Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belarusul escaladează tensiunile lansând exerciții militare în apropierea frontierei lituaniene (Foto/Video)
18 aug 2020 / 12:24
Belarus încearcă să escaladeze tensiunile lansând exerciții militare neplanificate în regiunii aflate în proximitatea frontierei cu Lituania, a declarat luni ministrul lituanian al  Apărării, Raimundas Karoblis.
Sisteme de rachete cu lansare multiplă Polonez (MLR) ale Forţelor Armate din Belarus, surprinse de un martor ocular pe o autostradă la câţiva kilometri de frontiera cu Lituania. Sursa Foto: Defence Blog.

În cursul zilei de ieri, ministrul lituanian al  Apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru agenţia de presă BNS că poate confirma informațiile anunțate duminică de Belarus despre exercițiile militare care vor avea lor în apropierea granițelor lituaniene și poloneze.

Raimundas Karoblis a precizat presei că nu vede o ameninţare de securitate în exerciţii militare desfăşurate de Belarus, în ciuda faptului că acesta nu era planificat, dar spera ca procedurile şi regulamentul privind desfăşurarea unor astfel de manevre militare vor respectate. Karoblis a data asigurări că  armata lituaniană urmăreşte îndeaproape manevrele militare ale Forţelor Armate din Belarus, fiind în contact constant şi cu celelalte state membre NATO.

Regimul de la Minsk își propune să își justifice represiunea împotriva protestatarilor prin „dezvoltarea unei narațiuni despre presupuse amenințări externe, a precizat ministrul lituanian al  Apărării.

Armata belarusă intenţionează să desfăşoare în perioada 17-20 august exerciţii militare în apropierea centralei nucleare şi în regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, la o zi după ce Lukaşenko anunţase că o brigadă de asalt aerian va fi deplasată la frontiera vestică a ţării sale.

G Ad:

NATO a respins acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko conform cărora Alianţa Nord-Atlantică îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu Belarus, dar a precizat că monitorizează atent situaţia în urma realegerii contestate a liderului de la Minsk.

„Nici Lituania, nici NATO nu reprezintă o amenințare militară pentru Belarus. Toate exercițiile și orice desfășurare de forțe străine în Lituania sunt făcute în scopuri de descurajare și de apărare", a mai spus Raimundas Karoblis pentru agenţia de presă BNS.

În cursul zilei de ieri, publicaţia Defense Blog a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la mai mulţi martori oculari, Armata Belarusului a început să desfăşoare sisteme de artilerie, tancuri principale de luptă, vehicule de luptă pentru infanterie și alte echipamente în regiunea Lida, aproape de granița cu Lituania.

Mai mult decât atât, pe platformele de socializare au fost publicate imagini în care se putea observa cel mai nou sistem de rachete cu lansare multiplă ale Forţelor Armate din Belarus. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro