Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Blinken a ajuns în Franța. Se preconizează o vizită tensionată pe fondul crizei submarinelor
05 oct, 09:27
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit luni seară la Paris pentru o vizită care se anunţă tensionată, la mai puţin de trei săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între Franţa şi Statele Unite, notează Agerpres, care citează AFP.
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State

Secretarul de stat al preşedintelui american Joe Biden urmează să se întâlnească marţi cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, şi cu un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

El va participa marţi şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Statele Unite au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie în regiunea indo-pacifică pentru a contracara mai bine China.

Acest parteneriat, numit AUKUS, a stârnit o furie nemaiîntâlnită din partea autorităţilor franceze, deoarece a făcut ca Australia să rezilieze un contract gigantic pentru achiziţionarea de submarine franceze.

 

Franța acuză că a fost „lovită în spate” de SUAAcuzat că i-a dat "o lovitură în spate" aliatului său, Joe Biden a recunoscut într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Macron că ar fi putut comunica mai bine cu Parisul. Cei doi şefi de stat au lansat un "proces de consultări extinse".

Vizita lui Antony Blinken la Paris, după ce a avut deja o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian la 23 septembrie la New York, trebuie să marcheze o etapă a acestui proces înainte de o întâlnire privată Macron-Biden la sfârşitul lui octombrie în Europa.

Obiectiv: "identificarea etapelor" pentru "a permite restabilirea încrederii", a explicat partea franceză, avertizând în acelaşi timp că "ieşirea din criză va dura şi va necesita acţiuni".

"Conversaţiile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea", a afirmat, de asemenea, înainte de călătorie asistentul secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, fără a preciza dacă sunt aşteptate anunţuri la finalul acestor întrevederi la Paris.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro