Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
13 apr 2022, 20:41
Nu-i mai crede nimeni. Suspiciunea apare în spațiul euro-atlantic incusiv pentru situații în care, accidental, liderii ruși comunică adevărul, așa cum a fost cazul declarației ministrului de externe Serghei Lavrov, care părea șocat că partea ucraineană a schimbat textul protocolului de negociere stabilit la Istanbul. Ca ministru, Lavrov semnala un adevăr. Ca om, însă, acesta părea să transmită frica de a fi pierdut ceea ce credea că este un bun definitiv câștigat.
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV

Dincolo de reproșurile privind textul Protocolului, frica ministrului de externe rus părea legată de continuarea războiului, căci, dacă există o frică la Kremlin acum, credem că la asta se referă: cât durează războiul și cum îl încheiem cât mai repede, ca să avem timp să ne refacem? Or, faptul că negociatorii ucraineni eliminaseră Rusia dintre puterile garante ale neutralității asumate, dar și dintre puterile care să își dea acordul pentru derularea de exerciții militare cu trupe străine pe teritoriul Ucrainei îl înspăimânta de-a dreptul pe ministrul rus: el aștepta supunerea venită din frica presupusă a unui cățel față de dulăul curții, în timp ce echipa ucraineană se întorcea la discuții cu demnitatea celui care vrea egalitate în negociere, eliminând condiții accentuat favorabile Rusiei. Sursa reală a acestei frici vecină cu disperarea a Ministrului de Externe rus a fost lămurită în cele din urmă: Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, tocmai declarase că NATO se așteaptă la un război de câțiva ani, timp în care Ucraina va primi în mod constant armament…

 

Tema centrală a propagandei negre a Kremlinului împotriva propriului popor

 

2. -imagine fara descriere- (grafic-2_02297600.jpg)

G Ad:

Graficul alăturat este realizat pentru 56 dintre cele mai clare cazuri de dezinformare demontate și dezmințite în Disinfo Review a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo unul câte unul, prin conexiune cu alte mesaje colaterale din aceeași categorie prezente în cele 13772 de cazuri de dezinformare din Disinfo Database. Această bază de date arată că în presa controlată de Kremlin din perioada studiată de noi apar în mod sistematic articole ce conțin una sau mai multe dintre temele constante ale propagandei negre ruse: laboratoare biologice în Ucraina controlate de SUA și în care este pregătit un atac biologic la adresa populației ruse, genocidul unui stat fascist (Ucraina) împotriva populației ruse și ucrainene, negarea suveranității statului ucrainean, declanșarea de SUA și NATO a războiului împotriva Rusiei și necesitatea intervenției armatei ruse pentru a opri atacul Occidentului/genocidul ucrainean, rusofobia Vestului.

În dinamica dezinformării organizate de Kremlin în perioada monitorizată avem câteva momente ce ies din rutina dezinformării cotidiene: 18 martie, 10 martie, 4 martie. Ceea ce atrage atenția nu este numărul de articolelor din fiecare zi, ci numărul de mijloace de diseminare ale mesajelor de dezinformare pentru fiecare mesaj în parte. Aceste mesaje au o semnificație anume astăzi, în condițiile dorinței disperate a Rusiei de a încheia un război în care strategul genial de la Kremlin, armata și Federația Rusă, în general, s-au făcut de râs inclusiv față de partenerul chinez, care abia ce îl creditase în 4 februarie pe Vladimir Putin ca strateg geopolitic de talie planetară, cu care a și încheiat o (regretabilă, am zice noi) alianță ”fără limite”.

Cel mai important eveniment al perioadei este cel al zilei de 18 martie, când 123 de mijloace de comunicare online au preluat mesajul potrivit căruia SUA și Ucraina pun la cale un atac biologic cu rezonanțe globale, prin folosirea păsărilor migratoare infectate cu agent biologic pentru a ataca armata, dar, în principal, populația rusă. Disinformation Review ne prezintă sinteza acestui mesaj de dezinformare al propagandei negre ruse:

”În prezent, aceste bacterii și virusuri pot fi răspândite de drone, dar raza lor de acțiune este de aproximativ 500 km. Pe de altă parte, păsările călătoresc mii de kilometri și pot chiar cuibări în Rusia, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.  Este clar că (această strategie – n.ns.) este îndreptată împotriva poporului rus și că reprezintă o mare problemă și un pericol pentru noi.  Ar trebui să luăm notă de faptul că SUA și Ucraina reprezintă un pericol biologic pentru țara noastră, mai ales că au apărut pe teritoriul nostru diverse boli din Georgia și Ucraina, cum ar fi boala porcină africană, rujeola și scarlatina, iar numărul acestor focare a crescut de zeci de ori de-a lungul timpului.” (Disinfo Review, ”Disinfo: the US plans to send infected migratory birds to infect Russia, Summary”).

Această temă a atacului cu arme biologice la adresa Rusiei revine periodic în mesajul de dezinformare al presei Kremlinului. El este însoțit de mesaje care îl fac mai mult decât credibil: Ucraina este un stat fascist total eșuat după 2014, vândut Occidentului (”americanilor”, în particular), care va participa la atacul biologic împotriva Rusiei. Un complot vizând armele biologice este deci pus la cale de inamicul SUA, NATO și aliatul lor ”fascist” ucrainean, ne spune povestea vândută de Kremlin propriului popor.

 

Dar ”terenul ocupat” în mentalul colectiv al poporului rus?

 

Interpretările, ca și întrebările, pot merge mai departe: Ce se întâmplă când un mesaj anume ocupă în mod deliberat teren în mentalul colectiv al unei populații?

Fără a ne avânta în predicții cu valoare de mare probabilitate, pare că disperarea unui lider de la Kremlin considerat mare strateg geopolitic dar discreditat internațional poate genera orice, după ce am văzut atacurile planificate la adresa populației civile ucrainene din ultimele zile. Nu vrem să transformăm analiza frecvenței tematice din mesajul de dezinformare al Kremlinului în sursă de predicție.

Totuși, în acest moment, pare o certitudine faptul că un anume teren este ocupat propagandistic în mentalul colectiv a peste 100 de milioane de cetățeni ruși, care sunt deschiși la acceptarea unui discurs oficial privind atacul biologic asupra poporului rus.

Nimic nu susține și nu a susținut vreodată pericolul unui astfel de atac biologic la adresa Rusiei din partea NATO-UE-SUA. Dar cei peste 100 de milioane de cetățeni ruși vor accepta fără niciun fel de îndoială mesajul de presă al Kremlinului despre un atac biologic pus la cale de armata rusă și atribuit inamicului SUA-NATO-Ucraina. Căci Kremlinul adăpostește astăzi o putere politică disperată, discreditată planetar, care este în stare de orice crimă de război pentru propria salvare, în speță, este în stare să amorseze o bombă biologică, pe care o va atribui SUA și NATO.

Întrebarea este dacă suntem îndreptățiți să condamnăm cei 80-83% dintre cetățenii ruși care cred ceea ce Kremlinul le livrează în emisiunile de știri la televizor. Dezinformarea rusă a ocupat deja în mentalul colectiv terenul pentru o astfel de receptare a mesajului privind atacul cu arme biologice la adresa populației ruse. Nu zicem că Rusia va și organiza un astfel de atac în care să dea vina pe SUA și aliatul lor ”fascist” din Ucraina. Dar, dacă se întâmplă un astfel de atac al armatei Kremlinului, știm sigur că el va fi acceptat fără rezerve de populația rusă drept un atac al SUA și NATO – Ucraina împotriva populației ruse.

