Arabii revin pe scena irakiană. Arabia Saudită și Irakul semnează un acord militar cu puternice semnificații pozitive în regiune
Ministrul irakian al Apărării discută cu omologul său saudit un mecanism de instruire comună între forțele celor două țări, ca parte a eforturilor de a întări stabilitatea în regiune și de a face față provocărilor comune de securitate.
Bell 407 irakian. Foto: Galaxia Militar
Ministrul irakian al Apărării, Thabet Al-Abbasi, a semnat pe 4 noiembrie un memorandum de înțelegere cu omologul său saudit, prințul Khalid bin Salman, pentru cooperarea militară comună între cele două țări, în mijlocul unei tensiuni fără precedent în regiune din cauza repercusiunilor războiului din Gaza și Liban, precum și a răspunsurilor militare dintre Iran și Israel.
Semnarea memorandumului de înțelegere a avut loc în timpul unei vizite a lui Al-Abbasi în Arabia Saudită, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării irakian, în timp ce relațiile dintre Bagdad și Riad au cunoscut o îmbunătățire semnificativă în ultimii ani, în ciuda unor dezacorduri într-un număr de dosare.
"Cei doi miniștri au semnat un memorandum de înțelegere pentru cooperarea militară comună între Irak și Arabia Saudită și au discutat, de asemenea, un mecanism de instruire comună între forțele irakiene și forțele saudite și s-a convenit să se organizeze în comun cursuri și exerciții militare între cele două armate", s-a precizat într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Bagdad.
După o ruptură care a durat aproximativ 25 de ani după ce Arabia Saudită și-a închis ambasada de la Bagdad în semn de protest față de invazia Irakului din Kuweit în 1990, cele două țări și-au reluat relațiile diplomatice în 2015 și au semnat mai multe acorduri comune și memorandumuri de înțelegere, pe lângă schimbul de vizite între oficialii celor două țări.
În ciuda temerilor exprimate de Riad cu privire la dominația Teheranului asupra luării deciziilor politice de la Bagdad timp de aproape două decenii, pe lângă prezența milițiilor care au amenințat securitatea regională și au emis mai multe avertismente la adresa Regatului, saudiții încă mizează pe cooperarea cu Irakul în diverse domenii și pe construirea unei noi etape de parteneriat, inclusiv pe un parteneriat militar.
Din 2021, Bagdadul a găzduit discuții între Iran și Arabia Saudită, ultima dintre acestea având loc în aprilie 2022, pentru a pune capăt răcelii care s-a extins din 2016, în speranța de a ajunge la înțelegeri cu privire la neînțelegerile din mai multe dosare, în special războiul din Yemen.
Preocupările comune de securitate se numără printre cei mai importanți factori determinanți ai relației dintre Irak și Arabia Saudită, deoarece cele două țări sunt legate de granițe terestre lungi și de relații istorice de vecinătate. Securizarea frontierei comune este considerată un dosar important asupra căruia Riadul urmărește să ajungă la o înțelegere cu Irakul, mai ales având în vedere prezența mai multor facțiuni armate irakiene de-a lungul frontierei.
Cele două țări lucrează, de asemenea, pentru a lupta împotriva fenomenului de contrabandă transfrontalieră cu droguri, purtând discuții ample de securitate în urmă cu o lună, pentru prima dată în 10 ani, cu scopul de a consolida cooperarea în materie de securitate și de a asigura granița comună care se întinde pe mai mult de 800 de kilometri.
Absența arabă și a Golfului de pe scena irakiană în anii de după căderea regimului Saddam Hussein a creat un vid pe care Iranul l-a exploatat pentru a pătrunde în articulațiile statului cu ajutorul partidelor șiite și milițiilor loiale acestuia, care au deținut puterea de la invazia americană a Bagdadului în 2003.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News