Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare militară străină către Guvernul Australiei de drone MQ-9B și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 1,6 miliarde de dolari.
Guvernul Australiei a solicitat cumpărarea a până la douăsprezece drone MQ-9B înarmate; cincisprezece senzori pentru sisteme de direcționare multi-spectrale Raytheon-D; 16 sisteme de radare Lynx AN/APY-8 cu indicator de țintă în mișcare la sol; 15 sisteme de comunicare RIOTM; șase sisteme KMU-572 pentru bombe de 500 lb; patru sisteme MXU-650 Airfoil pentru bombe 500 lb Paveway II GBU-12; șapte sisteme MXU-1006 Airfoil pentru bombele Paveway II GBU-58 de 250 lb și alte echipamente de miniții.
De asemenea, sunt incluse motoarele Honeywell, stații de control la sol, terminale de date la sol pentru comunicații prin satelit, radare maritime Leonardo/Selex SeaSpray 7500, simulator de antrenament MQ-9B și rachete de antrenament Hellfire. Valoarea totală estimată totală este de 1.651 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al Defense Security Cooperation Agency.
Această vânzare va sprijini politica externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite. ”Australia este unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri din Pacificul de Vest. Amplasarea strategică a acestei puteri politice și economice contribuie semnificativ la asigurarea păcii și a stabilității economice în regiune. Este vital pentru interesul național al SUA să ne ajutăm aliatul în dezvoltarea și menținerea unei capacități puternice și gata de autoapărare”, se mai arată în comunicat.
Vânzarea propusă îmbunătățește capacitatea Australiei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind informații în timp util, supraveghere și recunoaștere (ISR), identificarea amenințărilor, depistarea și localizarea submarinelor pentru creșterea securității și apărării. ”Această vânzare va spori interoperabilitatea dintre Forțele Aeriene ale SUA și Forța Aeriană Royal Australian (RAAF)”, mai precizează sursa citată.
Principalii contractori vor fi companiile General Atomic și Lockheed Martin din SUA dar și Leonardo SpA din Italia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News