Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avioanele F-35A Lightning II ale Norvegiei au fost declarate gata de luptă
08 noi, 10:16
La 6 noiembrie, Norvegia a declarat Capacitatea Operațională Inițială (COI) pentru avioanele Lockheed Martin F-35A Lightning II Strike Fighter (JSF), după validarea acesteia, aeronavele pot opera departe de principala baza de la Orland, transmite Jane.

Norvegia a efectuat în câteva zile transferul aeronavelor F-35A și al echipamentelor aferente care fac parte dintr-un sistem de luptă de la Baza Aeriană Orland la Baza Aeriană Rygge de lângă lângă Oslo, ca parte a testului său final înainte de declararea COI. Astfel Norvegia devine a treia țară europeană care declară COI după Marea Britanie și Italia.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Norvegiene (Forsvaret), Lars Gjemble, a declarat că Norvegia are 15 avioane F-35A și că multe dintre aceste aeronave au participat la testarea la baza aeriană Rygge. În același timp, Norvegia a continuat pregătirea periodică a piloților de F-35A la principala bază aeriană din Orland.

Lars Gjemble a mai spus că au fost efectuate 50 din cele 52 de zboruri planificate la baza aeriană Rygge. Norvegia a testat aeronava, personalul și armele în toate tipurile de condiții în timpul acestei desfășurări și a fost pentru prima dată când F-35A-urile norvegiene au operat într-o altă bază decât cea din Orland.

Rezultatele testării au fost suficiente pentru ca Armata să declare IOC. Toate F-35-urile mutate în Baza Aeriană Rygge pentru testare vor reveni la Baza principală Orland.

IOC reprezintă operaționalizarea și se refera de obicei la un anumit număr de aparate de zbor (aprox. 12 – un escadron) și numărul de piloți și personal de întreținere și logistica necesară să susțină aceste aparate de zbor. După efectuarea unor teste avioanele sunt declarate apte de luptă și pot efectua misiuni dacă un comandant din teatrul de operații cere acest lucru. 

Vezi și: Pentagonul, contract cu Lockheed Martin pentru livrarea a încă 478 de avioane F-35

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"