Ar face față România unui conflict în Marea Neagră? Fregata Mărășești, cândva distrugător, are vectori ușor de contracarat fără armament modern
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Lipsuri mari în Marină există în ciuda demarării programului „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, mai cunoscut sub denumirea de baterii de coastă, contract semnat în aprilie anul trecut. În urma acestuia România va achiziționa instalații mobile de lansare rachete anti-navă Naval Strike Missile (NSM).
Marina română, cea mai văduvită structură de forță a Armatei
În contractul pentru cele patru corvete MApN amână luarea unei decizii de la începutul anului, iar în ultima sa intervenție la DefenseRomania ministrul Vasile Dîncu a precizat că o decizie e așteptată în luna septembrie. Probleme sunt în interiorul Asocierii dintre gigantul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța, asociere declarată câștigătoare încă din 2019 și care ar fi trebui să înceapă construcția celor patru nave de tip Gowind 2500, însă neînțelegerile pe zona financiară au amânat semnarea contractului.
Cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene și elicoptere pentru Marină se află și ele pe lista de achiziție, după ce MApN a anunțat că a trimis o scrisoare de intenție către Franța pentru achiziționarea echipamentelor.
În prezent fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, achiziționate acum aproape două decenii, dar și fregata Mărășești, a cărei construcție a fost finalizată în 1985, reprezintă principalele nave ale Marinei.
Mărășești a intrat în serviciu ca distrugătorul Muntenia, iar din 2001 a fost încadrat ca fregată. Nava e construită în totalitate în România.
Amintim că modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand e inclusă în controversatul program „Corveta multifuncțională”.
Fregatele Type 22, fostele fregate britanice ieșite din serviciu și achiziționate de România în perioada 2003-2004, azi celebrele Regele Ferdinand și Regina Maria, ar fi trebuit modernizate încă din momentul achiziționării, fapt care nu s-a realizat.
Profesionalismul marinarilor români a făcut ca lipsa tehnicii noi și modernizările să fie mult atenuate
În cadrul uneia dintre edițiile emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” de la DefenseRomania, Eugen Niculae, fost comandor, marinar și reprezentant al industriei de apărare, în prezent Marketing & Business Development Director la compania românească INTERACTIVE Systems, a fost întrebat dacă Forțele Navale Române ar face față unui ipotetic conflict la Marea Neagră, dar și care e actuala stare a echipamentelor.
„Fregatele (n.r. - Regina Maria și Regele Ferdinand) trebuiau modernizate de când au fost achiziționate. Era în plan acest lucru. Trebuia să li se acorde un contract de through life support, dar nu sunt singurele”, precizează acesta.
Expertul naval Eugen Niculae spune că situația e valabilă pentru multe echipamente militare navale și consideră că doar profesionalismul personalului Marinei române a făcut ca navele să-și îndeplinească cu succes misiunile în această perioadă.
„Mărășeștiului îi lipsește armamentul modern. El are un combat management system la bord, dar nu are vectori puternici. Are vectori de atac ușor de contracarat și nu are nici o siluetă care să-l avantajeze, având o suprafață efectivă de reflexie destul de mare. În schimb e o navă foarte bună ca un centru avansat de comunicații pentru o eventuală Flotă NATO a Mării Negre, alcătuită din România, Bulgaria, Turcia și țările partenere. La fregate marele avantaj pe care l-am observat e pregătirea echipajelor. Echipajul a fost pregătit și instruit într-un mediu foarte performant, e și mândria lor. Echipajul prin profesionalism a salvat lipsa modernizării”, e de părere Eugen Niculae.
Ar face față Forțele Navale Române unui conflict la Marea Neagră? Depinde
Întrebat dacă Forțele Navale Române ar face față unui conflict la Marea Neagră, acesta a afirmat: „ Depinde ce înțelegem prin a face față. Pentru că de exemplu dintre doi soldați cu același tip de armament va învinge cel care e mai smart. Nu e suficient doar să ai capabilități cu caracteristici tehnice foarte bune, trebuie să știi și să le folosești”.
„Soluția e să fie voință politică comună și o dorință de a face înzestrările și dotarea forțelor române cu pasiunea unui lucru bine făcut, nu doar de dragul de a mai bifa o licitație”, a conchis Eugen Niculae.
CITEȘTE ȘI: Are nevoie România de submarine? Eugen Niculae: Imaginați-vă că sub paiele dintr-un hambar știți că e o viperă. Intrați?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News