Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata română a urcat în clasamentul puterilor militare. Comparație cu vecinii noștri: Bulgaria s-a prăbușit
12 feb, 13:41
Site-ul de specialitate Global Firepower a efectuat și anul acesta celebrul clasament al celor mai puternice armate la nivel mondial.
Armata României în misiune, sursă foto: MApN Facebook

În comparație cu anul trecut, România a urcat o poziție.

Dacă în 2019 Armata română se afla pe poziția 40 în clasament, în 2020 România ocupă poziția 39.

La nivelul Uniunii Europene reprezentăm a 11-a forță militară iar la nivel NATO a 14-a.

Astfel, potrivit Global Firepower, România deține în continuare 70.000 de militari activi și 50.000 în rezervă. Avem totodată 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere, dar niciunul de atac. Pe partea terestră, cei de la Global Firepower menționează că țara noastră dispune de 943 de tancuri și 1.369 de blindate de diferite tipuri. Din punct de vedere naval, avem 3 fregate, 4 corvete, 3 nave de patrulare, dar din păcate niciun submarin sau distrugător. De portavion nici nu se pune problema.

(w670) Forțele A

 

Bulgaria s-a prăbușit în clasament. Sârbii, salt spectaculos

 

Cu excepția sârbilor și bulgarilor, vecinii noștri se regăsesc cam pe aceleași poziții față de anul trecut.

Ungaria a urcat și ea cu un loc și se află pe poziția 54, față de 55 în 2019, menținându-se la 15 poziții în spatele României. 

Bulgaria însă s-a prăbușit în clasament și a coborât nu mai puțin de 13 poziții. Dacă în 2019, Armata bulgară ocupa poziția 49, în 2020 ea se află abia pe locul 62.

Analizând vecinii noștri, cea mai spectaculoasă urcare o are Serbia: de la poziția 79 anul trecut, Armata sârbă a făcut un salt de 14 locuri până pe poziția 65 și îi suflă în ceafă Bulgariei.

Ucraina a înregistrat și ea o creștere, de la poziția 29, la 27. Armata Ucrainei rămâne cea mai puternică dintre vecinii noștri.

Republica Moldova a căzut și ea de pe poziția 103, pe poziția 112, dintr-un număr de 138 de state incluse în această analiză.

Fără nicio surpriză, clasamentul este dominat de Statele Unite ale Americii și anul acesta. US Army ocupă prima poziție, fiind urmată de Rusia și China.

Din top 10, mai fac parte, după cum urmează, armatele următoarelor state: India, Japonia, Coreea de Sud, Franța, Marea Britanie, Egipt și Brazilia.

Turcia e pe 11, Germania ocupă poziția 13, urmată de Iran pe 14 și Pakistan, o putere nucleară, pe 15. Israeulul se află pe 18, în timp ce Armata poloneză ocupă un onorabil loc 21.

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene