Apărarea României în cazul unui ipotetic conflict. Ion Petrescu: Ne-am putea aștepta la parașutări masive în reședințele de județ
Analistul militar Ion Petrescu a fost prezent la DefenseRomania, unde în cadrul unui interviu a discutat despre exercițiul „Poseidon 21”, analizând regiunea Mării Negre și pericolele din acestă zonă.
Trupe de parașutiști, Federația Rusă. Sursă: Ministerul Apărării de la Moscova
În cadrul „Poesidon 21”, primul exercițiu multinațional întrunit organizat cu succes de Forțele Navale Române, au fost simulate diferite scenarii care cuprindeau secvenţe întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice. Totodată, flota de vânătoare de mine a NATO, sprijinită de trei avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române, s-a confruntat cu atacuri simulate ale avioanelor franceze și spaniole Rafale și Eurofighter, care au exersat inclusiv folosirea rachetelor antinavă.
În contextul în care ne așteptăm ca anul acesta să fie semnate contractele pentru „Corveta multifuncțională” - construirea celor patru corvete și modernizarea fregatelor - și pentru bateriile de coastă, capacitatea Forțelor Navale va crește considerabil după înzestrarea cu aceste sisteme.
Analizând exercițiul mai sus amintit, Ion Petrescu subliniază în ceea ce privește apărarea României în zona Dobrogei că „Forțele Navale Române, dincolo de dotările care urmează să vină, au în dotare cele trei fregate care pot asigura un prim aliniament de apărare al Dobrogei”.
Inamicul numărul unu: surpriza strategică. Parașutările masive în caz de conflict pot reprezenta o astfel de surpriză
Expertul militar salută decizia MApN de înființare a unor unități de trupe speciale menite să apere Dobrogea, dar atrage atenția că un ipotetic conflict, nedorit de nimeni, nu se va mai desfășura în tranșee, inamicul principal fiind „surpriza strategică”. Iar o astfel de surpriză ar putea fi reprezentată de parașutări masive în capitalele de județ.
„Datorită actualei conduceri a MApN, a ministrului Nicolae Ciucă, există unități ale Forțelor pentru Operațiuni Speciale iar una dintre ele are misiunea clară de a apăra zona Dobrogei. Însă trebuie să admitem că viitorul război nu va fi în tranșee, precum cele două războaie mondiale.
Trebuie să ne gândim cum cum vor fi contracarate acțiunile inamice, noi sperăm să nu fie cazul, dar aduceți-vă aminte cum s-a schimbat peste noapte conducerea administrativă a Peninsulei Crimeea”, a precizat Ion Petrescu.
Într-un asemenea ipotetic scenariu, analistul militar spune că ne-am putea aștepta la „parașutări masive care să fie focalizate pe capitalele de județ”.
„Inamicul numărul unu al statelor care au fost în Tratatul de la Varșovia, inclusiv pentru România, este surpriza strategică. E foarte bine că suntem în NATO și UE, dar dacă ar fi să existe o agresiune nedorită, în primele ore vom fi doar noi împotriva celor care au intenții de a schimba raporturile geopolitice pe bătrânul nostru continent”, a conchis expertul.
CITEȘTE ȘI: Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Puteți urmări integral emisiunea în care a fost prezent, în studiourile DefenseRomania, analistul militar Ion Petrescu:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News