Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Nu-i mai crede nimeni. Suspiciunea apare în spațiul euro-atlantic incusiv pentru situații în care, accidental, liderii ruși comunică adevărul, așa cum a fost cazul declarației ministrului de externe Serghei Lavrov, care părea șocat că partea ucraineană a schimbat textul protocolului de negociere stabilit la Istanbul. Ca ministru, Lavrov semnala un adevăr. Ca om, însă, acesta părea să transmită frica de a fi pierdut ceea ce credea că este un bun definitiv câștigat.
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Dincolo de reproșurile privind textul Protocolului, frica ministrului de externe rus părea legată de continuarea războiului, căci, dacă există o frică la Kremlin acum, credem că la asta se referă: cât durează războiul și cum îl încheiem cât mai repede, ca să avem timp să ne refacem? Or, faptul că negociatorii ucraineni eliminaseră Rusia dintre puterile garante ale neutralității asumate, dar și dintre puterile care să își dea acordul pentru derularea de exerciții militare cu trupe străine pe teritoriul Ucrainei îl înspăimânta de-a dreptul pe ministrul rus: el aștepta supunerea venită din frica presupusă a unui cățel față de dulăul curții, în timp ce echipa ucraineană se întorcea la discuții cu demnitatea celui care vrea egalitate în negociere, eliminând condiții accentuat favorabile Rusiei. Sursa reală a acestei frici vecină cu disperarea a Ministrului de Externe rus a fost lămurită în cele din urmă: Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, tocmai declarase că NATO se așteaptă la un război de câțiva ani, timp în care Ucraina va primi în mod constant armament…

 

Tema centrală a propagandei negre a Kremlinului împotriva propriului popor

 

2. -imagine fara descriere- (grafic-2_02297600.jpg)

Graficul alăturat este realizat pentru 56 dintre cele mai clare cazuri de dezinformare demontate și dezmințite în Disinfo Review a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo unul câte unul, prin conexiune cu alte mesaje colaterale din aceeași categorie prezente în cele 13772 de cazuri de dezinformare din Disinfo Database. Această bază de date arată că în presa controlată de Kremlin din perioada studiată de noi apar în mod sistematic articole ce conțin una sau mai multe dintre temele constante ale propagandei negre ruse: laboratoare biologice în Ucraina controlate de SUA și în care este pregătit un atac biologic la adresa populației ruse, genocidul unui stat fascist (Ucraina) împotriva populației ruse și ucrainene, negarea suveranității statului ucrainean, declanșarea de SUA și NATO a războiului împotriva Rusiei și necesitatea intervenției armatei ruse pentru a opri atacul Occidentului/genocidul ucrainean, rusofobia Vestului.

În dinamica dezinformării organizate de Kremlin în perioada monitorizată avem câteva momente ce ies din rutina dezinformării cotidiene: 18 martie, 10 martie, 4 martie. Ceea ce atrage atenția nu este numărul de articolelor din fiecare zi, ci numărul de mijloace de diseminare ale mesajelor de dezinformare pentru fiecare mesaj în parte. Aceste mesaje au o semnificație anume astăzi, în condițiile dorinței disperate a Rusiei de a încheia un război în care strategul genial de la Kremlin, armata și Federația Rusă, în general, s-au făcut de râs inclusiv față de partenerul chinez, care abia ce îl creditase în 4 februarie pe Vladimir Putin ca strateg geopolitic de talie planetară, cu care a și încheiat o (regretabilă, am zice noi) alianță ”fără limite”.

Cel mai important eveniment al perioadei este cel al zilei de 18 martie, când 123 de mijloace de comunicare online au preluat mesajul potrivit căruia SUA și Ucraina pun la cale un atac biologic cu rezonanțe globale, prin folosirea păsărilor migratoare infectate cu agent biologic pentru a ataca armata, dar, în principal, populația rusă. Disinformation Review ne prezintă sinteza acestui mesaj de dezinformare al propagandei negre ruse:

”În prezent, aceste bacterii și virusuri pot fi răspândite de drone, dar raza lor de acțiune este de aproximativ 500 km. Pe de altă parte, păsările călătoresc mii de kilometri și pot chiar cuibări în Rusia, ceea ce face ca situația să fie foarte periculoasă.  Este clar că (această strategie – n.ns.) este îndreptată împotriva poporului rus și că reprezintă o mare problemă și un pericol pentru noi.  Ar trebui să luăm notă de faptul că SUA și Ucraina reprezintă un pericol biologic pentru țara noastră, mai ales că au apărut pe teritoriul nostru diverse boli din Georgia și Ucraina, cum ar fi boala porcină africană, rujeola și scarlatina, iar numărul acestor focare a crescut de zeci de ori de-a lungul timpului.” (Disinfo Review, ”Disinfo: the US plans to send infected migratory birds to infect Russia, Summary”).

Această temă a atacului cu arme biologice la adresa Rusiei revine periodic în mesajul de dezinformare al presei Kremlinului. El este însoțit de mesaje care îl fac mai mult decât credibil: Ucraina este un stat fascist total eșuat după 2014, vândut Occidentului (”americanilor”, în particular), care va participa la atacul biologic împotriva Rusiei. Un complot vizând armele biologice este deci pus la cale de inamicul SUA, NATO și aliatul lor ”fascist” ucrainean, ne spune povestea vândută de Kremlin propriului popor.

 

Dar ”terenul ocupat” în mentalul colectiv al poporului rus?

 

Interpretările, ca și întrebările, pot merge mai departe: Ce se întâmplă când un mesaj anume ocupă în mod deliberat teren în mentalul colectiv al unei populații?

Fără a ne avânta în predicții cu valoare de mare probabilitate, pare că disperarea unui lider de la Kremlin considerat mare strateg geopolitic dar discreditat internațional poate genera orice, după ce am văzut atacurile planificate la adresa populației civile ucrainene din ultimele zile. Nu vrem să transformăm analiza frecvenței tematice din mesajul de dezinformare al Kremlinului în sursă de predicție.

Totuși, în acest moment, pare o certitudine faptul că un anume teren este ocupat propagandistic în mentalul colectiv a peste 100 de milioane de cetățeni ruși, care sunt deschiși la acceptarea unui discurs oficial privind atacul biologic asupra poporului rus.

Nimic nu susține și nu a susținut vreodată pericolul unui astfel de atac biologic la adresa Rusiei din partea NATO-UE-SUA. Dar cei peste 100 de milioane de cetățeni ruși vor accepta fără niciun fel de îndoială mesajul de presă al Kremlinului despre un atac biologic pus la cale de armata rusă și atribuit inamicului SUA-NATO-Ucraina. Căci Kremlinul adăpostește astăzi o putere politică disperată, discreditată planetar, care este în stare de orice crimă de război pentru propria salvare, în speță, este în stare să amorseze o bombă biologică, pe care o va atribui SUA și NATO.

Întrebarea este dacă suntem îndreptățiți să condamnăm cei 80-83% dintre cetățenii ruși care cred ceea ce Kremlinul le livrează în emisiunile de știri la televizor. Dezinformarea rusă a ocupat deja în mentalul colectiv terenul pentru o astfel de receptare a mesajului privind atacul cu arme biologice la adresa populației ruse. Nu zicem că Rusia va și organiza un astfel de atac în care să dea vina pe SUA și aliatul lor ”fascist” din Ucraina. Dar, dacă se întâmplă un astfel de atac al armatei Kremlinului, știm sigur că el va fi acceptat fără rezerve de populația rusă drept un atac al SUA și NATO – Ucraina împotriva populației ruse.

Este probabil că Rusia va pregăti la fel de insistent și minuțios terenul și pentru alte tipuri de mesaj – valiza nucleară purtată de Valadimir Putin la înmormântarea liderului rus Jirinovski pare a sugera următorul teren de ocupat/consolidat în mentalul colectiv al celor peste 100 de milioane de cetățeni ruși: în fond, un atac biologic simulat ca real nu este un ”atac existențial” la adresa Rusiei, cum spune Strategia Națională de Securitate a Rusiei?

Poate că cea mai bună soluție în acest moment este deconstruirea tenace a fiecărei teme cu care Kremlinul pregătește opinia publică națională, indiferent cât de mici sunt șansele ca mesajul acesta de dezmințire să ajungă în spațiul informațional național securizat de puterea de la Kremlin.

---------------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB

Ştiri Recomandate

Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Decizie istorică azi în SUA. Aprobarea ajutorului militar Ucraina-Israel ar fi o uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
pixel