Beijingul a spulberat toate previziunile. Arsenalul nuclear al Chinei a crescut cu 25% în ultimul an - Raport Pentagon
Amenințarea imediată este vizibilă pentru toată lumea: Rusia a declanșat un război la frontierele NATO pentru a recăpăta, prin forță, poziția de actor internațional global al fostei URSS. Cu toate acestea - așa cum se precizează și în documentele de strategie ale NATO sau SUA - pericolul major, sistemic, vine dinspre China.
Rachete DF-17, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Privind la nivel global, agresiunea rusă din Ucraina a testat aproape de maximum reziliența lumii libere, fiind clar o încercare de slăbire a unității euroatlantice. Totuși, comparativ cu agresiunea militară rusă, potențialul economic și militar al Chinei reprezintă o îngrijorare majoră pentru liderii occidentali.
Dacă acum un an, la Madrid, China era menționată o singură dată, în Declarația Summitului NATO de la Vilnius se face referire la China de numai puțin de 15 ori, iar toate mențiunile nu au legătură cu atitudinea tot mai ostilă a Beijingului față de statele occidentale și cele ”like-minded”.
Cea mai îngrijorătoare referire la China din Declarația de la Vilnius se referă la programul nuclear militar dezvoltat cu rapiditate de regimul de la Beijing, iar previziunile sunt confirmate de un raport al Pentagonului, publicat săptămâna aceasta.
Raportul DOD: China produce și mai multe arme, în timp ce își extinde Marina
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă navală, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Iată cât de serioasă e amenințarea nucleară chineză. Potrivit documentului citat de Politico, China a spulberat toate previziunile privind dezvoltarea arsenalului său nuclear și acum produce și mai multe arme. În plus, China dezvoltă noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) ce pot fi înarmate și convențional și vor putea lovi - dacă sunt implementate - SUA continentale.
Departamentul Apărării al Statelor Unite evaluează că arsenalul Chinei din luna mai avea peste 500 de focoase nucleare, cu aproximativ 100 mai multe decât anul trecut. Dacă va menține ritmul actual, China își dubla arsenalul nuclear până cel târziu în 2030, se mai arată în raportul DOD.
Un înalt oficial de la Pentagon a avertizat, într-o declarație pentru Politico, că previziunile americane privind ritmul de înarmare nucleară a Chinei sunt ”pe cale să fie depășite”. Anul trecut, Pentagonul estima că China va avea 1.000 de focoase până în 2030 și 1.500 până în 2035.
Beijingul a continuat să-și extindă Marina militară, numărul navelor și submarinelor chineze aflate în serviciu crescând de la 340 - câte erau consemnate anul trecut - la peste 370 în acest an. Chinezii și-au lansat al treilea portavion în ultimul an.
Bugetul Chinei alocat apărării urma să crească cu 7,1%, se mai arată în raport.
China produce combustibil nuclear inclusiv cu instalațiile utlizate în scop civil
Sursă foto: CGN
China accelerează cu toate ”motoarele turate”. Potrivit raportului, este foarte probabil ca Beijingul să crească producția de arme nucleare prin utilizarea combustibilului nuclear produs de instalații care, oficial, sunt destinate „scopurilor pașnice”.
Astfel, China va utiliza noile sale reactoare „de generare rapidă” și instalațiile de reprocesare pentru a produce plutoniu, un combustibil nuclear vital pentru programul său de arme nucleare.
Între timp, China a finalizat probabil, încă din 2022, construcția celor trei noi facilități pentru silozuri de rachete cu combustibil solid, care vor găzdui cel puțin 300 de silozuri de rachete balistice intercontinentale. De altfel, armata a încărcat deja „cel puțin câteva” ICBM-uri în silozuri, se mai arată în raportul Pentagonului.
Stocul nuclear al Beijingului este încă mult mai mic decât cel al Rusiei sau al Statelor Unite. În ianuarie, Rusia avea 5.889 de focoase nucleare; Statele Unite au avut 5.244, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI). Cu toate acestea, China a refuzat să se angajeze în discuții privind armele cu SUA și Rusia, argumentând că arsenalele celorlalte două națiuni sunt mult mai mari decât ale sale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News