Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Balcanii de Vest și sunetul "clopotelor pentru Europa". Rusia nu renunță la Balcani iar zonele de conflict sunt ținte sigure
29 dec 2021, 21:11
Revista "Foreign Affairs" a dedicat un articol influenței ruse în Balcanii de Vest și sunetului "clopotelor pentru Europa" într-un moment în care situația din această regiune nu este deloc stabilă din cauza influenței distructive a președintelui rus Vladimir Putin.

Articolul vorbește despre necesitatea ca țările occidentale să intervină, deoarece Rusia folosește tot ce este posibil, de la religia poporului până la corupția politicienilor pentru a-și spori influența în această regiune geopolitică importantă.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la începutul războaielor din fosta Iugoslavie, cel mai sângeros conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. Deși statele balcanice s-au îndreptat către guvernarea democratică și integrarea cu NATO și Uniunea Europeană imediat după războaie, neglijența continuă din partea Occidentului a contribuit la un regres dramatic în ultimii ani. Acum, președintele rus Vladimir Putin profită de ocazie și folosește țările din fosta Iugoslavie drept următorul câmp de luptă pentru a slăbi NATO și Uniunea Europeană.

Pentru mulți din Occident, strategia lui Putin este confuză. Acești analiști văd Balcanii ca o zonă geopolitică înapoiată; nu înțeleg ce va câștiga Rusia intervenind în regiune. După cum a declarat directorul Centrului Carnegie din Moscova, "Balcanii nu sunt un câmp de luptă major în confruntarea Rusia-Vest".

 

Balcanii nu ar trebui abandonați atât de ușor

 

Rusia vede în regiune punctul slab al Europei: influența sa crescândă acolo amenință să îi permită desfășurarea de mijloace militare strategice în apropierea unei baze majore a SUA și promite că îi va oferi acces la Marea Adriatică. Cel mai mare obiectiv al lui Putin este de a transforma echilibrul de putere din Europa în avantajul Moscovei, iar Balcanii fac parte din această strategie. Moscova a lansat operații de informații pentru a stârni tensiunile etnice și a încuraja protestele, a consolidat tranzacțiile cu arme, s-a infiltrat în infrastructura energetică critică și a exploatat legăturile religioase și culturale de lungă durată dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă în avantajul său în regiune.

Eforturile Rusiei au fost ajutate în mare măsură de răspunsul slab al UE. În ciuda multor ani și miliarde de euro cheltuiți pentru pregătirea Balcanilor pentru integrarea în UE, efortul a stagnat. UE nu s-a extins de la aderarea Croației în 2013 și, în ciuda promisiunilor de aderare a celor șase din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - discuțiile cu privire la toate scopurile practice sunt înghețate. Afectată de diverse provocări precum Brexit, pandemia COVID-19, ascensiunea grupurilor de extremă dreapta și criza migranților din Europa, extinderea pare să fie într-o așteptare nedeterminată. Acest eșec a făcut din Balcani o țintă evidentă pentru Putin.

În timpul ultimei crize din Balcani din anii 1990, Rusia a fost prea slabă pentru a interveni militar. În schimb, s-a limitat la o misiune de menținere a păcii post-Kosovo, din care a decis să se retragă în 2003. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială că, chiar și atunci, guvernul rus a văzut extinderea NATO către Europa de Est ca o amenințare semnificativă la adresa securității naționale. Acum, cu economia și armata relativ mai puternice, Kremlinul vede o oportunitate de a stopa progresul NATO prin țintirea fostelor state iugoslave. Europa de Vest dormea ​​la volan ultima dată când a izbucnit războiul în Balcani - riscul este prea mare pentru ca de data aceasta să ignore regiunea.

Corupția endemică din Balcani a scos la iveală fisurile pe care Moscova le-a exploatat pentru a-și promova obiectivele. Pe măsură ce fostele state iugoslave au trecut de la socialism la economiile de piață liberă după anii 1990, cleptocrația și privatizarea ilegală au prins rădăcini. Potrivit Freedom House, țările din Balcanii de Vest se îndreaptă spre "parțial libere". Putin folosește corupția pentru a injecta pene economice, etnice și religioase în societățile balcanice prin coruperea liderilor regionali.

 

Serbia, jucător cheie

 

Serbia acționează ca un jucător cheie în acțiunea Kremlinului pentru Balcani. Atât guvernul, cât și biserica mențin o loialitate față de Moscova, care este susținută de secole de legături religioase și culturale comune - precum și izolarea reciprocă a Serbiei și Rusiei de puterile occidentale contemporane. Guvernul sârb a cerut crearea unei "lumi sârbe" – o paralelă balcanică la "lumea rusă" a lui Putin – menită să unească toți sârbii într-un cadru cultural comun. Președintele sârb Aleksandar Vucic are interese strategice mai imediate în intervenția Rusiei, în timp ce haosul în regiune îi va permite să se desfășoare ca forță pentru stabilitate înaintea campaniei sale de realegere din 2022. Pentru a se asigura că alegerile au loc în favoarea lor, Serbia și Rusia s-au angajat recent să lucreze împreună pentru a combate protestele de masă și "revoluțiile de culoare" care vin din Occident.

Rusia răspunde loialității sârbe printr-un sprijin generos pentru armata sârbă. Din 2018, bugetul de apărare al Serbiei aproape s-a dublat și conduce toate țările balcanice în ceea ce privește cheltuielile legate de apărare. În ciuda amenințărilor cu sancțiunile SUA împotriva Serbiei, Moscova a trimis un sistem de rachete S-400 în Serbia în 2019 pentru un exercițiu militar. Kremlinul a plusat și mai mult în acest an, când a permis Serbiei să-și procure sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1M. Serbia găzduiește, de asemenea, un "centru umanitar" condus de ruși, care servește drept centru de colectare a informațiilor, situat lângă tabăra Bondsteel - baza principală a NATO din Kosovo.

 

Muntenegru este aproape recâștigat prin biserică

 

Moscova a amenințat în mod deschis țările balcanice care au căutat să-și consolideze legăturile de securitate cu Occidentul. Ea a încercat să zădărnicească un referendum din 2018 privind apartenența la NATO a Macedoniei de Nord, iar ambasadorul acesteia a declarat țara "o țintă legitimă" dacă tensiunile dintre NATO și Rusia ar escalada (țara a devenit membră în 2020). În Muntenegru, Moscova a susținut o lovitură de stat în 2016, cu puțin timp înainte de oferta sa de succes de a adera la NATO.

Rusia este conștientă de faptul că religia din Balcani a fost întotdeauna importantă în stimularea conflictelor. În Muntenegru, Kremlinul promovează politici pro-ruse prin Biserica Ortodoxă Sârbă, care a denigrat conceptul de identități naționale distincte muntenegrene și sârbe și a intervenit în politică în numele Moscovei. Lucrând prin intermediul bisericii, Rusia a organizat proteste în masă anul trecut și a înlocuit un guvern necooperant cu conducere pro-rusă.

 

Zonele de conflict, ținte sigure

 

Cele mai “explozive” din Balcani sunt Kosovo și Bosnia și Herțegovina. Deși populația Kosovo este mai mult de 90 la sută de etnie albaneză, sârbii văd țara ca pe o patrie ancestrală, care conține unele dintre cele mai sfinte locuri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe. La fel cum un război civil a izbucnit din tensiunile dintre diferitele grupuri religioase și etnice la începutul anilor 1990, Kremlinul folosește acum Biserica Ortodoxă pentru a destabiliza țara și regiunea în general. Biserica Ortodoxă Rusă a intensificat disputele repetate cu privire la siturile religioase, cel mai recent exprimându-și îngrijorarea cu privire la „soarta altarelor creștine din Kosovo” în urma tensiunilor tot mai mari dintre Kosovo și Serbia.

Moscova a precizat, de asemenea, că recunoașterea diplomatică de către Națiunile Unite a independenței Kosovo față de Serbia va fi imposibilă fără aprobarea Rusiei. Putin citează adesea Kosovo pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, argumentând că recunoașterea secesiunii țării de Serbia de către țările occidentale a creat un precedent care legitimează declarațiile unilaterale de independență a altor teritorii.

Bruxelles-ul nu a reușit să facă progrese în direcția recunoașterii Kosovo de către Serbia, la fel cum „Acordul de la Washington” al președintelui american Donald Trump din 2020 nu a reușit să facă progrese substanțiale în problemele cheie ale disputelor. KFOR, forța de menținere a păcii NATO cu sediul în Kosovo, a luptat în mod similar pentru a menține stabilitatea. În septembrie, granița Kosovo-Serbia a fost scena unor proteste față de interdicția de intrare în Kosovo a vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare sârbe. Acest lucru a dus la o blocadă și un spectacol aerian din partea sârbilor și la desfășurarea Forțelor de Poliție din Kosovo. În mod previzibil, Rusia a urmat exemplul batjocorind KFOR și îndemnând UE să medieze în mod inadecvat tensiunile existente între cele două țări.

 

Bosnia și Herțegovina este luată în vizor pentru reactivarea conflictului

 

În Bosnia și Herțegovina, acordul de pace de la Dayton care a pus capăt războiului în 1995 este în criză. Țara continuă să nu facă progrese în privința diviziunilor dintre comunitățile sale bosniace, sârbe și croate, iar Rusia a exploatat aceste diviziuni în avantajul său. În martie, Rusia a amenințat cu represalii dacă Bosnia se alătură NATO. Între timp, membrul sârb bosniac al președinției tripartite Milorad Dodik a amenințat că Republica Srpska, una dintre cele două entități care alcătuiesc țara, se va separa de Bosnia. În decembrie, Adunarea Națională a Republicii Srpska a votat în favoarea lansării unei proceduri pentru retragerea sârbilor bosniaci din instituțiile la nivel de stat, inclusiv din armata bosniacă, serviciile de securitate, sistemul fiscal și sistemul judiciar. Pe lângă Republica Srpska, Kremlinul i-a sprijinit pe naționaliștii croați bosniaci pentru a face eforturi pentru crearea unei alte entități în Bosnia și Herțegovina. Cel mai important reprezentant internațional al Bosniei, Christian Schmidt, a tras un semnal de alarmă în noiembrie, spunând că "perspectiva unei noi secesiuni și conflicte este foarte reală".

