Analist militar ucrainean: Dacă Rusia îşi schimbă strategia, noi avem nevoie de alte arme. Ideal ar fi să lovim inamicul de la 300 km distanţă
Expertul militar ucrainean Serghei Zhgureț, directorul revistei Defense Express, precizează că schimbarea naturii ostilităților din Ucraina, ca urmare a noi strategii pe care Rusia vrea să o folosească pentru continuarea agresiunii militare, face ca nevoile militarilor ucraineni să fie cu totul diferite - la capitolul aprovizionare cu arme din țările occidentale - pentru a elibera Donbasul ocupat de ruși.
Serghei Zhgureț spune că multă vreme în mass-media, în publicațiile de specialitate, experții militari au spus că principalul avantaj tehnic al Forțelor Armate ale Ucrainei este dat de folosirea sistemelor Stinger, Javelin şi a altor sisteme portabile de rachete care pot fi folosite de orice militar ucraineană, după o scurtă perioada de pregătire.
Ceea ce este perfect adevărat, armata ucraineană a folosit toate aceste sisteme portabile de rachete pentru a distruge coloane întregi de tancuri și transportoare blindate de trupe ale forţelor ruse de ocupaţie.
Dar, în ultimul timp am auzit cum atât preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cât și alţi experții militari ucraineni cer ca Forţele Armate Ucrainene să primească din ce în ce mai multe arme grele. Cel mai des vehiculate au fost sisteme de apărare antiaeriană şi sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune.
Săptămâna trecută, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a precizat că pentru a face faţă noilor atacuri şi pentru a elibera regiunile ucrainene de sub ocupaţia forţelor ruse invadatoare, Ucraina trebuie ajutata cu alte tipuri de arme, cum ar fi: sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă, sisteme de arme cu rază lungă de acțiune (complexe de rachete de artilerie cu rază lungă), MLRS și artilerie grea, tancuri și vehicule blindate, rachete anti-navă, drone de recunoaștere și atac.
Ministrul ucrainean al Apărării a insistat să precizeze că forţele armate ucrainene au nevoie ca armele pe care le vor primi de acum în colo să fie toate la standarde NATO, deoarece ,,acum Ucraina nu gândește pe termen scurt ca la începutul războiului, când criteriul principal era ca pentru armele transferate să nu necesite o perioadă de pregătire prea mare’’.
,,Nu avem nevoie de prea multe arme sovietice. Sunt adesea în stare proastă, pentru că au fost fabricate acum 30-40 de ani. Nu există suficientă muniție pentru ele. În astfel de condiții, armele sovietice pe care le primim vor apăra Ucraina pentru o scurtă perioadă de timp”, a spus Reznikov.
De ce s-au schimbat brusc prioritățile Ucrainei în materie de sisteme de arme?
Zhgureț precizează că la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina a primit un număr semnificativ de sisteme de rachete antitanc (ATGM) și sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS) de diferite tipuri, care într-o perioadă scurtă de timp au permis armatei ucrainene să provoace pierderi semnificative forţelor ruse de ocupaţie.
,,Acum înțelegem că acţiunea pe câmpul de luptă începe să se schimbe: inamicul folosește artilerie cu rază lungă de acțiune, rachete și alte tipuri de arme, iar noi trebuie să avem un număr suficient de sisteme cu rază lungă de acțiune. Acest lucru este valabil atât pentru artilerie, cât și pentru sistemele de rachete, deoarece dorim să distrugem inamicul la o distanță de 50 de kilometri până la 100 de kilometri și, în mod ideal, până la 300 de kilometri. Acest lucru ne va permite să salvăm multe vieţi omeneşti, dar mai ales să distrugem inamicul de la distanțe mai mari'', spune expertul militar ucrainean.
Cerea Ucrainei pentru noi sisteme de arme, în speciale sisteme de rachete cu raza lungă de acţiune, se datorează mai ales schimbării strategiei militare a forţele ruse de ocupaţie care îşi concentrează acum atenţia mai mult pe zona Donbass.
Cu toate acestea, chiar dacă Ucraina primeşte sisteme de arme pe care le doreşte, tot ar fi nevoie de o perioadă de pregătire a personalului militar ucraineana.
Serghei Zhgureț precizează că orice armă pe care o primesc militarii ucraineni nu poate fi şi folosită imediat, dar din anumite motive oficialii ucraineni insista asupra importanţei ca Forţele Armate Ucrainene să fie pregătite relativ repede pentru a putea opera, în primă fază, cel puţin un sistem avansat de rachete.
,,Cred că atunci când ai de ales între a căşti sau a muri, perioada de pregătire pentru a opera astfel de arme este mult redusă, oricât de complexe ar fi aceste arme. Dacă vorbim de artilerie de calibru NATO - obuziere germane sau americane - cred că de la două până la trei săptămâni de pregătire intensivă ne va permite să operăm pe deplin aceste arme'', sugerează Zhgureț care facere referire la militarii ucraineni care au fost recent în SUA, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a învăţa să opereze sistemul de drone kamikaze Switchblade 300.
În concluzie, în opinia expertul militar ucrainean Serghei Zhguret, Ucraina are nevoie cel mai mult de rachete tactice cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Expertul spune că armata SUA are în stocurile sale de armament un număr impresionat de astfel de rachete - aproximativ 4.000 - pe care intenţionează să le înlocuiască cu alte mai moderne şi pe care ar putea să le ofere Ucrainei.
,,Cred că dorințele părții ucrainene de a primi aceste rachete tactice ar trebui să fie ascultate, iar acest lucru ne va crește semnificativ capacitatea de a ne apăra, iar perioada de pregătire nu va fi extrem de lungă'', a mai spus directorul revistei Defense Express.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News