În discursul său la deschiderea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președintele Trump a dat o lecție de patriotism, rar întâlnită, în interiorul chiar al templului globalismului promovat arogant şi dictatorial.
Modul de prezentare a mesajului a fost radical schimbat, de la marca trumpiană a gesticulaţiei cu care ne-a obișnuit președintele american, până la tonul vocii, mesajul a fost pe cât de politic pe atât de auster.
În fața lumii s-a prezentat un Trump stăpân pe sine, calm și autoritar
Textul său a fost de substanță, dovedind că, după aproape doi ani de președinție, Donald Trump a învățat atât simbolistica funcției prezidențiale cât și folosirea puterii globale pe care aceasta o oferă. Iar cuvântarea sa a cuprins mai multe nivele de adresare și mai multe ținte din publicul mondial.
În primul rând, pentru prima dată în mulți ani, președintele american a vorbit despre reușitele țării pe care o conduce în raport cu eșecurile înregistrate de ideologiile globaliste, dând exemplul socialismului. Fără a prezenta nici cea mai mică umbră de îndoială, limbajul folosit a fost cel al capitalismului național cel mai puternic de pe planetă. Limbajul clar al națiunii este și intră în conflict, întotdeauna, cu limbajul internaționalist și globalist. Iar Donald Trump a declarat clar că el se adresează unei organizații formate din națiuni suverane și independente.
Un alt nivel de adresare a fost acela al definirii dialogului egal pe care SUA le au cu toate puterile lumii
În decursul ultimilor administrații americane limbajul, atât al lui Bush Junior cât și al lui Obama, a fost un limbaj al solicitărilor, primul cerând ajutor pentru războiul împotriva terorismului și al doilea cerând ajutor pentru impunerea unor agende globale de stânga şi revanșarde din punct de vedere ideologic, impunând canoane și reguli care se situau pe poziții antinaționale și globaliste.
Cel mai important nivel de adresare a fost acela prin care președintele Trump a transmis mesajul american de impunere a naționalismului economic împotriva globalismului economic, definind ca furt orice compromis negativ, făcut de administrațiile anterioare, în raport cu independența SUA.
Liderul american a subliniat, în toate exemplele pe care le-a dat, că a vorbit despre războiul tarifelor cu China, că s-a referit la Germania în privința dependenței sale de gazul rusesc, faptul că zilele în care oricine putea să înșele America au apus. Toate acestea au fost prezentate într-un limbaj fără echivoc.
Mesajul său livrat pe un ton extrem de calm, dar extrem de ferm a rezonat cu o mare parte a electoratului american, de la tribună ONU el vorbind, de fapt, națiunii americane. Așa cum a declarat adeseori, Donald Trump a spus-o și astăzi la New York că el apără exclusiv interesele Statelor Unite, că el apără interesele națiunii americane. Fără a face rabat de la această definiție el cerut, celor care îl ascultau, să se comportă ca națiuni independente și suverane. Această solicitare adresată tuturor membrilor Națiunilor Unite de a se comporta ca națiuni suverane în raporturile lor cu Statele Unite, reprezintă cheia discursului de astăzi.
Președintele Trump a declarat, prin utilizarea acestor noțiuni, că nu îl interesează organizațiile internaționale și în special organizațiile globale care își impun punctele de vedere, în numele unei birocrații nedemocratic alese, asupra statelor suverane și națiunilor acestora. Cheia relațiilor internaționale cu Washington va fi, sub administrația Trump, reprezentată numai de către noțiunea de suveranitate. Lipsa, din mesaj, al unui atac activ la adresa Rusei a surprins mai ales că atacul la adresa Iranului a fost extrem de virulent și extrem de clar. În cheia identității naționale se află și referința critică cu privire la Germania în contradicție cu laudele aduse Poloniei. Iar esența acestui exemplu reprezintă cheia viitoarei politici europene a administrației Trump.
Este foarte clar acum, că politicile energetice nesuverane şi de raliere generală a intereselor politice românești la Germania, ale președintelui Iohannis, se află pe un curs de coliziune cu politica de suveranitate directă promovată de către administrația Trump. Cum a devenit foarte clar pentru toată lumea că președintele american va continua să echivaleze suveranitatea națională a oricărui interlocutor cu securitatea și resursele energetice.
În aceeași frază Donald Trump a folosit noțiunea de suveranitate ca fiind egală cu securitate plus energie. Declarându-se la ora actuală, ca fiind cel mai mare producător de energie din lume și consolidând politica de independență totală față de oricare alt potențial rival, Donald Trump a declarat, de fapt, o suveranitate națională recâștigată a Statelor Unite în fața lumii. Prin această echivalare, prin această declarație, administrația Trump recunoaște faptul că, în ultimele decenii, politica americană a fost aceea de subordonare față de diverse interese globaliste care au dus la reducerea importanței Americii în raporturile politice, militare și industriale cu restul lumii.
De aceea sublinierea făcută, în cadrul declarației de la ONU, cu privire la egalitatea totală dintre economia națională americană și totalitatea economiei mondiale reprezintă nu numai recunoaşterea unei realități ci și un avertisment. În contextul în care resursele energetice sunt din ce în ce mai rare și accesul la acestea este din ce în ce mai greu de obținut, președintele american a anunțat că Statele Unite nu au această problemă și că orice dependență a celorlalți interlocutori sau aliați de resursele energetice și de culoare de transport aparţinând competitorilor SUA înseamnă, de fapt, o reducere a gradului de suveranitate și independență. Acest lucru administrația Trump nu îl va mai accepta în viitor, asigurând că securitatea energetică înseamnă suveranitatea unei națiuni, deci că SUA vor încuraja exclusiv un astfel de dialog politic.
Este foarte clar că Donald Trump a dorit ca acest discurs, care reprezintă nu numai o victorie de etapă la împlinirea a aproape doi ani din mandatul actual, să reprezinte și un avertisment clar adresat tuturor membrilor ONU că Statele Unite nu vor mai accepta nici un fel de compromisuri în ceea ce privește suveranitatea asupra drepturilor sale. Mai mult a reconfirmat temerea marilor birocraţii că independența națiunii americane nu va fi transferată niciodată unor organisme globale sau globalizate.
America lui Trump iubește patriotismul și nu globalismul
Acest principiu fundamental, această clarificare ideologică și doctrinară făcută astăzi de către administrația Trump reprezintă piatra de temelie a noii puteri americane. Această clarificare de limbaj este și un semnal foarte convingător la adresa celor care promovează în Europa, în Asia sau în Africa formule globaliste, care reduc suveranitatea și independența națiunilor. Lipsa totală a elementelor de discurs globalist, foarte prezente în timpul ultimilor administrații Clinton, Bush și Obama, reprezintă cheia de boltă a schimbărilor structurale pe care scena relațiilor internaționale şi mondiale le va cunoaște în anii următori.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News