Ar trebui România să doboare rachete rusești deasupra Poloniei? Zuckerman: E complicat. Dar orice avion rus trebuie doborât dacă intră în spațiul României
O ipoteză care a făcut valuri a fost propunerea Ucrainei ca sisteme Patriot românești și poloneze, care operează din România și Polonia, să doboare rachete rusești în vestul și sudul Ucrainei. Dar e oare posibil un asemenea scenariu sau e totuși prea mult?
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Propunerea a venit din partea unui deputat ucrainean săptămâna trecută. Astfel, Ucraina își presează aliații să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său, folosind sisteme antiaeriene desfășurate în Polonia și România.
Însă mai multe voci au avansat această ipoteză. Au existat inclusiv zvonuri potrivit cărora la summitul NATO de la Washington de luna viitoare acest scenariu să fie discutat de aliați.
Amintim că în ședința CSAT din data de 20 iunie s-a decis oficial donarea către Ucraina a unui sistem Patriot românesc. Un lucru salutabil, însă folosirea sistemelor Patriot de pe teritoriul nostru pentru a doborâ rachete rusești în Ucraina e cu totul altceva.
România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3. Din cele 4 livrate 2 sunt operaționalizate.
Rachete rusești doborâte de Patriot românesc de pe teritoriul României? Ambasadorul Zuckerman nu crede că e oportun un astfel de scenariu, dar spune că România nu trebuie să ezite să doboare rachete sau avioane rusești care intră în spațiul nostru aerian
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, în studiourile DefenseRomania
Scenariul rachetelor rusești doborâte deasupra Ucrianei din Polonia și România a fost abordat și de ambasadorul american Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România (2019 - 2021) într-un interviu acordat trustului DC Media Group și preluat și de DefenseRomania.
Un susținător convins al sprijinului necondiționat pentru Ucraina, ambasadorul Zuckerman crede că dacă Polonia și România ar accepta o astfel de decizie ar echivala cu implicarea directă în război.
El a salutat livrarea unui sistem Patriot, dar e de părere că România și Polonia ar trebui să decidă să doboare rachete rusești în Ucraina cu sisteme instalate pe teritoriul românesc și polonez doar în cazul unei decizii unanime a NATO. Însă fostul ambasador american la București e de părere că România nu ar trebui să ezite nicio secundă să doboare rachete sau avioane rusești dacă acestea intră în spațiul aerian al țării noastre.
Unul dintre primele lansatoare Patriot intrate în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
„Eu am o abordare mai diferită în această chestiune. Rușii nu respectă regulile și legile războiului, sunt criminali care au ras de pe fața pământului orașe, au ucis mii de civili și din păcate nu mai vorbim de acest lucru atât de des pe cât ar trebui (..) Europa, inclusiv România și Polonia trebuie să se opună Rusiei, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să trimitem soldați în Ucraina sau ca din România să fie doborâte rachete rusești în teritoriul ucrainean. Dar dacă o rachetă intră în teritoriul românesc ea trebuie doborâtă. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă vom intra în mod fizic și direct în război de partea Ucrainei.
Una e să acorzi ajutor militar și alta e o participare directă în activități militare. Dacă NATO și Europa decid acest lucru e o altă poveste, dar nu cred că România sau Polonia ar putea singure să ia asemenea decizii. (...) Una e să oferi ajutor militar cum e o baterie Patriot sau muniție și alta e să faci parte din războiul efectiv. Cred că ar fi o greșeală ca România și Polonia să facă singure acest lucru. Dacă NATO va decide e o altă poveste. Dar (n.r. - România) nu trebuie să ezite nicio secundă să doboare orice rachetă sau avion rusesc care intră în spațiul aerian românesc”, a conchis Adrian Zuckerman, pentru DefenseRomania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News