Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
13 apr 2022, 20:41
Nu-i mai crede nimeni. Suspiciunea apare în spațiul euro-atlantic incusiv pentru situații în care, accidental, liderii ruși comunică adevărul, așa cum a fost cazul declarației ministrului de externe Serghei Lavrov, care părea șocat că partea ucraineană a schimbat textul protocolului de negociere stabilit la Istanbul. Ca ministru, Lavrov semnala un adevăr. Ca om, însă, acesta părea să transmită frica de a fi pierdut ceea ce credea că este un bun definitiv câștigat.
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV

Dincolo de reproșurile privind textul Protocolului, frica ministrului de externe rus părea legată de continuarea războiului, căci, dacă există o frică la Kremlin acum, credem că la asta se referă: cât durează războiul și cum îl încheiem cât mai repede, ca să avem timp să ne refacem? Or, faptul că negociatorii ucraineni eliminaseră Rusia dintre puterile garante ale neutralității asumate, dar și dintre puterile care să își dea acordul pentru derularea de exerciții militare cu trupe străine pe teritoriul Ucrainei îl înspăimânta de-a dreptul pe ministrul rus: el aștepta supunerea venită din frica presupusă a unui cățel față de dulăul curții, în timp ce echipa ucraineană se întorcea la discuții cu demnitatea celui care vrea egalitate în negociere, eliminând condiții accentuat favorabile Rusiei. Sursa reală a acestei frici vecină cu disperarea a Ministrului de Externe rus a fost lămurită în cele din urmă: Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, tocmai declarase că NATO se așteaptă la un război de câțiva ani, timp în care Ucraina va primi în mod constant armament…

 

Tema centrală a propagandei negre a Kremlinului împotriva propriului popor

 

2. -imagine fara descriere- (grafic-2_02297600.jpg)

Graficul alăturat este realizat pentru 56 dintre cele mai clare cazuri de dezinformare demontate și dezmințite în Disinfo Review a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo unul câte unul, prin conexiune cu alte mesaje colaterale din aceeași categorie prezente în cele 13772 de cazuri de dezinformare din Disinfo Database. Această bază de date arată că în presa controlată de Kremlin din perioada studiată de noi apar în mod sistematic articole ce conțin una sau mai multe dintre temele constante ale propagandei negre ruse: laboratoare biologice în Ucraina controlate de SUA și în care este pregătit un atac biologic la adresa populației ruse, genocidul unui stat fascist (Ucraina) împotriva populației ruse și ucrainene, negarea suveranității statului ucrainean, declanșarea de SUA și NATO a războiului împotriva Rusiei și necesitatea intervenției armatei ruse pentru a opri atacul Occidentului/genocidul ucrainean, rusofobia Vestului.

În dinamica dezinformării organizate de Kremlin în perioada monitorizată avem câteva momente ce ies din rutina dezinformării cotidiene: 18 martie, 10 martie, 4 martie. Ceea ce atrage atenția nu este numărul de articolelor din fiecare zi, ci numărul de mijloace de diseminare ale mesajelor de dezinformare pentru fiecare mesaj în parte. Aceste mesaje au o semnificație anume astăzi, în condițiile dorinței disperate a Rusiei de a încheia un război în care strategul genial de la Kremlin, armata și Federația Rusă, în general, s-au făcut de râs inclusiv față de partenerul chinez, care abia ce îl creditase în 4 februarie pe Vladimir Putin ca strateg geopolitic de talie planetară, cu care a și încheiat o (regretabilă, am zice noi) alianță ”fără limite”.

Cel mai important eveniment al perioadei este cel al zilei de 18 martie, când 123 de mijloace de comunicare online au preluat mesajul potrivit căruia SUA și Ucraina pun la cale un atac biologic cu rezonanțe globale, prin folosirea păsărilor migratoare infectate cu agent biologic pentru a ataca armata, dar, în principal, populația rusă. Disinformation Review ne prezintă sinteza acestui mesaj de dezinformare al propagandei negre ruse:

”În prezent, aceste bacterii și virusuri pot fi răspândite de drone, dar raza lor de acțiune este de aproximativ 500 km. Pe de altă parte, păsările călătoresc mii de kilometri și pot chiar cuibări în Rusia, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.  Este clar că (această strategie – n.ns.) este îndreptată împotriva poporului rus și că reprezintă o mare problemă și un pericol pentru noi.  Ar trebui să luăm notă de faptul că SUA și Ucraina reprezintă un pericol biologic pentru țara noastră, mai ales că au apărut pe teritoriul nostru diverse boli din Georgia și Ucraina, cum ar fi boala porcină africană, rujeola și scarlatina, iar numărul acestor focare a crescut de zeci de ori de-a lungul timpului.” (Disinfo Review, ”Disinfo: the US plans to send infected migratory birds to infect Russia, Summary”).

Această temă a atacului cu arme biologice la adresa Rusiei revine periodic în mesajul de dezinformare al presei Kremlinului. El este însoțit de mesaje care îl fac mai mult decât credibil: Ucraina este un stat fascist total eșuat după 2014, vândut Occidentului (”americanilor”, în particular), care va participa la atacul biologic împotriva Rusiei. Un complot vizând armele biologice este deci pus la cale de inamicul SUA, NATO și aliatul lor ”fascist” ucrainean, ne spune povestea vândută de Kremlin propriului popor.

 

Dar ”terenul ocupat” în mentalul colectiv al poporului rus?

 

Interpretările, ca și întrebările, pot merge mai departe: Ce se întâmplă când un mesaj anume ocupă în mod deliberat teren în mentalul colectiv al unei populații?

Fără a ne avânta în predicții cu valoare de mare probabilitate, pare că disperarea unui lider de la Kremlin considerat mare strateg geopolitic dar discreditat internațional poate genera orice, după ce am văzut atacurile planificate la adresa populației civile ucrainene din ultimele zile. Nu vrem să transformăm analiza frecvenței tematice din mesajul de dezinformare al Kremlinului în sursă de predicție.

Totuși, în acest moment, pare o certitudine faptul că un anume teren este ocupat propagandistic în mentalul colectiv a peste 100 de milioane de cetățeni ruși, care sunt deschiși la acceptarea unui discurs oficial privind atacul biologic asupra poporului rus.

Nimic nu susține și nu a susținut vreodată pericolul unui astfel de atac biologic la adresa Rusiei din partea NATO-UE-SUA. Dar cei peste 100 de milioane de cetățeni ruși vor accepta fără niciun fel de îndoială mesajul de presă al Kremlinului despre un atac biologic pus la cale de armata rusă și atribuit inamicului SUA-NATO-Ucraina. Căci Kremlinul adăpostește astăzi o putere politică disperată, discreditată planetar, care este în stare de orice crimă de război pentru propria salvare, în speță, este în stare să amorseze o bombă biologică, pe care o va atribui SUA și NATO.

Întrebarea este dacă suntem îndreptățiți să condamnăm cei 80-83% dintre cetățenii ruși care cred ceea ce Kremlinul le livrează în emisiunile de știri la televizor. Dezinformarea rusă a ocupat deja în mentalul colectiv terenul pentru o astfel de receptare a mesajului privind atacul cu arme biologice la adresa populației ruse. Nu zicem că Rusia va și organiza un astfel de atac în care să dea vina pe SUA și aliatul lor ”fascist” din Ucraina. Dar, dacă se întâmplă un astfel de atac al armatei Kremlinului, știm sigur că el va fi acceptat fără rezerve de populația rusă drept un atac al SUA și NATO – Ucraina împotriva populației ruse.

Este probabil că Rusia va pregăti la fel de insistent și minuțios terenul și pentru alte tipuri de mesaj – valiza nucleară purtată de Valadimir Putin la înmormântarea liderului rus Jirinovski pare a sugera următorul teren de ocupat/consolidat în mentalul colectiv al celor peste 100 de milioane de cetățeni ruși: în fond, un atac biologic simulat ca real nu este un ”atac existențial” la adresa Rusiei, cum spune Strategia Națională de Securitate a Rusiei?

Poate că cea mai bună soluție în acest moment este deconstruirea tenace a fiecărei teme cu care Kremlinul pregătește opinia publică națională, indiferent cât de mici sunt șansele ca mesajul acesta de dezmințire să ajungă în spațiul informațional național securizat de puterea de la Kremlin.

---------------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times
Fortăreața Crimeea? Armand Goșu: Doar F-35 americane de pe Kogălniceanu ar putea lovi ținte din Crimeea
Atacul asupra podului Crimeea, pretextul Rusiei pentru lovituri nucleare tactice asupra Ucrainei?
EXCLUSIV
Cum poate Ucraina grăbi înfrângerea Rusiei. Simileanu: E nevoie de o breșă între est și sud, care să rupă zonele ocupate
Poate fi Rusia învinsă militar în Ucraina? Forțele ucrainene avansează în Herson și Harkov | Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Înfrângerea Rusiei ar fi imposibilă fără SUA. Lista impresionantă a armelor trimise Ucrainei: De la HIMARS la elicoptere și drone de ultimă generație
Polonia confirmă posibilitatea dislocării de arme nucleare americane pe teritoriul său
Cinci aspecte care indică că Rusia se află probabil în spatele sabotajului industrial de la Nord Stream
SUA confirmă succesele Ucrainei care e pe cale să atingă 3 obiective simultan și forțează o „înfrângere majoră” pentru Rusia
Țările nordice au elaborat un nou manual pentru apărarea flancului de nord al NATO
Mircea Geoană, despre valorificarea potenţialului autohton: “România, o putere agro-industrială europeană şi mondială”

Ştiri Recomandate

Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Generalul american Robert Wheeler, despre criticile aduse F-16: România are nevoie acum de avioane. Nimeni nu anticipa invadarea Ucrainei acum 5 ani
Comandorul Nicolae Crețu: Rolul piloților nu va dispărea. Militarii români de la Kogălniceanu cooperează cu cei americani care controlează dronele din SUA
După F-35, Patriot, tacuri Abrams și fregate, Polonia comandă și două nave de informații de la grupul suedez Saab
PzH 2000 germane, la foc automat pe frontul din Ucraina. După eforturi majore pentru repararea lor, alte două obuziere se întorc la luptă
Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni la București cu președintele Iohannis și premierul Ciucă
Manevre privind apărarea Coridorului Suwalki care ar putea izola țările baltice de NATO. Armata României a participat și ea la exerciții
Antony Blinken, șeful diplomației SUA, ajunge la București. România va fi săptămâna viitoare centrul deciziilor majore ale NATO
Angela Merkel declară că nu a fost deloc suprinsă de invadarea Ucrainei de către Rusia
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Prigojin susține că un fost general american din US Marine Corps comandă un batalion al companiei de mercenari Wagner
Zi aglomerată la Kogălniceanu și Borcea. Eurofighter italiene și CF-18 Hornet spaniole au aterizat azi în România
Amenințare teroristă a Rusiei (Video). Prigojin, „bucătarul lui Putin”, a trimis un baros cu „sânge” Parlamentului European care se pregătea de un vot împotriva Wagner
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Bulgaria a votat aprobarea a încă 8 avioane F-16 în cea mai modernă versiune, dar cu mare scandal. Partida pro-rusă a dat tonul
Cine a recomandat achiziția submarinelor franceze Scorpene și o întrebare: Are nevoie România de submarine în Marea Neagră?
Dacă nu avioane F-35, elicoptere. Un AH-1 Super Cobra și SH-70 au aterizat în premieră pe TCG Anadolu - noua „bijuterie” a Turciei
Putin s-a întâlnit cu „mamele” soldaților mobilizați sau morți în Ucraina. Printre ele, activiste pro-Kremlin și chiar o deputată din partidul său
Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania
Rusia consideră declararea sa de către UE drept „stat sponsor al terorismului” ca fiind o „acțiune neprietenoasă” a Occidentului
Cu mii de soldați ruși morți în Ucraina, Putin regretă că în 2014 nu a avut curajul să invadeze și să anexeze Donbasul
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
Preşedintele Poloniei insistă că cel mai bine este ca sistemul de rachete Patriot, oferit de Germania, să fie dislocat pe teritoriul Ucrainei
Sistemele Gepard, pe care Germania le-a furnizat Ucrainei, se descurcă foarte bine împotriva dronelor iraniene Shahed-136 folosite de armata rusă
Forțele speciale ale Ucrainei au ucis consilieri militari iranieni în Crimeea. Iranienii ajutau Armata rusă să opereze dronele Shahed-136
Rușii vor să arate că “n-au terminat benzina”: Lansări de rachete Kalibr de pe un submarin al Flotei din Oceanul Pacific
O companie din SUA a trimis către U.S. Army o propunere de design pentru următorul său vehicul de luptă, înlocuitorul IFV-ului M2 Bradley
Parlamentul Croației va analiza participarea la misiunea U.E de pregătire a armatei ucrainene
Stoltenberg: NATO va sprijini în continuare Ucraina şi mă aştept ca acest lucru să fie reconfirmat de miniştrii de externe la reuniunea de la Bucureşti
Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au patrulat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei
Flota a 5-a a SUA anunță schimbări ample de securitate în Marea Arabiei după atacul iranian cu dronă asupra unui petrolier
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania