Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Armata impune alte frecvențe pentru rețelele 5G de la Moscova
04 sep 2019 / 17:34
Dezvoltarea rețelei 5G din Rusia riscă să eșueze din cauza amestecului armatei și a serviciilor secrete, scrie publicatia germana Handelsblatt transmite paginaderusia .

Rusia își propune să devină una dintre țările de frunte în dezvoltarea rețelei mobile 5G. (…) Se spera deja că în 2020 Moscova să devină un oraș 5G. Cu toate acestea, planurile de anvergură sunt date peste cap din cauza intervenției structurilor de forță”, noteaza Handelsblatt.

Reprezentanții armatei și serviciilor speciale au anunțat intenția de a rezerva frecvențele de 3,4-3,8 GHz, care sunt deosebit de importante pentru rețeaua 5G, lăsându-le la dispoziția militarilor. Aceștia au propus operatorilor să utilizeze frecvențe în intervalul 4,4-4,99 GHz. Guvernul rus nu a avut încotro și a susținut cererea militarilor, relatează jurnalistul publicației.

„În consecință, Rusia își va îngreuna în mod semnificativ poziția”, consideră autorul articolului. Cei mai importanți producători de echipamente de rețea din lume Huawei, Ericsson și Nokia și-au setat dispozitivele în gama obișnuită. Ajustarea va dura mult timp și va fi costisitoare. De aceea, reglarea echipamentelor necesare va crea mari probleme pentru Rusia”.

Potrivit reprezentanților industriei, trecerea la frecvențe diferite sau chiar crearea unui sistem izolat al 5G va întârzia crearea rețelelor moderne cu 5 până la 7 ani”, spune autorul.

„Nu este prima dată când militarii ruși au intervenit pe scară largă în domeniul comunicațiilor mobile. Anterior, armata rusă a blocat mult timp utilizarea frecvențelor necesare pentru rețeaua 3G”, notează publicația.

Monopolul statului

 

Motivul poate fi dorința de a crea un monopol quasi-statal în domeniul dezvoltării rețelei 5G. În urmă cu șase luni, Duma de Stat a adoptat o lege privind ”internetul suveran”.

Kremlinul și serviciile speciale sunt hotărâte să controleze nu numai infrastructura de comunicații, ci și companiile care le operează, pe proprietarii acestora și chiar și conținutul produs”, sustine Alexandra Prokopenko, de la Carnegie Moscow Center. În opinia ei, toate acestea pun piedici singurului sector al economiei ruse aflat în creștere: sectorul IT și comerțul electronic.

Mai mult, comerțul online este în plină expansiune. Potrivit experților, în 2024, cifra de afaceri în comerțul electronic se va ridica la 42,8 miliarde de dolari, iar cu Yandex și Mail.ru, Rusia are cel puțin două concerne de internet care sunt competitive pe piața mondială.

Acum, Kremlinul dorește să introducă o limită de 20% în ceea ce priveste deținerile străine a resurselor informaționale din Rusia. Totodată, Mail.ru a acceptat deja să colaboreze în sectorul comerțului online cu gigantul chinez Alibaba.

Vezi și: Huawei a ajutat în secret Coreea de Nord să-şi creeze o reţea wireless

Ştiri Recomandate

Strategie Naţională de Apărare a Ţării: Federaţia Rusă încearcă să‐şi consolideze statutul de putere în plan regional
Comemorarea protestului din piaţa Tiananmen la Hong Kong, forţele de ordine au făcut arestări
Fost şef al MI6: Pandemia cauzată de COVID-19 este rezultatul scăpării accidentale a virusului dintr-un laborator din Wuhan
Prezenţa militară sporită a Rusiei în Siria. Convoi rusesc de blindate, blocat de o patrulă militară americană (Foto/Video)
Michael White, un fost soldat american deţinut în Iran aproape 2 ani, a fost eliberat
Rusia monitorizează lansările de rachete de pe teritoriul SUA cu ajutorul unor sateliţi, parte din Sistemul unificat "Cupola"
Rușii reacționează după acuzele de 'clonare' a navelor portelicopter franceze Mistral
Trei minori, cercetaţi pentru activităţi de terorism. Aeroportul Henri Coandă- printre ţintele vizate