Analiza distrugerii podului din Crimeea: „Dacă doar un minut mai târziu ar fi explodat...”
Inginerii au confirmat pentru New York Times că daunele cauzate de explozie ar fi putut fi semnificativ mai mari dacă bomba ar fi explodat câteva zeci de secunde mai târziu.
Experții în construcția de poduri și explozivi au oferit noi detalii despre cum a fost distrus de Ucraina podul strategic care leagă Rusia de Crimeea.
Podul Kerci, are aproximativ 17 kilometri lungime. A fost deschis în 2018 ca o legătură, atât simbolică, dar și economică, a Rusiei de teritoriul anexat ilegal în 2014, după ocuparea Crimeei.
Podul Kerci - Fotografie din satelit, via NYT
În timpul invaziei, podul Kerci a servit ca linie cheie de aprovizionare pentru armata rusă. Potrivit experților care au vorbit cu New York Times, distrugerea podului a necesitat precizie și planificare.
Experții care au analizat fotografiile după explozie au fost de acord că explozia a fost cel mai probabil cauzată de un camion-capcană, așa cum au spus oficialii ucraineni, mai degrabă decât de o rachetă trasă de la o navă sub pod, așa cum sugeraseră unii.
De asemenea, experții au convenit că poziția camionului era crucială pentru ca explozia să aibă rezultatele pe care le-am văzut.
Explozia a distrus aproximativ 270 de metri de drum continuu pe marginea unui drum care duce spre Rusia.
Experții sunt împărțiți dacă succesiunea evenimentelor indică un plan sofisticat sau doar noroc pur.
Exstă și posibilitatea ca planificatorii atacului să fi sperat ca rezervoarele de combustibil să explodeze și să provoace pagube, dar cel mai probabil este vorba de o operațiune atent planificată.
Totuși, inginerii au confirmat pentru New York Times că pagubele cauzate de explozie ar fi putut fi semnificativ mai mari dacă bomba ar fi explodat un minut sau două mai târziu.
Astfel, camionul începuse deja să urce spre partea mai înaltă a podului, susținută de o serie de arcade înalte de oțel. O explozie suficient de puternică ar fi putut deteriora arcadele și ar fi scos din uz întregul pod.
Nu se cunoaște cum a fost activată bomba, dar inginerii cred că, dacă ar fi fost un atentat sinucigaș, atunci probabil acesta ar fi vizat arcurile principale ale podului.
„Estimările aproximative bazate pe volumul exploziei indică faptul că în camion era o cantitate mare de explozibili – cel puțin câteva tone, în funcție de tipul de explozibil”, a declarat Nick Glumac, profesor de inginerie la Universitatea din Illinois.
Alți experți în explozie au declarat că era suficientă chiar și o cantitate mai mică de o tonă de explozibili.
Rusia a restabilit rapid traficul feroviar și rutier pe părți ale podului. Dar podul nu va putea reveni la capacitate maximă decât anul viitor.
Ministerul britanic al Apărării, citând declarații rusești, a declarat miercuri că transportul rutier ar putea fi întrerupt până în martie 2023 și feroviar până în septembrie 2023.
Indiferent de cum și în ce măsură a fost avariat podul, atacul a adus o victorie simbolică ucrainenilor și a dat o lovitură puternică Kremlinului, care și-a pierdut mare parte din șanse de acâștiga acest război.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News