Comandantul Armatei Ucrainei anunță un fel de operațiune specială împotriva Aviației ruse: ”Vom da un răspuns asimetric ocupantului”
Aviația rusă va fi vânată prin metode atipice de forțele Kievului, anunță comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene. Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a spus, cu ocazia comemorării a doi ani de la declanșarea invaziei rusești, că armata ucraineană va răspunde ”asimetric” și în aer.
Declarația lui Sirski vine la doar o zi după ce Aviația rusă a pierdut încă un A-50 (AWACS rusesc) – doborât la 170 km de front deasupra teritoriului regiunii Krasnodar, o distanță imposibilă chiar și pentru caracteristicile oficiale ale sistemului Patriot.
”Cred că în viitorul apropiat vom da un răspuns asimetric ocupantului rus și în aer. Vor fi și mai multe avioane rusești care vor arde. Conducerea statului face tot posibilul pentru asta”, a precizat Sîrskîi pe pagina de Facebook a comandantului-șef al FA ucrainene.
Aviația rusă, vânată prin mijloace atipice
Generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul Armatei Ucrainene. Sursa Foto: Facebook Сухопутні війська ЗС України.
Tot ieri, un avion rusesc Su-34 s-a prăbușit în regiunea Herson, potrivit presei ucrainene, ducând la șapte numărul aeronavelor tactice distruse de apărarea antiaeriană ucraineană în ultima săptămână. Forțele Aeriene ruse au mai avut o rată atât de mare de pierderi doar la începutul războiului, când întrebuințau avioanele tactice la scară mare pentru a încheia cât mai rapid invazia.
Seria neagră recentă, în care a intrat Aviația rusă, a început pe 22 decembrie 2023, când trei avioane de luptă Su-34 au fost distruse, simultan, în zona ocupată a regiunii Herson, de apărarea antiaeriană ucraineană.
Acțiunea curajoasă a militarilor ucraineni de a aduce un sistem antiaerian cu rază medie în apropierea frontului a fost privită inițial ca o operație singulară și riscantă, dar se pare că unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să pună la punct un scenariu care amenință avioanele rusești chiar în zona lor considerată sigură.
Astfel, la mijlocul lunii ianuarie, ucrainenii au lovit două avioane strategice rusești (un A-50 și un IL-22M) deasupra Mării Azov, la o distanță și mai mare decât tot ce lovise până atunci, prefigurând în același timp tactici sau capabilități ucrainene noi, posibil asimetrice, care permit lovirea țintelor aeriene la o distanță mai mare decât ce se cunoștea.
Referitor la doborârea aeronavei A-50 din data de 23 februarie, analiștii publicației ucrainene Defense Express au precizat că distanța de lovire este peste caracteristicile sistemului Patriot, singura posibilitate prin care ucrainenii puteau face acest lucru fiind doar racheta sistemului S-200M care lovește ținte la 240 de km. Dar, o astfel de posibilitate este deocamdată privită cu scepticism deși ar intra în categoria asimetric și total neașteptat pentru ruși.
Reamintim că experții militari ucraineni și americani au reușit să pună la punct așa-numitele FrankenSam - combinații dintre lansatoare ucrainene și rachete antiaeriene occidentale prin care să se crească numărul mijloacelor performante de control al aerului de către forțele ucrainene.
Deocamdată, nu se știu prea multe despre planul asimetric ucrainean, doar că funcționează. Serviciile de informații ale Kievului, în special cel al Ministerului Apărării, par și ele implicate. Cu toate acestea, întrebuințarea aviației tactice rusești este încă la un nivel ridicat, fiind executate, în ultima săptămână, aproximativ 90 - 100 de misiuni pe zi pe întreg frontul, însă cu 20% mai puțin decât valul de lovituri aeriene ce a precedat căderea bastionului Avdiivka.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News