Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden: Retragerea din Afganistan, ''cea mai bună decizie'' pentru SUA
Cu un ton hotărât, preşedintele SUA Joe Biden şi-a apărat marţi decizia de a pune capăt războiului american din Afganistan, în pofida criticilor puternice la adresa operaţiunilor de evacuare, haotice şi marcate de un atentat, relatează AFP.
Soldaţi ai U.S. Marine asistă la menţinerea securităţii pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 29 august 2021. Sursa Foto: Departmen of Defense

''Vă dau cuvântul meu, din suflet. Sunt convins că aceasta este decizia corectă, o decizie înţeleaptă şi cea mai bună decizie pentru America'', a declarat preşedintele american în cursul unui discurs solemn rostit la Casa Albă.

''Am fost o naţiune în război de prea mult timp'', a spus preşedintele democrat, menţionând că alegerea a fost ''simplă'' după acordul predecesorului său Donald Trump cu talibanii în 2020: ''Fie urmaţi angajamentul asumat de administraţia anterioară şi părăsiţi Afganistanul, fie spuneţi că nu vom pleca şi vom trimite zeci de mii de soldaţi la război''.

''Alegerea reală a fost între plecare sau escaladare. Nu aveam de gând să prelungesc acest război etern şi nu intenţionam să prelungesc retragerea la nesfârşit'', a afirmat preşedintele american.

Evacuarea a fost marcată de un atentat revendicat de gruparea Stat Islamic din Khorasan (EI-K), soldat cu moartea a peste 100 de persoane, între care 13 soldaţi americani, în apropierea aeroportului din Kabul.

Joe Biden a avertizat marţi grupul jihadist: ''Nu am terminat cu voi''. El a promis că va urma ''o strategie dură, nemiloasă, ţintită şi precisă, care urmăreşte teroarea acolo unde se află astăzi, nu acolo unde era acum două decenii''.

Statele Unite au început războiul împotriva Afganistanului după atacurile din 11 septembrie comise de către Al-Qaida.

În discursul rostit marţi, preşedintele SUA a salutat ''succesul extraordinar'' al misiunii de evacuare a americanilor şi aliaţilor lor din Afganistan.

Din 14 august, cu o zi înainte de preluarea controlului la Kabul de către talibani, avioanele americane şi aliaţii au evacuat peste 123.000 de civili de pe aeroportul din Kabul într-o perioadă de 18 zile, potrivit Pentagonului.

''Nicio ţară nu a realizat vreodată aşa ceva în toată istoria'', a subliniat preşedintele SUA. ''Succesul extraordinar al acestei misiuni se datorează talentului incredibil, vitejiei şi curajului altruist al armatei americane, al diplomaţilor şi profesioniştilor noştri din serviciile de informaţii'', a menţionat el, potrivit Agerpres.

Statele Unite rămân hotărâte să-i evacueze pe americanii rămaşi în Afganistan, al căror număr este estimat între 100 şi 200, a dat asigurări preşedintele american.

SUA au anunţat în noaptea de luni spre marţi retragerea ultimilor lor soldaţi din Afganistan. La Kabul au fost auzite focuri de armă după acest anunţ, considerat un succes ''istoric'' de către talibani.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un avion de recunoaștere CL-600 Artemis al U.S. Air Force. Sursă: EmeaTribune.com
BREAKING NEWS
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro