Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Nu-i mai crede nimeni. Suspiciunea apare în spațiul euro-atlantic incusiv pentru situații în care, accidental, liderii ruși comunică adevărul, așa cum a fost cazul declarației ministrului de externe Serghei Lavrov, care părea șocat că partea ucraineană a schimbat textul protocolului de negociere stabilit la Istanbul. Ca ministru, Lavrov semnala un adevăr. Ca om, însă, acesta părea să transmită frica de a fi pierdut ceea ce credea că este un bun definitiv câștigat.
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Dincolo de reproșurile privind textul Protocolului, frica ministrului de externe rus părea legată de continuarea războiului, căci, dacă există o frică la Kremlin acum, credem că la asta se referă: cât durează războiul și cum îl încheiem cât mai repede, ca să avem timp să ne refacem? Or, faptul că negociatorii ucraineni eliminaseră Rusia dintre puterile garante ale neutralității asumate, dar și dintre puterile care să își dea acordul pentru derularea de exerciții militare cu trupe străine pe teritoriul Ucrainei îl înspăimânta de-a dreptul pe ministrul rus: el aștepta supunerea venită din frica presupusă a unui cățel față de dulăul curții, în timp ce echipa ucraineană se întorcea la discuții cu demnitatea celui care vrea egalitate în negociere, eliminând condiții accentuat favorabile Rusiei. Sursa reală a acestei frici vecină cu disperarea a Ministrului de Externe rus a fost lămurită în cele din urmă: Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, tocmai declarase că NATO se așteaptă la un război de câțiva ani, timp în care Ucraina va primi în mod constant armament…

 

Tema centrală a propagandei negre a Kremlinului împotriva propriului popor

 

2. -imagine fara descriere- (grafic-2_02297600.jpg)

Graficul alăturat este realizat pentru 56 dintre cele mai clare cazuri de dezinformare demontate și dezmințite în Disinfo Review a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo unul câte unul, prin conexiune cu alte mesaje colaterale din aceeași categorie prezente în cele 13772 de cazuri de dezinformare din Disinfo Database. Această bază de date arată că în presa controlată de Kremlin din perioada studiată de noi apar în mod sistematic articole ce conțin una sau mai multe dintre temele constante ale propagandei negre ruse: laboratoare biologice în Ucraina controlate de SUA și în care este pregătit un atac biologic la adresa populației ruse, genocidul unui stat fascist (Ucraina) împotriva populației ruse și ucrainene, negarea suveranității statului ucrainean, declanșarea de SUA și NATO a războiului împotriva Rusiei și necesitatea intervenției armatei ruse pentru a opri atacul Occidentului/genocidul ucrainean, rusofobia Vestului.

În dinamica dezinformării organizate de Kremlin în perioada monitorizată avem câteva momente ce ies din rutina dezinformării cotidiene: 18 martie, 10 martie, 4 martie. Ceea ce atrage atenția nu este numărul de articolelor din fiecare zi, ci numărul de mijloace de diseminare ale mesajelor de dezinformare pentru fiecare mesaj în parte. Aceste mesaje au o semnificație anume astăzi, în condițiile dorinței disperate a Rusiei de a încheia un război în care strategul genial de la Kremlin, armata și Federația Rusă, în general, s-au făcut de râs inclusiv față de partenerul chinez, care abia ce îl creditase în 4 februarie pe Vladimir Putin ca strateg geopolitic de talie planetară, cu care a și încheiat o (regretabilă, am zice noi) alianță ”fără limite”.

Cel mai important eveniment al perioadei este cel al zilei de 18 martie, când 123 de mijloace de comunicare online au preluat mesajul potrivit căruia SUA și Ucraina pun la cale un atac biologic cu rezonanțe globale, prin folosirea păsărilor migratoare infectate cu agent biologic pentru a ataca armata, dar, în principal, populația rusă. Disinformation Review ne prezintă sinteza acestui mesaj de dezinformare al propagandei negre ruse:

”În prezent, aceste bacterii și virusuri pot fi răspândite de drone, dar raza lor de acțiune este de aproximativ 500 km. Pe de altă parte, păsările călătoresc mii de kilometri și pot chiar cuibări în Rusia, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.  Este clar că (această strategie – n.ns.) este îndreptată împotriva poporului rus și că reprezintă o mare problemă și un pericol pentru noi.  Ar trebui să luăm notă de faptul că SUA și Ucraina reprezintă un pericol biologic pentru țara noastră, mai ales că au apărut pe teritoriul nostru diverse boli din Georgia și Ucraina, cum ar fi boala porcină africană, rujeola și scarlatina, iar numărul acestor focare a crescut de zeci de ori de-a lungul timpului.” (Disinfo Review, ”Disinfo: the US plans to send infected migratory birds to infect Russia, Summary”).

Această temă a atacului cu arme biologice la adresa Rusiei revine periodic în mesajul de dezinformare al presei Kremlinului. El este însoțit de mesaje care îl fac mai mult decât credibil: Ucraina este un stat fascist total eșuat după 2014, vândut Occidentului (”americanilor”, în particular), care va participa la atacul biologic împotriva Rusiei. Un complot vizând armele biologice este deci pus la cale de inamicul SUA, NATO și aliatul lor ”fascist” ucrainean, ne spune povestea vândută de Kremlin propriului popor.

 

Dar ”terenul ocupat” în mentalul colectiv al poporului rus?

 

Interpretările, ca și întrebările, pot merge mai departe: Ce se întâmplă când un mesaj anume ocupă în mod deliberat teren în mentalul colectiv al unei populații?

Fără a ne avânta în predicții cu valoare de mare probabilitate, pare că disperarea unui lider de la Kremlin considerat mare strateg geopolitic dar discreditat internațional poate genera orice, după ce am văzut atacurile planificate la adresa populației civile ucrainene din ultimele zile. Nu vrem să transformăm analiza frecvenței tematice din mesajul de dezinformare al Kremlinului în sursă de predicție.

Totuși, în acest moment, pare o certitudine faptul că un anume teren este ocupat propagandistic în mentalul colectiv a peste 100 de milioane de cetățeni ruși, care sunt deschiși la acceptarea unui discurs oficial privind atacul biologic asupra poporului rus.

Nimic nu susține și nu a susținut vreodată pericolul unui astfel de atac biologic la adresa Rusiei din partea NATO-UE-SUA. Dar cei peste 100 de milioane de cetățeni ruși vor accepta fără niciun fel de îndoială mesajul de presă al Kremlinului despre un atac biologic pus la cale de armata rusă și atribuit inamicului SUA-NATO-Ucraina. Căci Kremlinul adăpostește astăzi o putere politică disperată, discreditată planetar, care este în stare de orice crimă de război pentru propria salvare, în speță, este în stare să amorseze o bombă biologică, pe care o va atribui SUA și NATO.

Întrebarea este dacă suntem îndreptățiți să condamnăm cei 80-83% dintre cetățenii ruși care cred ceea ce Kremlinul le livrează în emisiunile de știri la televizor. Dezinformarea rusă a ocupat deja în mentalul colectiv terenul pentru o astfel de receptare a mesajului privind atacul cu arme biologice la adresa populației ruse. Nu zicem că Rusia va și organiza un astfel de atac în care să dea vina pe SUA și aliatul lor ”fascist” din Ucraina. Dar, dacă se întâmplă un astfel de atac al armatei Kremlinului, știm sigur că el va fi acceptat fără rezerve de populația rusă drept un atac al SUA și NATO – Ucraina împotriva populației ruse.

Este probabil că Rusia va pregăti la fel de insistent și minuțios terenul și pentru alte tipuri de mesaj – valiza nucleară purtată de Valadimir Putin la înmormântarea liderului rus Jirinovski pare a sugera următorul teren de ocupat/consolidat în mentalul colectiv al celor peste 100 de milioane de cetățeni ruși: în fond, un atac biologic simulat ca real nu este un ”atac existențial” la adresa Rusiei, cum spune Strategia Națională de Securitate a Rusiei?

Poate că cea mai bună soluție în acest moment este deconstruirea tenace a fiecărei teme cu care Kremlinul pregătește opinia publică națională, indiferent cât de mici sunt șansele ca mesajul acesta de dezmințire să ajungă în spațiul informațional național securizat de puterea de la Kremlin.

---------------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană
Rusia se apropie de orașul strategic ucrainean Pokrovsk. Armata ucraineană: Pregătirea pentru apărare a intrat în linie dreaptă
Joaca de-a războiul cu soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina a deranjat China: Beijingul încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece
Armata și agențiile de informații ale SUA au primit ordin să adopte inteligența artificială: Trebuie să devansăm pe toată lumea cât de repede posibil
Ziua Armatei | Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei
EXCLUSIV
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Sursa foto: Adobe Stock.
EXCLUSIV
Lupta pentru combaterea propagandei electorale din SUA se întețește: Adversarii americanilor vor încerca să „alimenteze tulburările sociale”
Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii
Institutul Aspen România | Mircea Geoană: România este un jucător "strategic" în regiune, dar ar trebui să aibă un rol "mai ferm"
Liber la acordarea de sprijin militar reciproc în caz de război: Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord
Statele care susţin cel mai mult Ucraina sunt şi cele care se opun aderării sale la NATO: De ce primează argumentul declanşării unui război la scară largă?
Consolidarea pilonului european al NATO se face cu implicarea Marii Britanii şi a Germaniei: Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria sa securitate
Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
Foto: Aspen
EXCLUSIV
Aspen – GMF Bucharest Forum 2024, conferinţa anuală emblematică pentru diplomația publică. DefenseRomania transmite evenimentul organizat de Institutul Aspen România
A început cel mai mare exercițiu NATO al posturilor de comandă: Se va concentra pe conceperea și desfășurarea de operații în mai multe domenii împotriva unui adversar egal
Avertisment din partea şefului spionajului militar ucrainean: Primele unități de trupe nord-coreene vor sosi în curând la Kursk
Comandantul U.S. Army din Pacific subliniază cu tărie necesitatea contracarării puterii militare a armatei chineze: Ultimul lucru pe care ni-l putem permite este un război regional în Asia
Turcia reduce în liniște exporturile de produse militare către Rusia în urma avertismentului venit din SUA
Prezenţa trupelor nord-coreene pe frontul din Ucraina poate fi doar începutul: Rușii trimit din ce în ce mai multe trupe la război „fără să clipească”
Suedia se pregăteşte să facă cea mai mare investiție în domeniul apărării de după Războiul Rece: Armată de 130.000 de militari, obiectiv asumat pentru 2035
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari

Ştiri Recomandate

Militarii ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare aeriană Buk, în valoare de 10 milioane de dolari (Video)
Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Iranul extinde infrastructura unei baze aeriene pentru a găzdui avioane de luptă rusești Su-35 (imagini din satelit)
Echipajul unui avion F-15E al U.S. Air Force, dezvăluiri despre complexitatea unei misiuni de respingere a unui atac iranian asupra Israelului
După incidentul petrecut în Canalul Mânecii, a venit rândul unui avion rusesc de recunoaștere să fie monitorizate de avioane ale Royal Air Force
Livrarea anumitor arme către Ucraina ar putea avea loc după încheierea mandatului lui Biden, afirmă Pentagonul
Rusia blufează în contextul războiului din Ucraina: Narațiunea invincibilității este „principala strategie” a Kremlinului și „singura speranță de succes”
Un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus de ruşi (Foto/Video): Ucraineii l-au aruncat în luptă în regiunea Kursk, dar a fost vânat cu drone FPV
Serviciile de informații rusești și-au activat o „cârtiță” chiar în rândul Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale (FOS)
Francezii de la Thales și MBDA trimit sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Grecia, în contextul unei concurențe acerbe cu sistemul israelian SPYDER
Serviciile britanice de informații explică de ce Rusia este îngrijorată de posibilele atacuri ucrainene asupra navelor rusești din Marea Caspică
Revenirea la dialog după o pauză de doi ani: Putin și Scholz au avut prima convorbire telefonică directă
După mai multe zile de bombardamente, trupele ruse au declanșat o ofensivă pe mai multe direcții în regiunea Zaporojie
Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
Consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă: Suedia se alătură unei coaliții NATO, din care România face deja parte, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot
Rușii vor să scoată pe mare al doilea crucișător cu propulsie nucleară. Amiral Nakhimov, purtător de rachete Zircon și Kalibr, va începe testele înainte de sfârșitul anului
Modul în care s-ar putea schimba politica SUA față de Ucraina. Congresmeni americani: Trebuie să fim mai agresivi împotriva Rusiei și să aplicăm sancțiuni dure
Avioanele israeliene au vizat infrastructura Hezbollah din Beirut. IDF a lovit și cartiere din Damasc frecventate de comandanți ai Hezbollah și ai Gărzilor Revoluționare
Formula pentru noua Comisie Europeană, în pericol. Popularii și Social-Democrații nu se înțeleg pe cel puțin trei nume de comisari
Ucrainenii scot artileria grea...la propriu: Obuzierul sovietic 2S7 Pion, cu proiectile americane, adus în Donbas pentru a sparge pozițiile ruse de lângă Torețk
China intră în curtea din spate a Americii. Peru ar putea fi baza pentru un coridor maritim-terrestru între China și America Latină
Războiul de la granița României: Noua direcție a SUA și pericolul rus | Gen. Cătălin Tomescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
RPDC începe producția în masă de drone kamikaze, a ordonat Kim
Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front
Soldații nord-coreeni n-au venit cu mâna goală pentru a lupta alături de Rusia. Un tun autopropulsat M1989 Koksan a fost fotografiat în Kursk
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Polonia a dislocat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther în apropierea frontierei cu Rusia din regiunea Kaliningrad
România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Ucraina spune că a produs deja prima sută de rachete balistice. E capabilă să producă și arme nucleare?
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
pixel