Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Alianţa dintre SUA şi Afganistan va fi menţinută după retragerea trupelor americane
Preşedintele american, Joe Biden, i-a promis vineri omologului său afgan, Ashraf Ghani, că alianţa ţării sale cu Afganistanul va fi menţinută după retragerea trupelor americane şi a cerut încetarea violenţelor, transmit EFE şi AFP.

Biden l-a primit pe Ghani la Casa Albă într-un moment în care Statele Unite au început deja retragerea trupelor lor, pe care speră să o finalizeze înainte de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele care au determinat Washingtonul să răstoarne regimul taliban care adăpostea jihadişti al-Qaida.

''Trupele noastre pleacă, dar acesta nu este sfârşitul sprijinului nostru pentru Afganistan", a declarat preşedintele democrat, care a anunţat în aprilie retragerea celor 2.500 de soldaţi americani încă prezenţi acolo.

''Alianţa dintre Afganistan şi Statele Unite nu se încheie, ci va continua", a spus Biden reporterilor la începutul întâlnirii din Biroul Oval.

Preşedintele a subliniat că afganii ''vor trebui să decidă viitorul lor, ce vor'' şi a făcut referire la creşterea violenţelor din ultimele săptămâni, în contextul ofensivei talibanilor.

''Violenţa fără sens trebuie să înceteze, dar va fi foarte dificil'', a recunoscut Biden.

De la începutul retragerii trupelor americane, în ultima lună şi jumătate, aproape 60 de districte din cele 370 ale Afganistanului au căzut în mâinile talibanilor. Este pentru prima dată în ultimele două decenii de război când talibanii au preluat controlul asupra unui număr atât de mare de districte într-un timp atât de scurt.

În declaraţiile sale adresate presei, Ghani a cerut ca guvernul afgan să nu fie considerat "mort" înainte de vreme şi şi-a exprimat optimismul cu privire la rezultatul luptei sale cu talibanii.

Ghani a mai spus că decizia lui Biden de a finaliza retragerea SUA în acest an ''a fost istorică'', iar guvernul său o respectă.

Preşedintele afgan, care a mers în Biroul Oval însoţit de preşedintele Consiliului Superior pentru Reconciliere Naţională, Abdullah Abdullah, a încercat să obţină sprijinul lui Biden pentru a face faţă ofensivei talibanilor. Nicio conferinţă de presă nu a fost programată după întâlnirea lor.

Obiectivul declarat al Casei Albe este de a colabora îndeaproape cu guvernul de la Kabul pentru a se asigura că Afganistanul "nu va mai deveni niciodată un refugiu pentru grupările teroriste care reprezintă o ameninţare la adresa teritoriului american".

Dar mulţi aleşi şi experţi se tem că insurgenţii vor recâştiga controlul ţării şi vor impune un regim fundamentalist similar celui pe care l-au instaurat între 1996 şi 2001.

În timp ce Ghani încă speră să îi convingă pe talibani să accepte un rol într-un guvern interimar de unitate naţională, insurgenţii, încurajaţi de succesele lor militare, nu par dispuşi să negocieze.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan
Trupele de Desant Aerian ale Rusiei au început desfășurarea de exerciții majore în Crimeea
Grecii merg pe mâna Franței cu fregate Belharra. Asemenea României, Atena ar fi ales și corvete Gowind 2500 ale Naval Group
CE a aprobat PNRR-ul României. Iohannis: Un moment de mare importanță pentru viitorul țării
Cehia a ales sisteme de apărare antiaeriană israeliene Spyder pentru înlocuirea sistemelor sovietice
Un „tanc” chinez ZTZ-99, pe străzile din SUA. Americanii folosesc o machetă pe post de tanc inamic (Foto)
Demonstraţie de forţă a militarilor românia în Polonia (Foto). Au fost folosite complexele antiaeriene Gepard
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro