Artileria e regina iar francezii spun că au caimacul. Franța a livrat 78 de obuziere Caesar și dezvăluie câte a pierdut Ucraina în luptă
Comisia pentru Apărare Națională și Forțe Armate a Parlamentului francez a prezentat un raport foarte detaliat intitulat „Artileria în lumina noului context strategic”. Documentul sintetizează datele colectate, inclusiv în urma unor vizite în Ucraina și Polonia, în baza cărora au fost evaluate sistemele de artilerie Caesar pe câmpul de luptă modern.
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook
Raportul Comisiei Parlamentului francez remarcă o realitate pe care mulți analiști o credeau deja istorie: artileria rămâne baza războiului, fiind responsabilă pentru aproape 70% din distrugerile războiului din Ucraina (prin comparație, se estimează că aproape 75% in victimele ambelor războaie mondiale au fost cauzate de artilerie).
În noiembrie 2024, Forțele ucrainene dețineau următoarele echipamente străine: aproape 650 de tunuri de 155 mm, aproape 100 de lansatoare multiple de rachete, aproape 100 de radare de contrabaterie de toate tipurile;
Evident, noul context strategic stabilește rolul central al dronelor și al munițiilor operate de la distanță în cadrul artileriei, precum și raza de acțiune tot mai mare a sprijinului de foc indirect (de până la 300 km, în cazul HIMARS-ATACMS).
În ceea ce privește utilizarea sistemului de artilerie autopropulsat CAESAR, raportul notează că pierderile înregistrate în rândul obuzierelor Caesar operate de Ucraina reprezintă aproximativ 10% din totalul unităților aflate în serviciu, se arată în raport.
Deși este oferit doar un procent, imaginea este destul de clară, deoarece numărul sistemelor Caesar donate Ucrainei este public. Potrivit rapoartelor Ministerului Apărării din Franța, până la sfârșitul anului 2024, numărul total de sisteme Caesar trimise în Ucraina era de 78 de unități, scrie Defense Express.
Doar 7 din 78 de obuziere Caesar au fost pierdute în Ucraina

Așadar, din 2022, atunci când a fost livrat primul lot, pierderile totale de obuziere Caesar ar trebui să fie de aproximativ 7 unități. Acest număr, dacă este corect, este surprinzător de mic, având în vedere intensitatea războiului și mai ales războiul de contraartilerie din Ucraina.
Raportul mai precizează că acest procent al pierderilor irecuperabile este „de 2-3 ori mai mic decât numărul sistemelor de artilerie scoase din funcțiune cu arhitectură similară”.
„Conform datelor din surse deschise raportate de KNDS la audiere, mai puțin de 10% dintre sistemele Caesar sunt scoase din uz, comparativ cu procente de două-trei ori mai mari pentru alte sisteme comparabilă”.
De asemenea disponibilitatea operațională după cinci luni de utilizare a obuzierelor PzH2000 și Archer a scăzut la 32% respectiv la 38% pentru cel de-al doilea, comparativ cu peste 60% pentru Caesar”, se arată în document.
Evident, raportul francez care compară armele lor cu cele ale altora ar trebui luat „cu rezerve”.
De ce există o astfel de diferență?
Mobilitate și amprentă scăzută. Pierderile mai mici ale lui Caesar sunt atribuite dimensiunilor sale compacte în versiunea 6X6, care permite camuflajul rapid și oferind o manevrabilitate mai mare în spații restrânse. Șasiul cu roți lasă urme mai greu de identificat, în comparație cu sistemele pe șenile.
În plus, vehiculul are „dispozitive de urgență” (nu se specifică ce anume) pentru a asigura că vehiculul își poate părăsi poziția în cazul în care este atacat și este, în general, un obuzier autopropulsat mai puțin complicat decât alte sisteme din clasa sa, ceea ce face mai ușoară repararea acestuia pe front.
Raportul oferă și alte cifre importante.
Un sistem de artilerie de 155 mm din forțele ucrainene trage între 60 și 90 de obuze pe zi, cu un maxim de 150 de obuze pe zi. Tragerea se efectuează în principal la distanțe maxime, ceea ce implică necesitatea unei încărcături complete de propulsor și, prin urmare, o uzură mai rapidă a țevii.

În total, aroape 2.000 de tunuri de toate calibrele au fost desfășurate de ucraineni pe linia frontului, dintre care jumătate erau de 155 mm și echivalent (152 mm).
Comisia parlamentară franceză observă că grupul franco-german KNDS nu a realizat încă extinderea planificată a producției la 12 unități Caesar pe lună. Din 2024 încoace, liniile ar putea livra șase obuziere pe lună. Pe de altă parte, producătorul a reușit să scurteze ciclul tehnologic de producție de la 30 la 15 luni per unitate fabricată.
Amintim că România achiziționează 54 de obuziere K9 Thunder coreene, dar MApN intenționează să achiziționeze și obuziere autopropulsate pe roți.
Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News