Armata ucraineană a dezvăluit aspecte interesante despre ''sistemele hibride'' de apărare aeriană: Este posibil ca aeronavele A-50 și IL-22 să fi fost doborâte de acestea
Serviciile britanice de informații au explicat modul în care Rusia a recunoscut tacit succesul operațiunii ucrainene de distrugere a unui avion rusesc radar de recunoaștere cu rază lungă de acțiune (WACS) A-50. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citând date ale serviciilor de informații aflate în subordinea sa, Forțele Aeriene Ruse au început să folosească un alt avion radar cu rază lungă de acțiune A-50, pe 17 ianuarie 2024, dar de data aceasta deasupra unei zone aflate la mare distanță de estul Ucrainei, în apropiere de regiunea Krasnodar. Între timp au apărut informaţii că ''sistemele hibride de apărare antiaeriană'' ale Ucrainei, rezultate din programul militar FrankenSAM, ar fi fost utilizate pentru doborârea primului A-50.
Un reprezentant al Forțelor Aeriene Ucrainene, purtatorul de cuvant Iuri Ignat, a declarat acest lucru în timpul unei emisiuni TV, referindu-se la mijloacele care ar fi putut fi folosite pentru a doborî avionul rusesc A-50 și a avaria avionul Il-22. El a precizat că astfel de sisteme "nu sunt ceva nou".
,,Experții americani și ucraineni au fost capabili, așa cum se obișnuia să se glumească, să încrucișeze sistemele sovietice cu cele americane", a subliniat Ignat.
Potrivit acestuia, demersul nu a fost ușor, modernizarea a fost realizată de specialiștii ucraineni și americani. În același timp, el a adăugat că sistemele au fost testate pe terenurile de testare din SUA, iar acum au fost deja folosite pentru prima dată și doborâte.
,,Aceste sisteme despre care vorbim acum nu au o rază de acțiune atât de mare - pot funcționa undeva până la 15 kilometri. Așa că nu ne putem aștepta să putem doborâ ceva aflat la mare distanță. Dar pentru a acoperi infrastructura critică locală, facilități militare sau altceva - de ce nu", a precizat Ignat.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene a precizat că această practică de modernizare este folosită acum și în aviație - avioanele de vânătoare lansează bombe și rachete americane care au fost adaptate, în special rachete de croazieră Storm Shadow.
Ignat notează că va exista, de asemenea, o "mică modernizare" a sistemelor MANPADS, care sunt folosite de grupurile mobile inferioare. El a spus că acest lucru include dotarea acestora cu echipamente de imagistică termică pentru a crește gradul de doborâre a țintelor aeriene.
După cum a scris anterior DefenseRomania, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Valerii Zalujnîi, a comunicat la 15 ianuarie că militarii ucraineni au distrus două avioane rusești A-50 și Il-22. Cel mai probabil, avionul A-50 a suferit o explozie și a căzut în Marea Azov, în timp ce Il-22 a fost serios avariat și a aterizat pe cel mai apropiat aerodrom.
Evhen Dikîi, un veteran de război și fost comandant de companie al batalionului ucrainean Aidar, a declarat că pentru doborârea avioanelor rusești A-50 și Il-22 a fost folosit pentru prima dată un sistem de apărare aeriană dezvoltat în cadrul unui proiect ucraineano-american cunoscut sub numele de FrankenSAM. Acesta este o combinație de lansatoare sovietice cu rachete americane.
Citeşte şi: Ce este FrankenSAM? Ucraina anunță prima utilizare cu succes a unui nou tip de sistem de rachete (Video)
El a precizat că experții sunt de acord că radarul sistemului sovietic S-300 a fost folosit pentru a ghida rachetele, în timp ce lansatorul unui sistem Patriot a fost folosit pentru a lovi cele două avioane.
De asemenea, se dovedește că pierderea aeronavei A-50 nu a fost un accident, așa cum a încercat să demonstreze Federația Rusă.
,,În ciuda absenței unei poziții oficiale a Rusiei cu privire la pierderea avionului A-50, este probabil ca această activitate să demonstreze recunoașterea tacită a Rusiei a unei operațiuni de succes a ucrainenilor împotriva unei aeronave costisitoare. Dacă pierderea A-50 ar fi fost accidentală, este puțin probabil ca o astfel de decizie să fi fost necesară", a declarat agenția britanică de informații, cu referire la Forțele Aeriene Ruse care au început să folosească un alt avion radar cu rază lungă de acțiune A-50, pe 17 ianuarie 2024.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News