 

NATO trebuie să intervină

 

Este timpul ca puterile occidentale să se trezească la amenințarea pe care o reprezenta pentru interesele lor intervenția Rusiei în Balcani. Și au mai multe opțiuni la dispoziție.

NATO trebuie să se reorienteze asupra regiunii și să acorde prioritate reducerii tensiunilor. Trebuie să-și trimită echipa de asistență antihibridă în Balcani, așa cum a făcut în Muntenegru în 2019, pentru a combate campaniile rusești de dezinformare și alte operațiuni de informații. Membrii NATO ar trebui să organizeze, de asemenea, o "coaliție de voluntari" care să se opună intervenției ruse în Bosnia, desfășurând misiuni de menținere a păcii în zone strategice, precum districtul Brcko din nord-est, pentru a preveni ca zonele pe cale de dispariție să scape de sub control. Această forță ar putea completa forța de menținere a păcii condusă de UE (EUFOR), care are sarcina de a menține pacea și securitatea în Bosnia - dar al cărei mandat ar trebui extins la Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia și China au drept de veto. Președintele american Joe Biden a semnat, de asemenea, un ordin executiv pentru a-i sancționa pe cei care amenință stabilitatea Balcanilor de Vest în iunie.

Nu se poate aștepta ca toți membrii NATO să sprijine Balcanii, deoarece Ungaria și alte câteva țări europene ai Alianței sunt reprezentanți ai Rusiei în organizație. Pe de altă parte, Marea Britanie pare să fi înțeles gravitatea crizei. Aceasta a promis că va menține "stabilitatea în Balcanii de Vest" și a avertizat Rusia să nu facă o "greșeală strategică" în regiune. Londra trebuie să depună eforturi pentru a transforma aceste cuvinte în acțiune, conducând o coaliție pregătită să lupte împotriva intervenției ruse în regiune.

Mai presus de toate, NATO trebuie să accelereze aderarea Bosniei și Kosovo la alianță. O astfel de mișcare ar crește costurile Kremlinului pentru operațiunile sale în Balcani. Rusia s-a opus cu fermitate extinderii NATO și acum, pe măsură ce criza din Ucraina continuă, a cerut o garanție obligatorie din punct de vedere juridic că NATO va înceta activitatea militară în Europa de Est. Integrarea Bosniei și Kosovo ar transmite mesajul că Balcanii nu vor fi lăsați în fața Moscovei și că Putin nu va determina viitorul NATO.

Așa cum a fost la începutul războaielor iugoslave sau în ajunul primului război mondial, poate fi dificil să convingi lumea de importanța Balcanilor. În anii 1990, țările europene nu au reușit să răspundă suficient de rapid la criză, iar Statele Unite au fost nevoite să intervină. De data aceasta, însă, Statele Unite sunt cele care s-au întors din interior și este puțin probabil să intervină. Deci, este probabil ca povara să rămână asupra UE. Nimic mai puțin decât stabilitatea Europei și vitalitatea continuă a UE și a alianței NATO sunt în linie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Transporturilor vrea o nouă companie de transport feroviar care să deservească nevoilor de apărare ale țării
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
EXCLUSIV
Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie
NSC: Cele 4 obiective ale terorismului energetic rus împotriva Ucrainei. Sisteme Patriot ar trebui dislocate în România după incidentul din Polonia
Fostul premier britanic Boris Johnson Johnson critică atitudinea Franţei şi Germaniei înaintea ca Rusia să invadeze Ucraina: Germanii au vrut ca Ucraina să capituleze

Ştiri Recomandate

SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni
Biden ia în calcul să efectueze o vizită în Europa în semn de susținere pentru Ucraina. Polonia ar putea fi ţara aleasă de preşedintele SUA
Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Elveția este mai aproape cu un pas să accepte reexportul de armament spre Ucraina
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei
Industria turcă de apărare începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 din dotarea forțelor terestre turce
Triunghiul București, Paris, Haga - la Poligonul Cincu. Ministrii de externe ai celor trei țări NATO vor merge la Centrul de Instruire „Getica”
Unitate de elită ucraineană a Forțelor pentru Operaţii Speciale, misiune pe malul stâng al Niprului (Video). Ținta: Un post de comandă rus
Mină marină descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe
Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Bode reia discuțiile privind aderarea României la Schengen. Reuniune informală a JAI în Suedia
Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Un nou atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, efectuat cu cel puțin 24 de drone Shahed
Legendarele Black Hawk ale Lockhhed Martin au atins borna 5.000. Un UH-60M pentru Armata SUA, elicopterul care a bifat cifra istorică
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Iranul este aproape de a achiziționa avioane rusești Suhoi 35. Ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu?
Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Rețeta succesului pentru ”bucătarul lui Putin”: Prigojin camuflează Wagner printr-o întreagă rețea de companii-paravan
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2