Este probabil că Rusia va pregăti la fel de insistent și minuțios terenul și pentru alte tipuri de mesaj – valiza nucleară purtată de Valadimir Putin la înmormântarea liderului rus Jirinovski pare a sugera următorul teren de ocupat/consolidat în mentalul colectiv al celor peste 100 de milioane de cetățeni ruși: în fond, un atac biologic simulat ca real nu este un ”atac existențial” la adresa Rusiei, cum spune Strategia Națională de Securitate a Rusiei?

Poate că cea mai bună soluție în acest moment este deconstruirea tenace a fiecărei teme cu care Kremlinul pregătește opinia publică națională, indiferent cât de mici sunt șansele ca mesajul acesta de dezmințire să ajungă în spațiul informațional național securizat de puterea de la Kremlin.

---------------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
General polonez: Recunoașterea Rusiei ca inamic va avea ca rezultat o prezență permanentă a trupelor NATO în regiune
Importantă conferință internațională la București: „Securitatea Maritimă în Marea Neagră”
Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Angajament economic extins și cordialitate temperată, în relațiile dintre Rusia și China
“Creierul” sistemului de sprijin cu armament pentru Ucraina funcționează în Germania încă din februarie. Problema cu Rusia ar trebui tranșată acum
Ultimele imagini prin satelit arată clar că Rusia a transformat Insula Șerpilor într-o fortăreață și ar putea pregăti bătălia pentru Odesa
Conferință internațională „Security Challenges in the Balkans” în contextul războiului din Ucraina
Cheltuielile globale pentru armament nuclear s-au ridicat în 2021 la 82,4 miliarde de dolari. Acestea nu pot însă descuraja o putere nucleara să atace un alt stat
Ucraina iese elegant și demn dintr-un clenci cu Statele Unite | Kievul era convins că Rusia va ataca dar nu putea recunoaște public acest lucru
Un parlamentar european polonez susține că Occidentul ar putea să ofere Ucrainei armament nuclear. Rusia amenință cu încetarea existenței Europei Centrale
Desecretizări în SUA: Întărirea Europei prin dislocarea F-35 și experți americani în spatele Forțelor Aeriene Ucrainene în lupta lor cu Rusia
Liderii B9 au cerut după reuniunea de la București retragerea forțelor ruse de ocupație de pe teritoriul Ucrainei
Derapaj la Ambasada Rusiei. Valery Kuzmin amenință Ucraina cu pierderi teritoriale și acuză România că l-a jignit pe Putin
Afacerea Wagner și aurul african. Prin acte de corupție mercenarii ruși contribuie la reducerea impactului sancțiunilor
Israelul și-a dat acordul ca Arabia Saudită să preia de la Egipt controlul insulelor strategice Tiran și Sanafir din Marea Roșie
SUA și Emiratele Arabe Unite se apropie de încheierea unui "acord strategic" cu anumite garanții de securitate
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Invadatorul rus forțează fronturile din Est și Sud. Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern”
Războiul cecenilor în Ucraina: Kadîroviți vs. dudaeviți. Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului
Mitul Armatei Roșii s-a spulberat: Românii nu mai cred că rușii pot ajunge în 5 zile la București iar apartenența NATO e covârșitoare (Sondaj)
Polonia, pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina. Duda: Varșovia se pregătește serios în acest scop
Germania vrea modernizarea forţelor sale armate. Pentru atingerea obiectivului au fost alocate 100 de miliarde de euro
Armata Rusă riscă să își piardă capacitatea de regenerare a forței
HIMARS, Lockheed Martin
EXCLUSIV
În faza a III-a războiului Ucraina primește tehnică americană nouă de înaltă precizie. Rusia va înfrunta armament superior tehnologic
Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună Rusiei
Kissinger nu e la prima „previziune”. În 1988 spunea că URSS nu se va prăbuși iar California își va proclama înaintea Ucrainei independența
Erdogan profită de condiționarea aderării Finlandei și Suediei  la NATO. Turcia va lansa noi atacuri la granița cu Siria

