Austria ia în calcul F-35 pentru înlocuirea Eurofighter. Perspectiva 2030 - numitor comun cu România pentru F-35
Avioanele americane de generația a V-a de tip F-35 Lighting II cunosc un succes tot mai mare și pe piața europeană.
După ce Elveția a parafac înțelegerea cu Lockheed Martin pentru 36 de avioane F-35, într-un acord istoric în care elvețienii au reușit să implice și industria lor de apărare în procesul de achiziție, iar Polonia așteaptă deja primele avioane în timp ce statele din nordul Europei și Italia dispun de ele, Cehia a transmis recent către SUA o cerere de ofertă pentru 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Aceasta reprezintă o condiție prealabilă pentru continuarea negocierilor dintre părți.
Și se pare că Austria ar fi interesată și ea de F-35.
Potrivit celor de la Janes, Viena tatonează terenul F-35 și consideră aeronava americană ca un potențial înlocuitor pentru Eurofighter Typhoon.
Potrivit sursei citate informațiile cu privire la această posibilă achiziție sunt puține. Totuși, publicația britanică oferă o perspectivă de timp, undeva în deceniul următor, deci după 2030.
Fie și intenția Austriei și posibila perspectivă privind F-35 după 2030, amintesc de o dorință similară a Forțelor Aeriene Române pentru a înlocui avioanele F-16 cu F-35.
România și controversatul an 2030 pentru F-35 Lightning II
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
România și-a manifestat așadar și ea interesul pentru F-35, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor fi achiziționate din Norvegia fiind tranziția către platforma de generația a V-a americană.
De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.
În luna iulie a acestui an, ministrul Dîncu preciza că 2030 e anul în care România își propune să „înceapă achiziția pentru F-35”.
Nu e clar dacă 2030 înseamnă semnarea contractului sau începerea negocierilor. Dacă 2030 înseamnă semnarea contractului cu Lockheed Martin, atunci probabil pe la jumătatea deceniului următor vom avea și primele F-35. Dacă înseamnă începerea negocierilor, perioada va fi mai mare.
CITEȘTE ȘI: Cehia ia fața României și face pași concreți în achiziția de F-35. Praga avansează în negocierile cu SUA
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News