Analist georgian: SUA ar trebui să ia în calcul relocarea bazei aeriene Incirlik din Turcia în Georgia
Statele Unite se confrunt ă de câţiva ani cu interesele strategice şi influența crescândă a Turciei și a Iranului în Orientul Mijlociu, astfel Washingtonul ar trebui să ia în considerare relocarea bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei în Georgia, precizează Miro Popkhadze, fost reprezentant al ministerului georgian al Apărării la ONU şi actual analist în cadrul think-tank-ului american Foreign Policy Research Institute.
De asemenea, Statele Unite trebuie să ia în considerare agresiunea și expansionismul Rusiei în zonele geopolitice importante din punct de vedere strategic, în special cele din Europa de Est, a precizat analistul Miro Popkhadze într-un articol pe care l-a scris pentru publicaţia Washington Examiner.
Citeşte şi: Statele Unite ar intenţiona să mute zeci de bombe nucleare de la baza Incirlik din Turcia
Problema viitorului bazei Incirlik, care găzduiește bombe nucleare americane şi se aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria, a apărut pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, generate de ofensiva militară, din Octombrie 2019, a Turciei împotriva miliţiilor kurde susţinute de SUA.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, în decembrie, că Turcia ar putea închide bazele de la Incirlik și Kurecik. Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată ca răspuns la ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni împotriva Turciei şi la o rezoluţie separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani. ,,Ce modalitate mai bună de a evita această problemă decât de a reloca baza aeriană Incirlik'', precizează Miro Popkhadze.
Citeşte şi: Criza rachetelor S-400. Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik, ca răspuns la sancţiunile SUA
,,Georgia ar putea oferi baza aeriană militară Vaziani (fostă bază sovietică) ca locație potențială pentru construirea unei baze aeriene militare americane", precizează analistul georgiana, prezentând locația și infrastructura bazei ca pe o oportunitate pentru Washington în efortul său de a reduce influenţa Iranului în Orientul Mijlociu, în timp ce descurajează şi amenințările de securitate pe care Rusia le generează în Caucazul de Sud.
Citeşte şi: Erdogan reia amenințările la adresa SUA și plusează: ”Putem închide Incirlik şi putem închide Kurecik”
În timpul Războiului Rece, Georgia a fost singura republică sovietică care a mărginit un stat membru NATO (Turcia). Având în vedere poziția sa strategică și apropierea de forțele NATO, sovieticii au construit infrastructuri militare sofisticate în Georgia: baze, centre de instruire, aeroporturi militare și chiar orașe subterane, concepute pentru a proteja populația și pentru a oferi sprijin logistic pentru operațiunile militare ofensive.
În ultimele două decenii, cu sprijinul Statelor Unite, Tbilisi a cheltuit sume importante de bani pentru renovarea spitalelor, bazelor militare și aeroporturilor. Noua infrastructură ar putea fi utilă nu numai în scopuri de apărare, ci și pentru trupele NATO în caz de război în Orientul Mijlociu, mai spune Popkhadze.
Amplasarea unei baze militare americane, de dimensiunile celei de la Incirlik, în Georgia poate fi întâmpinată de critici la Washington, deoarece ar putea duce la o creştere a tensiunilor politico-diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia. Totuşi, Miro Popkhadze insistă ca forțele americane sunt mai puternice şi mai bine echipate din punct de vedere militar decât cele ale Rusiei, aspect care ar descuraja Moscova să se angajeze într-o confruntare militară directă cu Washingtonul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News