Ştiri Recomandate

Franța s-a retras complet din Mali după o misiune de nouă ani
Armata germană ia la țintă celebrele T-14 Armata. Germania a primit machete robotizate ale celor mai moderne tancuri rusești (Foto)
SUA au testat cu succes Minuteman III. Racheta balistică intercontinentală cu capacitate nucleară a parcurs peste 6.000 km
F-35 ajunge la referendum în Elveția. Alianța de stânga „Stop F-35” a depus semnăturile pentru inițiativă
Ungaria a recunoscut interesul pentru achiziția de drone turcești Bayraktar TB2. Budapesta dorește inclusiv producerea UAV-urilor
Rușii își consolidează apărarea antiaeriană în zona de desfășurare a operațiilor din Ucraina cu sisteme de rachete S-350
Ministrul Dîncu crede că lipsa de înzestrare a Armatei din ultimii 30 de ani poate fi explicată și prin conceptul filosofic al „păcii eterne”
Rușii se joacă cu focul: Încă o detonare de muniții a avut loc în Crimeea, în apropiere de Dzhankoi
Forțele Aeriene ale SUA au reluat zborurile cu avioanele F-35, după ce au fost consemnate la sol pentru problemele identificate la sistemul de catapultare
Grupare afiliată la Al-Qaeda anunță uciderea a 4 mercenari ruși Wagner în Mali
Rusia anunță că studiază arme occidentale capturate în Ucraina iar „mitul Javelin și HIMARS” s-a spulberat
Șase avioane Eurofighter Typhoon germane operează pentru prima dată în Indo-Pacific
Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene S-300 şi S-400 pe aerodromul Ziabrovka din Belarus
Letonia a livrat Ucrainei şase obuziere autopropulsate M109
O delegaţie militară turcă merge în SUA cu speranţa că Washingtonul aprobă acordul pentru vânzarea celor 40 de avioane F-16 Block 70/72
Începe cu o amânare: Primul zbor al mult așteptatului avion rusesc Su-75 Checkmate a fost amânat pentru 2024
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Ucraina: Flota rusă din Marea Neagră sprijină în continuare ofensiva terestră cu rachete de croazieră
MApN clarifică incidentul în care a fost tăiat microfonul ÎPS Teodosie. „O situație tehnică regretabilă”
Compania turcă Baykar produce 20 de drone Bayraktar TB2 pe lună. O bună parte din acestea sunt livrate Ucrainei
Fregata Mărășești, foto: Europa FM
EXCLUSIV
Ar face față România unui conflict în Marea Neagră? Fregata Mărășești, cândva distrugător, are vectori ușor de contracarat fără armament modern
Incident aviatic în Arctica: Rusia susține că un avion de cercetare britanic i-a încălcat spațiul aerian
Presa germană: Obuzierele autopropulsate PzH 2000, care au fost oferite Ucrainei de Germania şi Olanda, au mari probleme tehnice
Ucraina a extins din nou legea marțială și mobilizarea generală
Armata ucraineană ar fi lovit sediul mercenarilor Wagner din Popasna. Locaţia a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână de un corespondent rus de război
Vasile Dîncu, de Ziua Marinei: Sperăm să finalizam în cel mai scurt timp procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale
China a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului
În cazul eșecului programului pentru avionul de luptă de generația a VI-a, Franța ar putea miza pe o dezvoltare nouă a Rafale
Ucrainenii cred tot mai mult în victoria împotriva Rusiei. Eliminarea corupției, aproape la fel de importantă ca integritatea teritorială
Rusia anunță că va face „tot ce e necesar” pentru a le permite experților AIEA accesul la centrala nucleară de la Zaporojie
Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea graniţelor subliniază necesitatea unei armate moderne
Trei soldați turci, uciși în Siria. Regimul Assad susține că turcii ar fi fost loviți de raidul Israelului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro