Economia Rusiei se destramă, moneda sa s-a prăbușit, iar datoria devine o povară greu de suportat. Urmează o serie de consecințe care ar putea costa investitorii miliarde și ar putea exclude țara de pe majoritatea piețelor de finanțare.
Miercuri, 16 martie, Rusia avea un prim termen de plată a 117 milioane de dolari reprezentând dobânda la obligațiunile în dolari. Momentul poate fi considerat unul cheie, pentru că reprezintă un indiciu asupra modului în care Kremlinul se va poziționa față de rambursarea datoriilor. Creditorii, care și-au au văzut deja valoarea investițiilor scăzând de când Rusia a invadat Ucraina, așteaptă cu interes și emoție mișcarea Rusiei.
Luni, Ministerul de Finanțe al Rusiei a emis un ordin de plată a celor 117 milioane de dolari, fără a specificat moneda.
Deși condițiile pentru obligațiunile scadente în această săptămână nu permit folosirea rublelor, guvernul rus a revenit cu detalii și a precizat că toată datoria va fi plătită, însă plățile se vor face în ruble atâta timp cât sancțiunile, impuse din cauza războiului, nu permit decontările în dolari.
În aceste condiții este de așteptat să apară primele probleme legate de plățile externe, deși, dacă nu își îndeplinește obligațiile din această săptămână, Rusia mai are din punct de vedere tehnic o perioadă de grație de 30 de zile, până pe 15 aprilie, pentru a-și rezolva problema.
Neplata sau plata în moneda locală în loc de dolari, ar echivala însă cu un semnal privind un potențial val de neplăți pentru cei aproximativ 150 de miliarde de dolari datorați în valută de guvernul rus împreună cu companiile rusești.
Între timp, se profilează mai multe termene limită. Compania siderurgică și minieră Severstal are un cupon scadent tot azi, iar atât Evraz, cât și Tinkoff Bank au plăți de dobândă scadente duminică. Gazprom are plăți săptămâna viitoare, fiind urmată de alți emitenți printre care Lukoil, Sberbank, Sibur (industria petrochimică) și Polyus (extracție auriferă).
Aproximativ 120 de miliarde de dolari din datoria actuală a guvernului și companiilor ruse este exprimată în dolari, iar cea mai mare parte a restului în euro, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Din acestea, aproximativ 25 de miliarde de dolari revin Gazpromului.
Dacă deținătorii de obligațiuni nu sunt plătiți în dolari miercuri, ar fi începutul unui proces foarte lung și complicat de recuperare. Potrivit economistului șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, Rusia deține deja recordul pentru cel mai lung timp de achitare a datoriilor, de aproape șapte decenii, din 1917 (când bolșevicii au refuzat să recunoască datoriile țarului) până în 1986.
O declarație oficială de nerambursare ar putea, de asemenea, să declanșeze accesarea garanțiilor oferite de diferite instrumente financiare de acoperire a riscurilor (ex.creditul default swap), ceea ce va conduce inevitabil la coborârea dramatică și bruscă a clasificării Rusiei din punct de vedere al datoriilor, de la gradul de investiție la stadiul de zonă financiară interzisă, agravând astfel pierderile suferite de datornici.
Deoarece o mare parte din datoria Rusiei a fost evaluată la gradul de investiție cu doar câteva săptămâni în urmă, titlurile de valoare au fost omniprezente în portofoliile și valorile de referință globale cu venit fix, ceea ce înseamnă că unda datoriilor ar putea ajunge la fonduri de pensii și de investiții internaționale.
Semnele unor daune financiare care se profilează au devenit evidente în cadrul mai multor mari fonduri de investiții din lume, inclusiv BlackRock Inc. și Pacific Investment Management Co, dar foarte probabil nu se vor limita doar la fondurile gigantice.
Deși datoria este substanțială, probabil că nu este suficientă pentru a cauza o problemă sistemică piețelor financiare internaționale. Aceasta este opinia directorului general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, care a declarat că expunerea băncilor internaționale „nu este relevantă din punct de vedere sistemic”.
Între timp, întreprinderile și gospodăriile din Rusia se confruntă cu o scădere economică de două cifre, iar inflația se accelerează spre 20%. Aproximativ jumătate din rezervele valutare ale țării - aproximativ 300 de miliarde de dolari - au fost înghețate, potrivit ministrului de finanțe. Indiferent de politica Kremlinului cu privire la plățile datoriei externe, companiilor le va fi mai greu să-și onoreze obligațiile, deoarece scăderea cererii afectează vânzările și profiturile.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News