Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Armata mareşalului Khalifa Haftar, aproape să cucerească oraşul Tripoli cu ajutorul Rusiei
10 dec 2019 / 15:55
Armata Națională Libiană (LNA) a generalului Khalifa Haftar, susținută de o serie de țări, inclusiv Rusia, este aproape de a captura orașul Tripoli, capitala Libiei, a declarat pentru Corriere della Sera r eprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Libia,  Ghassan Salame,  într-un interviu publicat duminică, 8 decembrie.

„De când rușii s-au alăturat forțelor lui Haftar, ofensiva împotriva Tripoli s-a intensificat", a observat Salame.

Ministrul afacerilor externe al Libiei, Mohamed Taher Siala, a făcut, de asemenea, referie la atacul împotriva Tripoli, menționând că Rusia il sprijină pe generalul Khalifa Haftar, liderul grupului paramilitar Armata Naţională Libiană, cu personal militar, cât și cu drone.

Oficial, Rusia a respins informaţiile potrivit cărora ar avea o prezența militară importanta în acesta tara, şi le-a catalogat drept „zvonuri". Rusia neagă prezenţa militară în Libia şi spune că sprijină eforturile de soluţionare a conflictelor în ţara bântuită de un război civil care trenează deja de cinci ani.

Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie. Potrivit ONU, peste 1000 de persoane au fost ucise în ultimele luni de la începutul operațiunii.

Generalul, în vârstă de 76 de ani, a fost anterior consilier al liderului libian Muammar Gaddafi, care a ajuns la putere după ce monarhia a fost răsturnată în 1969, dar a fost ucis de rebeli în 2011. Haftar a devenit unul dintre cei mai influenți adversari ai lui Gaddafi începând din anii 1990.

Haftar este susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia

În ultimii ani, a făcut mai multe călătorii la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, cea mai recentă fiind în noiembrie 2018. La una dintre întâlnirile sale cu ministrul apărării rus a participat omul de afaceri Evgeny Prigozhin, care se afla în strânsă legătură cu compania militară privată Wagner.

Guvernul de la Tripoli a recunoscut la nivel internaţional că Libia intenţionează să prezinte oficialilor ruşi o listă de până la 800 de mercenari ruşi care luptă de partea adversarilor, a informat Associated Press, joi.

Tripoli a acuzat Moscova că a escaladat conflictul în naţiunea nord-africană, bogată în petrol, în urma relatărilor despre faptul că cel puţin două contigente de mercenari ai grupului Wagner au luptat în teatrul de operaţiuni din Libia.

Forţele loiale generalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă în primăvara acestui an, cu ajutorul grupului Wagner, pentru preluarea capitalei Tripoli de la guvernul libian susţinut de ONU, precizează Epoch Times.

Guvernul Libiei a găsit între 600 şi 800 de mercenari ruşi care luptă pentru Haftar, a informat AP, citându-l pe Khaled al-Meshri, consilier al guvernului recunoscut de ONU.

La începutul lunii noiembrie, The New York Times a precizat, citând surse libiene, că circa 200 de mercenari ruși se află în Libia, materializând sprijinul Kremlinului pentru Haftar. Cotidianul arată că modelul intervenției ruse este similar cu maniera în care s-a acționat în Siria, unde Moscova controlează acum situația, ca „parte a campaniei extinse a Kremlinului de a-și restabili influența în Orientul Apropiat și în Africa". Ministrul de interne libian, Bashagha a spus că a început să audă de prezența rusă în timpul verii, de la localnici. Mercenarii au contribuit la profesionalizarea forțelor generalului Haftar.

La sfârșitul lunii noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a acuzat militarii și mercenarii ruși de destabilizarea situației din Libia.

Adjunctul secretarului de stat american pentru Orientul Mijlociu, David Schenker, a declarat că există „un număr considerabil" de trupe regulate ruse și mercenari Wagner în Libia, care au fost dislocate pe teritoriul Libiei pentru a oferi sprijin Armatei Naționale Libiene.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata SUA va disloca aproximativ 60 de elicoptere în Germania, Polonia și Letonia
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Ucraina vrea un nou lot de drone turcești Bayraktar TB2
Marea Britanie: Un grup de hackeri ruşi încearcă să fure cercetări despre un vaccin împotriva COVID-19
Şapte nave iraniene au luat foc în portul Bushehr (Foto/ Video)
Fostul jurnalist Ivan Safronov, acuzat de ruşi că a furnizat secrete militare către Republica Cehă
În sudul Federației Ruse, a început efectuarea unui exercițiu tactic, cu participarea complexelor de rachete Iskander-M
Rusia anunţă în ce condiţii va instala rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în apropierea graniţelor UE
Trageri de luptă în cadrul artileriei de coastă ucrainene: Exercițiu de respingere a unei grupări navale și a uneia de desant aerian
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro