Armata ucraineană: Sistemul german IRIS-T a trecut deja prin ''botezul focului''. Mai multe rachete ruseşti au fost interceptate cu succes
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, recent oferit Ucrainei de către Germania, a trecut deja ''de botezul focului'', a precizat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat.
Important de precizat că purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a făcut această mărturisire la două zile după ce pe reţele de socializare au apărut imagini cu câteva resturi ale unei rachete sol-aer care avea caracteristici similare cu cele folosite de sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM.
Resturile acestei rachete ar fi fost găsite în regiunea Kiev, ceea pentru analiştii OSINT independenţi a reprezentat un prim indiciu că sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM a fost deja folosit de armata ucraineană pentru a intercepta rachetele pe care rușii le trag în direcţia infrastructurii critice din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a menționat că primul sistem IRIS-T, pe care Ucraina l-a primit de la Germania, s-a dovedit a fi eficient în timpul recentelor bombardamente rusești.
"Singurul aspect negativ este că sunt puține'', a spus Iuri Ignat, insistând să precizeze că Ucraina se așteaptă să primească mai multe astfel de sisteme de apărare aeriană de la Germania.
Germania a oferit Ucrainei primul sistem de apărare aeriană IRIS-T la 11 octombrie. La 14 octombrie, Forțele Aeriene au declarat că sistemul de apărare aeriană este deja în misiune de luptă.
Anterior, s-a precizat că până la sfârșitul anului Ucraina ar trebui să primească două dintre cele mai noi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T. În total, Germania intenționează să transfere 4 astfel de sisteme către Forțele Armate ale Ucrainei.
Complexul IRIS-T SLM este cel mai modern sistem de apărare aeriană din producția germană. Nici măcar Forțele Armate Germane nu îl au încă. Complexul a fost dezvoltat de compania germană de apărare Diehl Defence. Sistemul este conceput pentru a distruge rachete balistice și de croazieră, precum și avioane, elicoptere și vehicule aeriene fără pilot.
Caracteristici ale sistemului de apărare antiaeriană IRIS-T
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM include o stație de control, un radar, mai multe lansatoare și vehicule de sprijin. IRIS-T (Infra Red Imaging System) este o familie de sisteme de rachete antiaeriene tactice cu rază medie de acțiune.
Potrivit companiei dezvoltatoare, versiunea SLM (Surface Launched Medium Range) este una dintre cele mai avansate și a fost prezentată publicului internațional în 2014. Componentele sale - postul de comandă, radarul și lansatorul pentru opt rachete - sunt amplasate pe șasiul vehiculelor germane MAN, ceea ce conferă sistemului o mobilitate ridicată.
Rachetele ghidate pot doborî ținte aeriene - avioane, elicoptere și rachete - la distanțe de până la 40 de kilometri și altitudini de până la 20 de kilometri.
Focosul rachetei cântărește 87 kg, viteza sa de zbor este 3 Mach. Dacă ţinem cont de toate aceste caracteristici putem concluziona că sistemul german de apărare aeriană IRIS-T poate consolida apărarea antiaeriană pentru orașelor ucrainene care sunt vizate de rachetele balistice și de croazieră ale Federației Ruse.
Potrivit presei germane, IRIS-T SLM utilizează radare de ultimă generație și poate lovi diferite ținte care zboară în direcții diferite. La începutul anului 2022, compania Diehl Defence a anunțat că IRIS-T SLM a fost testat cu succes.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News