Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ankara confirmă: Turcia va continua să asigure securitatea aeroportului din Kabul după retragerea trupelor NATO
Turcia va continua probabil să asigure securitatea aeroportului din Kabul chiar şi după ce trupele NATO se vor retrage din Afganistan în această vară, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează dpa.

Misiunea NATO 'Resolute Support' (RS) condusă de SUA de instruire, consiliere şi sprijinire a forţelor guvernamentale afgane se va încheia odată cu retragerea trupelor alianţei militare în septembrie din ţară.

Turcia, stat membru al NATO, asigură protecţia aeroportului, iar Ankara a declarat joi că este dispusă să-şi păstreze trupele acolo pentru a continua operaţiunea. Continuarea angajamentului Turciei poate avea loc sub un nou mandat ONU sau în baza unui acord bilateral cu guvernul afgan.

DefenseRomania a scris în urmă cu o lună de zile că după retragerea NATO din Afganistan, Turcia va prelua controlul aeroportului din Kabul.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, a declarat că Turcia susţine 'canale' de comunicare cu talibanii.

G Ad:

Aeroportul din Kabul a reprezentat o dilemă pentru Statele Unite şi alte ţări ale căror forţe părăsesc Afganistanul. Ele sunt îngrijorate în legătură cu modul în care îşi vor evacua personalul, precum diplomaţii, dacă luptele s-ar extinde în oraş.

Erdogan a legat recent prezenţa continuă a trupelor turceşti de 'un sprijin diplomatic, logistic şi financiar' din partea Statelor Unite. Cele două state au avut discuţii asupra unui acord. Turcia ar putea asigura, de asemenea, securitatea misiunilor străine.

În mai, generalul american Mark Milley a declarat că sunt în curs discuții cu toate statele aliate din NATO despre modul în care se poate garanta cel mai bine securitate pe  aeroportul din Kabul.

Un acord în valoare de 130 de milioane de dolari pare să fi fost convenit acum cu Turcia înaintea summitului NATO din această lună, deși datele și detaliile nu au fost încă finalizate.

Trupele turcești au fost desfășurate în cadrul misiunii NATO în Afganistan din 2003, dar nu se angajează în operațiuni şi misiuni de luptă.

Ankara a preluat un rol diplomatic din ce în ce mai activ în conflict, acceptând o cerere a Washingtonului la începutul acestui an de a purta discuții de pace între insurgenții talibani și guvernul de la Kabul.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin Strâmtoarea Taiwan. China condamnă gestul: Acest tip de comportament are intenţii rele
SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro