Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Companii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter
Franța a încheiat aproximativ 20 de contracte cu companii ucrainene de apărare, în timpul vizitei delegației conduse de ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, se arată pe site-ul Ministerului Apărării al Franței.
Companiile sunt specializate în producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.
Informația vine într-o perioadă în care se pare că lucrurile se reașează fundamental în Ucraina, din punctul de vedere al producției militaro-industriale.
Tonul l-au dat, acum câteva săptămâni, greii Rheinmetall și BAE, care au anunțat că au de gând să producă în Ucraina, urmați fiind de colosul american General Dynamics Land Systems: (prin brațul european GDELS) care ar vrea să producă în țara vecină atât ASCOD, cât și Piranha 5.
Evident, Bucureștiul nu are nicio miză și influență aici - companiile românești de profil fiind la capătul lanțului trofic. Spre exemplu, România nu are nici măcar o fabrică de pulberi. Așa cum recunoștea și fostul ministru al economiei Florin Spătaru, „România are o companie care se numește Fabrica de Pulberi care nu produce pulberi din 2004”.
E clar că Ucraina va fi, în următorii ani, o zonă de maxim interes pentru companiile din industria apărării, așa cum notau și oficialii occidentali prezenți vineri în Ucraina, la un Forum al industriilor de apărare, ce s-a bucurat de participarea companiilor militare internaționale, convocat de guvernul ucrainean, care speră să se alăture la dezvoltarea capacității Ucrainei de a construi și repara arme pe propriul teritoriu.
Reprezentanții celor 20 de companii franceze au sosit împreună cu ministrul francez și au semnat contracte, scrisori de intenție și memorandumuri de înțelegere cu industriașii ucraineni, ceea ce indică mobilizarea know-how-ului industrial francez în sprijinul Kievului.
Așa cum informa și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, 165 de companii de apărare din 26 de țări și-au confirmat participarea la primul Forum al industriilor de apărare.
Citește și: Țările occidentale intenționează să își desfășoare producția de armament și în Ucraina
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News