Barajul de la Kahovska. Distrugerea sa va afecta și țările vecine. ”Vorbim de 18 milioane de metri cubi de apă. Ocupanții au acces din interior”
O explozie a barajului de la Hidrocentrala Kahovska ar însemna inundarea unor porțiuni vaste de teritoriu, aflate în aval.
După eliberarea unei părți din Regiunea Herson, ochii sunt ațintiți spre situația de la hidrocentrala Kavovska, confiscat de ruși în primele zile ale invaziei pe scară largă. Pe 20 octombrie, Volodimir Zelenski anunța că Rusia pregătește un atac terorist și detonarea hidrocentralelor.
Un expert în probleme de îmbunătățiri funciare avertizează asupra multiplelor consecințe pe care le-ar avea un asemenea gest iresponsabil, arată publicația NV.
Detonarea barajului, spune expertul, afectează lacul de acumulare de la Kahovska, care furnizează apă pentru sistemul de răcire al Centralei Atomo-Electrice de la Zaporijjia (rus. Zaporoje).
”Vorbim de 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă rezervorul de apă este parțial sau complet golit, vor exista riscuri pentru oprirea eficienței operaționale a ZNPP (centrala de la Zaporijjia)”, spune acesta.
De asemenea, cele 80 de localități aflate în aval de baraj vor fi într-un mare pericol. ”Desigur, amploarea, înălțimea și energia debitului apei vor scădea odată cu creșterea distanței, dar va afecta teritoriul până la vărsarea râului Nipru în estuarul Nipru-Buzky”.
Specialistul ucrainean este de părere că, dacă barajul va fi detonat, oamenii vor avea aproximativ 15 minute pentru a se salva de viitură: ”Da, va fi un val. Nu va fi un fel de tsunami catastrofal, se poate forma, într-adevăr, un val de 2-3 metri”.
O altă problemă va fi asigurarea sursei de apă pentru locuitorii a trei regiuni din Ucraina, dar și pentru activitățile de irigații. ”Când presupunem că pierdem 18 milioane de metri cubi de apă și chiar dacă mai târziu vom repara barajul, va trebui să acumulăm din nou această resursă de undeva. De fapt, în Ucraina există doar două rezervoare de apă cu reglementare pe termen lung - Kahovska și Kremenciuk (reg. Poltava, centrul Ucrainei). Restul sunt sezoniere, adică nu sunt suficiente resurse acolo”, explică expertul.
Distrugerea barajului și mișcarea apei vor afecta masiv flora și fauna din rezervoarele Mării Negre, regimul hidrologic, regimul de mișcare a maselor de aer și microclimatul.
”Dacă sudul (Ucrainei n.r.) rămâne fără irigare, vor exista schimbări microclimatice serioase pe teritoriul tuturor țărilor vecine”, conchide expertul ucrainean.
Ce ar putea să facă rușii
Este posibil că rușii să nu încerce distrugerea barajului, atât timp cât zeci de mii de militari ai Moscovei se găsesc în zona inundabilă, întrucât malul stâng al Niprului este situat mai jos.
Expertul este de părere că rușii au un alt obiectiv - să distrugă Hidrocentrala Kahovska, ca instalație de producere și alimentare cu energie ”de îndată ce armata noastră eliberează malul drept și există premisele ca Ucraina să controleze hidrocentrala și să o includă în rețeaua sa electrică”
”Când vine vorba de Kahovska, ocupanții au acces din interior la unitățile hidroenergetice, deteriorarea cărora le pot provoca atât distrugerea stației în sine, cât și scurgerea apei din rezervor”, arată acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News