Atacul efetuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk a fost important din punct de vedere strategic, deși partenerii occidentali ai Ucrainei nu au fost încântați
Atacul efectuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk din august 2023 a fost important din punct de vedere strategic pentru refacerea "coridorului de cereale", deși statele care sprijină Ucraina și-au exprimat ulterior nemulțumirea față de decizia Kievului de a efectua un atac pe teritoriul Rusiei.
Nava rusă Olenegorski Gorniak ancorată de o navă de sprijin în portul Novorossiisk, în urma unui atac cu o dronă kamikaze ucraineană. Sursa Foto: The Barentsobserver.
După cum reiese dintr-un articol publicat de ziarul ucrainean Ukrainska Pravda, retragerea Rusiei din inițiativa privind cerealele în iulie 2023 a dus la o intensificare imediată a atacurilor cu rachete și drone asupra porturilor ucrainene. Întreaga regiune Odesa a fost atacată: de la Chornomorsk la Vilkovo și Reni.
Ucraina se află din nou sub o blocadă navală. Cu toate acestea, potrivit publicației ucrainene, Kievul a anticipat acest scenariu și avea deja un plan pentru a sparge blocada.
În luna iulie, în cadrul unei întâlniri cu președintele Zelenski, s-a decis ca Rusia să primească, în primul rând, un răspuns militar pentru atacurile sale asupra infrastructurii portuare ucrainene. Și, în al doilea rând, un semnal clar că nu există locuri în Marea Neagră în care navele sale să nu fie la îndemâna forțelor armate ucrainene.
Forțele ucrainene de securitate și guvernul de la Kiev au avut două sarcini: să asigure funcționarea noului coridor de cereale și să încerce să alunge și să distrugă toate navele rusești purtătoare de rachete.
Prima sarcină a fost rezolvată arătând Rusiei că porturile sale sunt vulnerabile
În noaptea de 3 spre 4 august 2023, o nouă dronă maritimă (USV) ucraineană a fost lansat pentru e executa misiuni de luptă în Marea Neagră. Ulterior, au apărut informaţii ca USV-ul aparţinea Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi era un model experimental numit ''Mamai''.
Mamai este pur și simplu o dronă kamikaze și are un focos mai mic decât drona SeaBaby - 450 de kilograme. Este cea mai rapidă dronă, ceea ce îi permite să ajungă aproape oriunde în Marea Neagră. Iar misiunea sa de luptă a necesitat tocmai atingerea unor astfel de obiective - să lovească portul Novorossiisk.
Acolo, o parte din navele Flotei Mării Negre părăsiseră Crimeea după un val de atacuri ale dronelor ucrainene.
Ținta inamică pe care Mamai a reușit să o lovească a fost marea navă de asalt amfibie Olenegorskii Gorniak, ale cărei fotografii au devenit virale pe reţele de socializare pe 4 august. Ucraina lovise Rusia în cel mai sensibil punct al său pe mare.
O zi mai târziu, drona maritima kamikaze Mamai a fost a lovit şi petrolierul rusesc Sig, care era utilizat de Ministerul rus al Apărării. Astfel, Rusia a primit un mesaj direct că şi porturile sale pot fi lovite.
,,Trebuie să înțelegem că orice excese pe mare sunt dezavantajoase și pentru ruși. Acest lucru duce imediat la creșterea costurilor cu asigurarea transportului. Pentru companiile de asigurări, întreaga Mare Neagră este o singură regiune. Iar dacă se întâmplă ceva în Odesa sau Novorossiisk, costul asigurărilor crește în același timp în întreaga regiune", explică adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii.
Nava rusă de desant "Olenegorski Gorniak" într-un doc uscat din portul Novorossiisk, 8 august 2023. Sursa foto: Imagine din satelit EarthCache.
Potrivit estimărilor Kievului, doar pentru Rusia, pierderile economice cauzate de cele două atacuri asupra Novorossisk au fost estimate la sute de milioane de dolari.
Dar nu numai pentru Rusia. Novorossiisk este, de asemenea, un imens centru de transbordare a petrolului. Prin acest port, giganții petrolieri din Statele Unite exportă petrol kazah. Tot de aici vin și exporturile gri de petrol rusesc sub masca altor mărci.
Strategia Ucrainei de a ataca porturile ruseşti a fost jucata cu mize foarte mari, iar conducerea țării, potrivit ziarului ucrainean Ukrainska Pravda, a primit "avertismente" de la partenerii săi o occidentali. Dar, această strategie a funcționat. Rusia a slăbit presiunea, iar la 10 august Ucraina a putut anunța propriul coridor maritim temporar în Marea Neagră , fără ca Rusia să fie implicată în negocieri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News