Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
“Bătrânele” avioane sovietice An-2 pot fi întrebuințate în calitate de drone kamikaze
Forțele aeriene
Data publicării:
Militarii azeri modifică avioanele An-2 pe care le au la dispoziție pentru a le transforma în arme de precizie fără pilot. Potrivit surselor cotidianului rus Izvestia, familiarizate cu situația din regiune, în acest scop, biplanele sunt încărcate cu combustibil suplimentar și explozivi și trimise în pozițiile inamice.

Potrivit interlocutorilor redacției, aeronavele vechi sunt echipate cu unități de comandă și cu cel mai simplu pilot automat, care utilizează navigația prin satelit. Drept urmare, un astfel de dispozitiv poate zbura de-a lungul unei rute programate și poate ataca țintele staționare.

DefenseRomania a scris încă de săptămâna trecută că forțele azere au transformat mai multe avioane de producţie sovietică AN-2, pe care le-au scos din uz în urmă cu ceva ani, în ’’drone momeală’’ pe care care le folosesc în zona de conflict din Nagorno-Karabakh. Forțele azere folosesc biplanul AN-2 pe post de dronă momeală pentru a descoperii locul în care sistemele antiaeriene ale armatei armene sunt poziţionate.

Autoritățile de la Baku infirmă aceste informații, deși nu neagă utilizarea altor tipuri de drone. Potrivit experților, puterea distructivă a dronelor bazate pe An-2 poate fi comparabilă cu cea a rachetelor de croazieră, dar dimensiunea și viteza de deplasare lentă fac din aeronavă o țintă ușoară pentru orice sistem de apărare aeriană.

 

În zona de conflict

 

După cum au precizat sursele Izvestia, de la reluarea confruntărilor din  zona de conflict din Nagorno Karabah, cel puțin cinci avioane An-2 modernizate au fost doborâte când încercau să străpungă linia frontului. Potrivit acestora, două astfel de aeronave au fost distruse luni, 12 octombrie.

Ministerul Apărării din Armenia a furnizat imagini video despre căderea celor două An-2 în flăcări, care s-au prăbușit la sol, unul lângă altul și aproape simultan. Ca și în cazurile anterioare de distrugere a unor astfel de aeronave în zona de conflict, echipajul nu a sărit din acestea cu parașutele. În prima săptămână de la reluarea luptelor, un videoclip a arătat distrugerea a încă trei avioane de acest tip peste linia frontului. Jurnaliștii care au examinat epavele biplanelor nu au găsit cadavrele piloților în ele.

Izvestia a trimis o cerere către Ministerul Apărării din Armenia cu privire la numărul total de An-2 ale Azerbaidjanului doborâte și cu întrebarea dacă acestea au provocat daune. Deocamdată, nu a fost primit niciun răspuns.

Centrul unic de informare din Nagorno Karabah a anunțat numai că aproximativ 18 avioane inamice au fost doborâte, fără a specifica tipurile acestora. Deși anterior au apărut informații despre distrugerea unor avioane de atac Su-25 și de vânătoare MiG-29 ale Azerbaidjanului, toate resturile înregistrate sau fotografiate aparțin dronelor și avioanelor An-2.

Azerbaidjanul nu recunoaște pierderea avioanelor Antonov și nici a altor tipuri de aeronave. Încă de la începutul conflictului, pe 27 septembrie, oficialii de la Baku nu au furnizat niciodată informații cu privire la numărul de soldați uciși sau echipamente pierdute.

Șeful Serviciului de presă al Ministerului Apărării din Azerbaidjan, Vagif Dargahli, a acuzat luni partea armeană că falsifică videoclipurile accidentelor avioanelor An-2 „folosind grafică și animație” și a precizat că toate dronele țării sale „sunt în siguranță și sunt în formație de luptă”.

În același timp, Azerbaidjanul nu ascunde utilizarea masivă în luptă a dronelor kamikaze Harop și a muniției Orbiter fabricate de Israel, precum și a dronelor de atac turcești Bayraktar. Departamentul militar al țării a publicat adesea imagini despre distrugerea trupelor inamice și a echipamentelor militare ale acestuia.

Imagini prin satelit cu aerodromul din orașul Yevlakh din Azerbaidjan au arătat mai mult de 60 de avioane An-2 în aceeași culoare albă, la fel cu cea a biplanelor doborâte. De acolo, sunt doar aproximativ 50 de kilometri până la zona de luptă. Dar acest aerodrom nu este inclus în numărul bazelor Forțelor Aeriene din Azerbaidjan.

Izvestia a trimis o cerere și către Ministerul Apărării din Azerbaidjan despre avioanele An-2 în funcțiune și folosirea lor într-o versiune fără pilot. Nici din partea acestuia nu a fost primit niciun răspuns.

 

Aproximativ 18.000 de avioane An-2

„Astăzi, avionul An-2 este în stare să zboare ca o dronă kamikaze israeliană. Azerbaidjanul a moștenit zeci de astfel de aeronave din URSS, în principal în versiuni civile. Resursa majorității avioanelor a fost epuizată de mult timp, iar astfel de aeronave nu mai pot fi utilizate. Așadar, ideea de a le elimina în acest fel este de înțeles. Chiar dacă nu străpung sistemul de apărare antiaeriană al inamicului, îl vor forța pe acesta să reacționeze, să consume muniție și să-și dezvăluie pozițiile. Atunci dronele mai moderne vor lovi. Iar în cazul unei lovituri reușite asupra țintei, cu avioanele An-2 transformate în drone kamikaze, efectul va fi comparabil cu cel al unei rachete balistice sau de croazieră serioase”, a declarat pentru Izvestia istoricul militar Dmitry Boltenkov.

„În timpul URSS, avioanele de vânătoare MiG-15 și MiG-21, care erau scoase din serviciu, erau transformate masiv în ținte controlate prin radio. Ca urmare, nu este nimic imposibil în transformarea avioanelor An-2 în drone kamikaze. Mai ales că electronica modernă face această sarcină și mai ușoară. În Siria, militanții au încercat în mod repetat să străpungă apărarea bazei aeriene ruse de la Khmeimim cu drone artizanale, cu un sistem simplu de navigație și control”, a reamintit expertul.

O încercare de a transforma aeronava An-2 într-un avion de transport fără pilot a fost întreprinsă anterior de compania chineză China Aerospace Science and Technology Corporation. Aceasta a actualizat o versiune licențiată a unei drone produse în China sub denumirea de Y5. Biplanul a decolat în 2018, iar în luna august a acestui an a efectuat primul său zbor comercial în Mongolia Interioară (Regiunea Autonomă a Chinei).

Biplanul ușor de transport An-2, denumit  în limba rusă Аннушка (Annușka), кукуру́зник (câmp de porumb) sau Дырдолет (Dîrdolet), a fost produs de industria aeronautică începând din anul 1947. Acesta a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind singurul avion produs peste 60 de ani la rând.

În URSS, Polonia și China, au fost produse peste 18.000 de avioane de acest tip. Peste o mie dintre ele sunt încă în funcțiune în întreaga lume, în principal în Rusia.

Avionul ridică în aer 1,5 tone de marfă. Plafonul său de zbor este de 4.500 de metri, iar viteza maximă nu depășește 258 km / h. Avioanele Antonov au fost folosite activ în întreaga URSS și în țările din tabăra socialistă pentru transportul local de pasageri și mărfuri în zone greu accesibile, pentru lucrări agricole sau pentru livrări poștale. Au fost exportate în 26 de țări ale lumii.

În versiunea de transport pasageri, poate deplasa până la 12 persoane pe o distanță de 1.000 km. Aeronava are caracteristici de decolare și aterizare extrem de ridicate. Aceasta are nevoie de o bandă scurtă, neamenajată, de numai 500 m.

În versiunile militare, An-2 a fost folosit pentru cercetare, comunicații și livrarea de mărfuri către locuri neamenajate. Au existat și versiuni care puteau folosi bombe cu greutatea de până la 250 kg sau blocuri pentru rachete nedirijate. Avionul a luat parte la zeci de conflicte armate din întreaga lume. În Rusia, este folosit încă pentru pregătirea inițială a parașutiștilor în efectuarea salturilor cu parașuta.

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

E ceva în neregulă cu avioanele rusești Su-35? Aliații Rusiei ocolesc Su-35 și încep discuțiile pentru avioane JF-17
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Primul tip de avion occidental care ajunge sub comanda Ucrainei după F-16. Dar există aceeași problemă ca la F-urile americane
Moment istoric pentru industria din Turcia: Anka-3, primul avion turc de luptă stealth fără pilot și simbolul „independenței industriale”, livrat în curând
Ucraina a atacat Rusia cu aproape o escadrilă de avioane de luptă. Rușii se laudă că ar fi doborât un F-16 care a participat la atac, dar nu e confirmată informația
China a testat un prototip al unei aeronave necunoscute (Foto/Video): Noul avion de luptă va dispune de o serie de tehnologii de ultimă generație
Misterioasa prăbușire a avionului azer ERJ-190 stârnește o teorie referitoare la utilizarea unui sistem rusesc de rachete
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
Bombardierele strategice rusești Tu-95MS au fost detectate în zona de apărare aeriană din Alaska: Aceste zboruri sunt departe de a fi exerciții de rutină
Viper în Europa: Slovacia își apără spațiul aerian cu F-16 în cea mai modernă versiune. Câte F-16 Block 70 a livrat SUA
Bombardiere rusești Tu-22M3 înarmate cu rachete de croazieră Kh-22/32 au patrulat deasupra apelor neutre din Marea Baltică. Aviația militară aliată le-a interceptat
Polonia își consolidează capacitățile de culegere de informații prin achiziționarea de drone americane MQ-9B SkyGuardian
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Un avion Su-30 a fost incendiat în Rusia (Video) Dovada că Ucraina are încă puterea pentru operațiuni de sabotaj în adâncimea Rusiei
Combinația dintre avioanele sovietice Su-27 și muniția americană GBU-39 SDB, care ”intră pe geam”, folosită cu succes de ucraineni
Ucrainenii sunt deja în România, dar SUA pun degetul pe rană: Avem suficiente F-16 și capacitatea de a-i pregăti, dar problema e la Ucraina
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
UK, Italia și Japonia își unesc forțele: Un nou consorțiu pentru avioanele de generația a 6-a din programul GCAP

Ştiri Recomandate

Rămasă în urmă la capitolul rachete de croazieră, Germania nu crede în programul european LCM și vrea mai repede Tomahawk de la SUA
F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
Rușii susţin că au planuri ambițioase pentru producția de avioane militare în acest an: Noi versiuni ale aeronavelor Su-35S și Su-57 sunt promise armatei
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Sistemele autonome vor juca un rol tot mai important în războaiele asimetrice: Armata SUA își consolidează capacitățile de atac prin achiziția de muniții Switchblade
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
O veterană din armata SUA, invitată specială la Super Bowl 2025
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
pixel