pentru valorile pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru arhiva Bach, donată Berlinului în urmă cu două decenii, sub președinția lui Leonid Kucima.

Ambasadorul ucrainean este încrezător că Kievul are tot dreptul să primească despăgubiri de la guvernul german pentru pierderile uriașe ale patrimoniului cultural al Ucrainei în timpul ocupației naziste.

 

Prejudiciul material din timpul ocupației

 

G Ad:

Melnik subliniază că, în timpul ocupației din Ucraina din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste jumătate de milion de exponate de muzeu au fost avariate, 46 de milioane de materiale de arhivă și 50 de milioane de cărți au dispărut. În total, în opinia sa, pierderile suferite de Ucraina  reprezintă 73 la sută din pierderile totale de valori culturale ale URSS.

În ceea ce privește arhiva însemnărilor lui Johann Sebastian Bach, în opinia părții ucrainene, valoarea materială a acesteia depășește zeci de miliarde de euro.

Melnik își amintește că arhiva a fost transferată Cabinetului de miniștri al lui Gerhard Schroeder în 2001, deși autoritățile din Ucraina „încă nu sunt sigure de legalitatea unui astfel de pas”. Din motiv, ambasadorul ucrainean a refuzat să participe la sărbătorile care marchează 20 de ani de la transferul arhivei Bach.

 

Germania are o „datorie morală” să sprijine integrarea europeană a Ucrainei. Ambasadorul face referiri la Nord Stream 2

 

Totodată, ambasadorul a reclamat că autoritățile germane ignoră propunerile Kievului de a crea un „Fond de compensare pentru pierderile din război”, destinat achiziționării de obiecte de artă valoroase, de interes mondială, pentru muzeele ucrainene.

Pe de altă parte, diplomatul ucrainean a precizat că Berlinul este obligat să sprijine Kievul în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană, lăsând să se înțeleagă ca Germania are inclusiv o datorie morală în acest sens. Printre argumentele aduse se numără vina Germaniei pentru Holodomor și „greșeala geopolitică” a Angelei Merkel privind proiectul rusesc Nord Stream 2.

Până acum, nu a existat nicio reacție oficială a Berlinului la scrisoarea ambasadorului ucrainean și, cel mai probabil, nu va exista. Autoritățile germane au reacționat o perioadă la solicitările acestuia, dar cu timpul au încetat să o mai facă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Cehia se aliniază statelor europene dispuse să sprijine Ucraina cu armament și tehnică militară
Rusia își afișează forța militară în Arctica și Marea Mediterană. Nave și avioane în misiune în apele internaționale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro