Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Nu-i mai crede nimeni. Suspiciunea apare în spațiul euro-atlantic incusiv pentru situații în care, accidental, liderii ruși comunică adevărul, așa cum a fost cazul declarației ministrului de externe Serghei Lavrov, care părea șocat că partea ucraineană a schimbat textul protocolului de negociere stabilit la Istanbul. Ca ministru, Lavrov semnala un adevăr. Ca om, însă, acesta părea să transmită frica de a fi pierdut ceea ce credea că este un bun definitiv câștigat.
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Dincolo de reproșurile privind textul Protocolului, frica ministrului de externe rus părea legată de continuarea războiului, căci, dacă există o frică la Kremlin acum, credem că la asta se referă: cât durează războiul și cum îl încheiem cât mai repede, ca să avem timp să ne refacem? Or, faptul că negociatorii ucraineni eliminaseră Rusia dintre puterile garante ale neutralității asumate, dar și dintre puterile care să își dea acordul pentru derularea de exerciții militare cu trupe străine pe teritoriul Ucrainei îl înspăimânta de-a dreptul pe ministrul rus: el aștepta supunerea venită din frica presupusă a unui cățel față de dulăul curții, în timp ce echipa ucraineană se întorcea la discuții cu demnitatea celui care vrea egalitate în negociere, eliminând condiții accentuat favorabile Rusiei. Sursa reală a acestei frici vecină cu disperarea a Ministrului de Externe rus a fost lămurită în cele din urmă: Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, tocmai declarase că NATO se așteaptă la un război de câțiva ani, timp în care Ucraina va primi în mod constant armament…

 

Tema centrală a propagandei negre a Kremlinului împotriva propriului popor

 

2. -imagine fara descriere- (grafic-2_02297600.jpg)

Graficul alăturat este realizat pentru 56 dintre cele mai clare cazuri de dezinformare demontate și dezmințite în Disinfo Review a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo unul câte unul, prin conexiune cu alte mesaje colaterale din aceeași categorie prezente în cele 13772 de cazuri de dezinformare din Disinfo Database. Această bază de date arată că în presa controlată de Kremlin din perioada studiată de noi apar în mod sistematic articole ce conțin una sau mai multe dintre temele constante ale propagandei negre ruse: laboratoare biologice în Ucraina controlate de SUA și în care este pregătit un atac biologic la adresa populației ruse, genocidul unui stat fascist (Ucraina) împotriva populației ruse și ucrainene, negarea suveranității statului ucrainean, declanșarea de SUA și NATO a războiului împotriva Rusiei și necesitatea intervenției armatei ruse pentru a opri atacul Occidentului/genocidul ucrainean, rusofobia Vestului.

În dinamica dezinformării organizate de Kremlin în perioada monitorizată avem câteva momente ce ies din rutina dezinformării cotidiene: 18 martie, 10 martie, 4 martie. Ceea ce atrage atenția nu este numărul de articolelor din fiecare zi, ci numărul de mijloace de diseminare ale mesajelor de dezinformare pentru fiecare mesaj în parte. Aceste mesaje au o semnificație anume astăzi, în condițiile dorinței disperate a Rusiei de a încheia un război în care strategul genial de la Kremlin, armata și Federația Rusă, în general, s-au făcut de râs inclusiv față de partenerul chinez, care abia ce îl creditase în 4 februarie pe Vladimir Putin ca strateg geopolitic de talie planetară, cu care a și încheiat o (regretabilă, am zice noi) alianță ”fără limite”.

Cel mai important eveniment al perioadei este cel al zilei de 18 martie, când 123 de mijloace de comunicare online au preluat mesajul potrivit căruia SUA și Ucraina pun la cale un atac biologic cu rezonanțe globale, prin folosirea păsărilor migratoare infectate cu agent biologic pentru a ataca armata, dar, în principal, populația rusă. Disinformation Review ne prezintă sinteza acestui mesaj de dezinformare al propagandei negre ruse:

”În prezent, aceste bacterii și virusuri pot fi răspândite de drone, dar raza lor de acțiune este de aproximativ 500 km. Pe de altă parte, păsările călătoresc mii de kilometri și pot chiar cuibări în Rusia, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.  Este clar că (această strategie – n.ns.) este îndreptată împotriva poporului rus și că reprezintă o mare problemă și un pericol pentru noi.  Ar trebui să luăm notă de faptul că SUA și Ucraina reprezintă un pericol biologic pentru țara noastră, mai ales că au apărut pe teritoriul nostru diverse boli din Georgia și Ucraina, cum ar fi boala porcină africană, rujeola și scarlatina, iar numărul acestor focare a crescut de zeci de ori de-a lungul timpului.” (Disinfo Review, ”Disinfo: the US plans to send infected migratory birds to infect Russia, Summary”).

Această temă a atacului cu arme biologice la adresa Rusiei revine periodic în mesajul de dezinformare al presei Kremlinului. El este însoțit de mesaje care îl fac mai mult decât credibil: Ucraina este un stat fascist total eșuat după 2014, vândut Occidentului (”americanilor”, în particular), care va participa la atacul biologic împotriva Rusiei. Un complot vizând armele biologice este deci pus la cale de inamicul SUA, NATO și aliatul lor ”fascist” ucrainean, ne spune povestea vândută de Kremlin propriului popor.

 

Dar ”terenul ocupat” în mentalul colectiv al poporului rus?

 

Interpretările, ca și întrebările, pot merge mai departe: Ce se întâmplă când un mesaj anume ocupă în mod deliberat teren în mentalul colectiv al unei populații?

Fără a ne avânta în predicții cu valoare de mare probabilitate, pare că disperarea unui lider de la Kremlin considerat mare strateg geopolitic dar discreditat internațional poate genera orice, după ce am văzut atacurile planificate la adresa populației civile ucrainene din ultimele zile. Nu vrem să transformăm analiza frecvenței tematice din mesajul de dezinformare al Kremlinului în sursă de predicție.

Totuși, în acest moment, pare o certitudine faptul că un anume teren este ocupat propagandistic în mentalul colectiv a peste 100 de milioane de cetățeni ruși, care sunt deschiși la acceptarea unui discurs oficial privind atacul biologic asupra poporului rus.

Nimic nu susține și nu a susținut vreodată pericolul unui astfel de atac biologic la adresa Rusiei din partea NATO-UE-SUA. Dar cei peste 100 de milioane de cetățeni ruși vor accepta fără niciun fel de îndoială mesajul de presă al Kremlinului despre un atac biologic pus la cale de armata rusă și atribuit inamicului SUA-NATO-Ucraina. Căci Kremlinul adăpostește astăzi o putere politică disperată, discreditată planetar, care este în stare de orice crimă de război pentru propria salvare, în speță, este în stare să amorseze o bombă biologică, pe care o va atribui SUA și NATO.

Întrebarea este dacă suntem îndreptățiți să condamnăm cei 80-83% dintre cetățenii ruși care cred ceea ce Kremlinul le livrează în emisiunile de știri la televizor. Dezinformarea rusă a ocupat deja în mentalul colectiv terenul pentru o astfel de receptare a mesajului privind atacul cu arme biologice la adresa populației ruse. Nu zicem că Rusia va și organiza un astfel de atac în care să dea vina pe SUA și aliatul lor ”fascist” din Ucraina. Dar, dacă se întâmplă un astfel de atac al armatei Kremlinului, știm sigur că el va fi acceptat fără rezerve de populația rusă drept un atac al SUA și NATO – Ucraina împotriva populației ruse.

Este probabil că Rusia va pregăti la fel de insistent și minuțios terenul și pentru alte tipuri de mesaj – valiza nucleară purtată de Valadimir Putin la înmormântarea liderului rus Jirinovski pare a sugera următorul teren de ocupat/consolidat în mentalul colectiv al celor peste 100 de milioane de cetățeni ruși: în fond, un atac biologic simulat ca real nu este un ”atac existențial” la adresa Rusiei, cum spune Strategia Națională de Securitate a Rusiei?

Poate că cea mai bună soluție în acest moment este deconstruirea tenace a fiecărei teme cu care Kremlinul pregătește opinia publică națională, indiferent cât de mici sunt șansele ca mesajul acesta de dezmințire să ajungă în spațiul informațional național securizat de puterea de la Kremlin.

---------------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina

Ştiri Recomandate

România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
SUA revin și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
Coreenii de la Hanwha se implică în cercetarea din România: Parteneriat semnat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
pixel