Baza Flotei SUA din Pacific din Pearl Harbor nu este un teritoriu NATO. În cazul unui atac, statele membre nu sunt obligate să respecte articolul 5
Statul insular american Hawaii nu este acoperit din punct de vedere tehnic de Tratatul Atlanticului de Nord. Dacă o putere străină ar ataca Hawaii, unde se află baza Flotei americane Pearl Harbor sau Comandamentul Indo-Pacific, țările membre NATO nu ar fi obligate să respecte articolul 5, scrie CNN.
Hawaii este singurul dintre cele 50 de state americane care din punct de vedere tehnic nu este membru NATO.
Articolul 5 este cuprins în documentul fondator al Alianței, Tratatul Atlanticului de Nord, care a intrat în vigoare în 1949, cu zece ani înainte ca Hawaii să devină stat. Conform formulării sale, părțile contractante (țările membre NATO) consideră un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele ca un atac împotriva tuturor și se angajează să ajute membrul atacat.
"E ciudat. Argumentul pentru a nu include Hawaii este pur și simplu că nu face parte din America de Nord”, spune David Santoro, președintele think tank-ului Pacific Forum din Honolulu, capitala Hawaii.
Și în timp ce articolul 5 din tratat prevede autoapărarea colectivă în cazul unui atac militar asupra oricărui stat membru, articolul 6 limitează sfera sa geografică.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat pentru CNN că articolul 5 al NATO nu se aplică statului Hawaii.
În același timp, însă, a reamintit articolul 4, care prevede că „Părțile Contractante se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricărei Părți Contractante este amenințată”.
Dar purtătorul de cuvânt al ministerului a mai spus că orice modificare a tratatului care include Hawaii este puțin probabil să poată fi adoptată, deoarece există și alți membri NATO care au teritorii în afara granițelor articolului 5. Un exemplu este cel al teritoriilor Marii Britanii din Insulele Falkland, din Atlanticul de Sud.
Hawaii, punct strategic pentru SUA
În același timp, Hawaii este un stat strategic pentru SUA. Bazele militare americane de acolo ar putea juca un rol vital atât în lupta împotriva agresiunii nord-coreene, cât și în sprijinirea oricărei potențiale apărări a Taiwanului, amintește CNN.
„Neincluderea statului Hawaii îi arată Beijingului că membrii europeni NATO au o potențială „clauză de salvgardare” într-un atac ipotetic asupra Statelor Unite”, a declarat John Hemmings, director principal al Programului Indo-Pacific pentru Politică Externă și de Securitate.
În același timp, el a adăugat că teritoriul insular Guam din Pacificul SUA, care se află la mai puțin de 5.000 de kilometri de Hawaii, ar trebui să cadă și el sub umbrela de protecție a NATO. Aici se află Baza Aeriană Andersen, de unde SUA își pot lansa bombardierele peste Indo-Pacific.
Totuși, potrivit altor analiști, într-un astfel de atac ipotetic asupra Hawaii sau Guam, legăturile profunde dintre SUA și aliații săi ar prevala în decizia statelor membre NATO de a acorda ajutor decât aspectele tehnice rezultate din Tratatul Atlanticului de Nord.
Articolul 6 din Tratatul Atlanticului de Nord reglementează limitele geografice în care se aplică articolul 5
În sensul articolului 5, un atac armat împotriva uneia sau mai multor părți contractante este considerat a fi un atac armat:
pe teritoriul oricărei părți contractante din Europa sau America de Nord, către departamentele algeriene ale Franței, 2 pe teritoriul Turciei sau către insulele aflate sub jurisdicția oricărei părți contractante din regiunea Atlanticului de Nord la nord de Tropicul Racului (Tropicul de nord -n.r.);
forțelor armate, navelor sau aeronavelor oricăreia dintre părțile contractante situate pe sau deasupra teritoriului lor sau în orice zonă din Europa în care trupele oricărei părți contractante au fost staționate după data la care Tratatul Atlanticului de Nord a intrat în vigoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News