Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Blinken a ajuns în Franța. Se preconizează o vizită tensionată pe fondul crizei submarinelor
05 oct, 09:27
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit luni seară la Paris pentru o vizită care se anunţă tensionată, la mai puţin de trei săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între Franţa şi Statele Unite, notează Agerpres, care citează AFP.
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State

Secretarul de stat al preşedintelui american Joe Biden urmează să se întâlnească marţi cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, şi cu un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

El va participa marţi şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Statele Unite au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie în regiunea indo-pacifică pentru a contracara mai bine China.

Acest parteneriat, numit AUKUS, a stârnit o furie nemaiîntâlnită din partea autorităţilor franceze, deoarece a făcut ca Australia să rezilieze un contract gigantic pentru achiziţionarea de submarine franceze.

 

Franța acuză că a fost „lovită în spate” de SUAAcuzat că i-a dat "o lovitură în spate" aliatului său, Joe Biden a recunoscut într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Macron că ar fi putut comunica mai bine cu Parisul. Cei doi şefi de stat au lansat un "proces de consultări extinse".

Vizita lui Antony Blinken la Paris, după ce a avut deja o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian la 23 septembrie la New York, trebuie să marcheze o etapă a acestui proces înainte de o întâlnire privată Macron-Biden la sfârşitul lui octombrie în Europa.

Obiectiv: "identificarea etapelor" pentru "a permite restabilirea încrederii", a explicat partea franceză, avertizând în acelaşi timp că "ieşirea din criză va dura şi va necesita acţiuni".

"Conversaţiile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea", a afirmat, de asemenea, înainte de călătorie asistentul secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, fără a preciza dacă sunt aşteptate anunţuri la finalul acestor întrevederi la Paris.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro