Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Un avertisment clar privind securitatea europeană a fost lansat de generalul în retragere H.R. McMaster, fost Consilier pentru Securitate Națională al președintelui Trump in primul mandat. Într-un interviu acordat Center for European Policy Analysis (CEPA), McMaster a subliniat că orice intenție de reducere a prezenței militare americane în Europa ar fi o mișcare periculoasă, ce ar încuraja puterile autoritare precum Rusia și China. El a criticat vehement argumentele pentru o retragere a Statelor Unite din Europa, în favoarea unei concentrări exclusive pe competiția cu China, considerându-le „greșite” și „miopice”.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
McMaster a avertizat asupra impactului operațional devastator pe care l-ar avea pierderea accesului la bazele americane din Europa, precum cele din Poznan, Ramstein, Lakenheath sau Rota. Aceste baze sunt vitale pentru capacitatea SUA de a descuraja conflicte și de a răspunde rapid la crize.

El a reamintit răspunsul militar imediat al SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, evidențiind rolul crucial al bazelor europene în rapiditatea și succesul operațiunilor împotriva talibanilor.
„Nu este vorba doar de baze, ci și de echipamentele pe care le poți poziționa în avans și de drepturile de survol care îți permit să proiectezi rapid puterea”, a explicat McMaster pentru CEPA, subliniind interdependența acestor elemente în asigurarea unei reacții eficiente.
Slăbiciunea, un factor că-l încurajează pentru Putin
Referitor la descurajare, McMaster a fost categoric: „Slăbiciunea și percepția slăbiciunii sunt ceea ce-l încurajează pe Putin.” Generalul a făcut referire la câteva situaţii din trecut când Statele Unite au data dovadă de slăbiciune politică, contribuind astfel la o creștere a asertivității ruse.
Printre acestea, McMaster a menționat „linia roșie nerespectată în Siria [în 2013]”, când președintele Obama a ales să nu răspundă militar la utilizarea armelor chimice, și „anexarea ilegală a Crimeei” în 2014. De asemenea, a amintit că „a doua reinvazie masivă a Ucrainei din februarie 2022 a urmat retragerii umilitoare din Kabul, în august 2021.”
"Sondarea și testarea limitelor puterii americane" de către Rusia
Generalul a descris acțiunile Rusiei ca pe un comportament strategic de „sondare” a „limitelor puterii americane”, exploatând orice oportunitate pe care o identifică. Acest tipar a fost observat în utilizarea „războiului de nouă generație” al Rusiei, incluzând subversiunea politică și atacurile cibernetice (cum ar fi cele din Estonia în 2007), dar și în invazii fizice precum cea a Georgiei (2008) și prima invazie a Ucrainei (2014), alături de anexarea ilegală a Crimeei.
McMaster a caracterizat aceste acțiuni ca parte a unui „război din umbră” mai amplu împotriva Europei, care implică asasinate, atacuri asupra infrastructurii (linii ferate, depozite, cabluri submarine) și ample atacuri cibernetice.
„Aceste acțiuni ar trebui să ne facă să recunoaștem că [Rusia] va lua tot ce poate obține”, a avertizat el, subliniind necesitatea unei descurajări bazate pe o demonstrație clară a capacităților militare.
Problema securității globale nu poate fi compartimentată: China şi Rusia şi-au jurat prietenie
McMaster a subliniat că problema securității globale nu poate fi compartimentată. Competiția cu China nu se limitează doar la regiunea Indo-Pacifică, ci este o competiție globală. Generalul a atras atenția asupra unei consolidări a acestei ,,Axe a Agresorilor”, formată din China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.
Liderii chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, au declarat un „parteneriat fără limite”, cu intenția clară de a „făuri o nouă eră a relațiilor internaționale”, în care lumea liberă ar fi subordonată guvernelor autoritare și modelului economic mercantilist-statist al Chinei.

„Dacă vor reuși, lumea va fi mai puțin liberă, mai puțin prosperă și mai puțin sigură”, a declarat McMaster. El a acuzat China că „aprobă asaltul Rusiei asupra Europei și în Ucraina”, prin finanțarea mașinii de război a lui Putin cu bani din energia rusă și prin furnizarea de hardware, echipamente și electronice esențiale industriei de apărare.
Mai mult, China oferă „acoperire” Rusiei, inclusiv din perspectivă informațională, prin propagarea narațiunilor false despre cauzele războiului.
McMaster a evidențiat și implicarea Iranului (prin furnizarea de drone Shahed) și a Coreei de Nord (prin furnizarea a opt milioane de obuze de artilerie și rachete, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari) în sprijinul Rusiei. În schimb, aceste țări primesc asistență tehnică pentru programele lor militare, de rachete și, cel mai probabil, nucleare.
Reorientarea strategică a SUA și subestimarea riscurilor
În contextul discuțiilor privind o reorientare strategică a SUA către Indo-Pacific, McMaster a subliniat că „este de-a dreptul caraghios” să se definească competiția cu China ca având loc exclusiv în acea zonă geografică.
Această abordare ar fi o „iluzie” care ar crea oportunități pentru posibile agresiuni în Europa, unde Statele Unite au interese vitale, atât din punct de vedere al principiilor și valorilor comune, cât și al relațiilor comerciale.

„Este cu adevărat important să recunoaștem că această Axă a Agresorilor reprezintă o amenințare pentru lumea liberă și ar trebui să acționăm în consecință”, a concluzionat McMaster, avertizând împotriva diminuării angajamentuluiSUA în Europa în favoarea altor regiuni.
El a reiterat că o prezență puternică a SUA în Europa este esențială pentru descurajarea conflictelor viitoare și nu ar trebui să fie o alegere falsă între teatre de operații.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News