Analist american: SUA ar trebui să părăsească Baza Aeriană turcă Incirlik. Alternativele sunt Mihail Kogălniceanu din România sau Souda din Grecia
Retragerea militarilor americani de la Baza Aeriană Incirlik a fost un subiect care a dat naştere în ultimii ani multor discuţii şi speculaţii. Au fost nenumărate situaţii în care Turcia a ameninţat Statele Unite că vor restricţiona accesul militarilor americani la acesta baza, dacă Washingtonul continua să sancţioneze Ankara pentru că a achiziţionat sisteme de apărare aeriană şi antirachete S-400 din Rusia.
Baza Aeriană Incirlik, Turcia. Sursă foto: US Air Force
Recent, analistul american Michael Rubin a susţinut într-un editorial pentru cotidianul Washington Examiner că singura bază militară străină la care președintele american Joe Biden ar trebui să renunţe – din care să-i retragă pe militarii americani – este Baza Aeriană Incirlik din sudul Turciei, iar ca alternative are pentru relocare acestora sunt baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România și baza navală Souda din Grecia.
Michael Rubin, analist în cadrul grupului de reflecție al American Enterprise Institute, a sugerat că Statele Unite „ar fi trebuit să abandoneze (İncirlik) acum un deceniu”.
Odată ce a fost un avantaj crucial împotriva Uniunii Sovietice și actual gazdă a aproximativ 50 de arme nucleare, baza din İncirlik „este acum o datorie strategică”, a adăugat el.
În ciuda apartenenței Turciei la NATO, președintele Recep Tayyip Erdoğan „înclină din ce în ce mai mult spre Rusia”, a spus Rubin.
Erdogan „ar putea, într-o bună zi, să vadă prezența americană în Incirlik ca fiind o bonanţa de ostatic”, a scris analistul american.
Michael Rubin este de părere că o eventuală retragere a prezenţei americane din Baza Aeriană turca Incirlik nu ar afecta operațiunile militare ale SUA în regiune, deoarece pot fi utilizate ca alternativă atât Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, lucru care nu a fost niciodată posibil în timpul Războiului Rece, cât şi Baza Navală elenă din golful Souda.
Michael Rubin nu este singurul expert american care a sugerat că Statele Unite ar trebui să pună capăt prezenței sale militare la Baza Aeriană Incirlik din Turcia. La începutul acestui an, expertul american Richard Caroll a precizat într-un articol publicat în revista Naţional Interest că Baza Aeriană Incirlik nu mai este esenţială pentru interesele strategice şi de securitate națională ale SUA.
Amplasata strategic în sud-estul Turciei, baza aeriană İncirlik a fost un element operațional cheie pentru misiunile şi operațiunile Forțelor Aeriene SUA din regiune, cel mai recent în campania împotriva Statului Islamic din Siria și Irak. Forțele Aeriene ale Statelor Unite au în prezent aproximativ 5.000 de militari la baza aeriană Incirlik din Turcia.
Expertul american Richard Caroll este de părere că baza aeriană și-a pierdut importanţa după sfârșitul Războiului Rece. Din punct de vedere istoric, Incirlik a fost considerată esențiala pentru contracararea intereselor strategice ale Rusiei în Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, cooperarea recentă a Turciei cu Rusia, inclusiv achiziționarea sistemului S-400 – anulând participarea la programul pentru avionul de luptă F 35 – și influența crescândă a islamului politic sub președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, au făcut din țară un aliat problematic, atât pentru Statele Unite, cât şi pentru NATO.
Istoria bazei aeriene Incirlik
Baza Aeriană Incirlik a găzduit începând cu anul 1955 mai multe unităţii ale Forțelor Aeriene ale SUA. Denumită inițial Baza Aeriană Adana, numele a fost schimbat în Baza Aeriană Incirlik în 1958. După ce Statele Unite şi-au retras în 1963 toate rachetele nucleare – ca urmare a Crizei Rachetelor din Cuba – Baza Aeriană de la Incirlik serveşte acum ca un bastion important al proiectării forţei americane în Orientul Mijlociu, fiind sediul central al US 39th Air Base Wing şi găzduieşte peste 50 de bombe nucleare gravitaționale B61.
Baza Incirlik a fost folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, fiind vitală pentru misiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak, începând cu anul 2015 şi până la decizia președintelui Donald Trump din 2018 de a retrage ce mai mare parte a forțele SUA din Siria.
Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru misiunile pe care le desfăşoară de pe acesta baza. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autorităţile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea bombe nucleare a fost asigurată de turci.
Speculaţiile cu privire la retragerea prezentei americane de la baza aeriană Incirlik
Retragerea militarilor americani de la baza Incirlik a fost un subiect care a dat naştere în ultimii ani multor discuţii şi speculaţii. Au fost nenumărate situaţii în care Turcia a ameninţat Statele Unite că vor restricţiona accesul militarilor americani la acesta baza, dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400.
Mai târziu au apărut speculaţii cu privire la faptul că cele 50 de bombe nucleare B-61 vor fi mutate în la o altă bază aeriană americană, și anume Aviano din nord-estul Italiei. La începutul anului 2020, Miro Popkhadze, fost reprezentant al ministerului georgian al Apărării la ONU şi actual analist în cadrul think-tank-ului american Foreign Policy Research Institute, a sugerat ca SUA ar trebui să ia în calcul relocarea militarilor la din Turcia în Georgia.
Nu mai în decursul anului trecut au exista mai multe discuţii contradictorii între Statele Unite şi Turcia, privind prezenţa militarilor americani la baza aeriană Incirlik.
Anul trecut oficiali americani din Departamentul de Stat şi din cel pentru Energie, fără să anunțe public, au început să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria. Tot anul trecut, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, preciza că Ankara ar putea insista ca SUA să părăsească baza aeriană Incirlik dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400 de către Turcia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News