Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata americană confirmă că racheta sol-sol PrSM a depășit pragul istoric de 499 km
15 noi 2021 / 12:52
Testul privind raza de acțiune, efectuat în luna octombrie, al rachetei Precision Strike Missile (PrSM) a trecut puțin peste 499 km, înainte ca Forțele Terestre americane (US Army) să piardă contactul cu racheta, potrivit generalului Mike Murray, șeful Comandamentului de Modernizare al Armatei (Army Futures Command - AFC).

„Spunem 499-plus — am pierdut telemetria la 499,2 [km]”, a declarat Murray, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă dedicate exercițiului anual Proiectul Convergența (Project Convergence). „Deci, suntem încrezători că am trecut de 499 și, probabil, mai mult, dacă nu am fi pierdut telemetria.”

Semnificația pragului de 499 – 500 km este dată de Tratatul de interzicere a forțelor nucleare cu rază intermediară (INF), semnat între SUA și URSS, prin care s-a interzis dezvoltarea de rachete cu bazare terestră cu raza de acțiune între 500 – 5.500 km. În 2019, INF a încetat, iar SUA a început să lucreze la mai multe proiecte de rachete sol-sol, care să depășească această barieră, PrSM fiind unul dintre ele.

Generalul Murray a clarificat și unele confuzii legate de anunțul din octombrie al companiei Lockheed Martin privind testul efectuat cu racheta PrSM la baza Vandenberg, California, cu punct de cădere în Oceanul Pacific. Compania a sugerat inițial că zborul a fost de peste 499 km, dar ulterior a revenit precizând că racheta a depășit 400 km, ceea ce reprezenta, la data respectivă, un record.

Racheta PrSM a fost întrebuințată în cadrul exercițiului Project Convergence 21, fiind lansate două rachete din același lansator de tip HIMARS. Referindu-se la acest test, generalul Murray a declarat că rachetele nu au fost folosite la raza maximă de lovire, din cauza „limitărilor poligonului” Yuma Proving Ground.

G Ad:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Klaus Iohannis a convocat CSAT | Pe ordinea de zi, situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Raytheon: Sistemele Patriot - elementul de bază al apărării anti-aeriene a României și a NATO
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro