Armata Israelului a dislocat 100.000 de militari la granița cu Libanul. SUA îl temperează pe Netanyahu
Armata israeliană a desfășurat 100.000 de militari la granița cu Libanul, în timp ce Hezbollahul continuă să vizeze locațiile de graniță israeliene cu mai multe tipuri de arme, provocând pierderi în rândurile armatei IDF.
Oficiali israelieni, citați de Wall Street Journal, au confirmat că desfășurarea militarilor a fost un răspuns al prim-ministrului Benjamin Netanyahu la presiunile din Israel pentru a lansa o lovitură decisivă împotriva Hezbollahului în Liban.
Potrivit cotidianului american, prim-ministrul israelian rezistă cererilor locuitorilor din apropiere și ale armatei israeliene de a lua măsuri la granița cu Libanul, după ce guvernul a evacuat zeci de mii de israelieni din 42 de așezări în ultimele săptămâni.
Problema extinderii intervenției a devenit un punct de dispută în Cabinetul militar, deoarece ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a cerut o acțiune militară mai largă împotriva Hezbollah, dar administrația președintelui american Joe Biden a făcut presiuni asupra lui Netanyahu să se abțină de la face în Liban paşi care ar putea să conducă la extinderea războiului.
Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat în primul său discurs în urma operațiunii "Potopul Al-Aqsa", care a fost desfășurată de rezistența palestiniană împotriva civililor israelieni din așezările din jurul Gazei, că frontul din Liban a redus o mare parte din forțele israeliene care urmau să fie folosite pentru a ataca Gaza, menționând că "o treime din forțele terestre ale Israelului sunt prezente la granița cu Libanul, jumătate din forțele navale, un sfert din forțele aeriene, aproape jumătate din apărarea antirachetă și aproape o treime din forțele logistice sunt îndreptate către frontul din Liban".
Cu toate acestea, în mediul de analiză se consideră că Hezbollahul nu este interesat în escaladarea conflictului său cu Israelul la un război în toată regula, deși potențialul de extindere determinat de un calcul greșit al organizației rămâne mare.
Amos Hochstein, consilier principal al președintelui Biden, a sosit luni în Israel pentru discuții cu înalți oficiali israelieni cu privire la prevenirea unui război între Israel și Liban.
Oficialii americani recunosc că la Casa Albă există o anxietate tot mai mare legată de faptul că acțiunea militară israeliană în Liban exacerbează tensiuni ce ar putea duce la un război regional.
SUA îl temperează pe Netanyahu
În timp ce conflictul dintre Hezbollah și Israel s-a limitat în mare parte la ciocniri minore la graniță, rafinamentul și profunzimea atacurilor este în creștere. Israelul a lovit recent o țintă Hezbollah lângă satul Toul, la 15 km de graniță. Acest incident a marcat prima lovitură în regiunea Nabatiyeh din sudul Libanului de la războiul Israel-Hezbollah din 2006.
Prin urmare, în cadrul administrației Biden sunt inclusiv îngrijorări că Israelul încearcă să provoace Hezbollahul și să creeze un pretext pentru un război mai larg în Liban care ar putea atrage mai departe SUA și alte țări în conflict.
Există poziții în guvernul israelian, printre care și cea a ministrului Apărării, care vor să pedepsească mai agresiv Hezbollahul pentru acțiunile sale. Mai mult, situația actuală este considerată de unii oficiali israelieni o oportunitate de a neutraliza o dată pentru totdeauna amenințarea la adresa frontului de nord al Israelului.
Prim-ministrul Netanyahu nu a ajuns încă la această concluzie, dar calculele lui s-ar putea schimba. Dacă Galant și alți oficiali influenți îl amenință cu cererea demisiei din cauza acestei probleme, s-ar putea răzgândi pentru a-și asigura supraviețuirea politică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News