Compania aeriană Boeing a confirmat faptul că a început testele pentru noul avion de școală T-X fabricat în colaborare cu SAAB și destinat în special formării piloților din Statele Unite.
scris de Eduard Pascu
Luni, oficialii Boeing au spus că compania a început studiile de zbor în domeniul ingineriei și fabricării (EMD) a avioanelor de formare T-X în St. Louis, Missouri. "Noul Boeing T-X este acum în aer în sprijinul contractului Forțelor aeriene din SUA", a declarat reprezentanții companiei, arătând că începerea zborurilor de test este o piatră de hotar importantă pentru program.
Nu au fost dezvăluite detalii cu privire la natura sau durata testului de zbor.
Boeing T-X este un sistem complet nou de pregătire a piloților conceput special pentru misiunea de pregătire a Forțelor Aeriene din SUA. Acesta include aeronavele de formare, pregătirea și sprijinul la sol.
Avionul T-X are un singur motor, coadă dublă și un cockpit avansat. Sistemul oferă, de asemenea, o instruire de vârf de ultimă generație și este foarte ușor de întreținut.
T-X va înlocui în Forțele Aeriene SUA aeronavele T-38 care au îmbătrânit. Este programat să intre în utilizare în anul 2024.
Reprezentanții companiei Boeing au declarat că producerea acestui model de avion va intra în curând în linie dreaptă. Mai mult de 90% din producție va fi făcută în America, susținând mai mult de 17.000 de locuri de muncă în 34 de state.
Echipa Boeing/Saab a fost declarată câștigătoarea a proiectului pentru T-X, în valoare de 9,2 miliarde dolari, în septembrie 2018, după ce a construit două aeronave de demonstrație. USAF are o cerere inițială de 351 de aeronave, sprijinite de 46 de simulatoare, deși aceste cifre s-ar putea ridica la 485 aeronave și 120 simulatoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, care aparține Escadrilei 51 de la Baza Aeriană Waddington, centrul flotei de informații, supraveghere, achiziția țintelor și recunoaștere, a scris istorie devenind primul de acest gen care a traversat complet granițele de est ale NATO, de la punctul cel mai sudic al Mediteranei din Grecia și până în nordul îndepărtat al Norvegiei.
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat joi, 24 octombrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Statele Unite au aprobat recent o modernizare semnificativă a flotei poloneze de avioane de luptă F-16 Viper, la un cost estimat de 7,3 miliarde de dolari. Acest efort de modernizare, care va viza 48 dintre avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Poloneze, subliniază o mișcare strategică a Poloniei de a-și spori capacitățile militare într-un peisaj geopolitic în schimbare.
Franța şi-a luat angajamentul să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5, dar în acelaşi timp este obligată să creeze un centru special de instruire la o bază aeriană. Primul lot de avioane de luptă franceze Mirage 2000-5 destinat Ucrainei, care ar urma să fie livrat în prima parte a anului 2025, ar consta în doar trei aeronave. Cu toate acestea, este important să subliniem că Parisul nu a precizat niciodată câte dintre aceste avioane vor fi furnizate Ucrainei și nici când, deoarece a preferat să facă din acest transfer de aeronave un subiect tabu.
Numărul anunțat de tineri piloți ucraineni instruiți depășește cu mult numărul oficial cunoscut de avioane de luptă promise Ucrainei. Forțele Aeriene ale Ucrainei sunt cu un pas mai aproape să depăşească unul dintre obstacolele cu care se confrunta în calea primirii mai multor avioane de luptă occidentale. Pentru că atunci când a venit vorba de transferul avioanelor F-16 către Ucraina, una dintre probleme a fost, într-adevăr, formarea piloților pentru aceste aeronave.
Conducerea Fabricii de Avioane Craiova susține că în acest moment la Craiova sunt gata trei avioane IAR-99SM Standard Modernizat din cele zece. Doar că nu pot fi livrate deoarece omologarea nu s-a încheiat.,
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.10.2024, două bombardiere strategice Tu-95MS au îndeplinit o misiune planificată de patrulare deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei.
Korea Aerospace Industries (KAI), producătorul avioanelor ușoare multirol FA-50, a prezentat în aceste zile aeronava în România. KAI și-a manifestat interesul privind o viitoare cooperare cu industria aeronautică din România, în viitorul apropiat, cooperare ce ar urma să aibă la bază aeronavele FA-50.
Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a sosit la Kiev sâmbătă, 19 octombrie, pentru o vizită diplomatică în cadrul căreia s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei Andrii Sibiha. Vizita lui Barrot reafirmă angajamentul Franței de a sprijini Ucraina.
Pe rețelele de socializare circulă un videoclip cu un avion de vânătoare rusesc de generația a cincea de tip Su-57 cu două rachete Kh-59M2 Ovod-M2 amplasate în punctele de prindere de sub aripi. Acest lucru a nedumerit serios o serie de experți, care au denumit această decizie ilogică.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat sâmbătă „eforturile de cooperare” ale „dragului prieten” Olaf Scholz, în ciuda divergențelor persistente între cei doi lideri privind războiul din Gaza. Erdogan folosește termenul „genocid” pentru a descrie situația din Gaza, o formulare pe care cancelarul german nu o acceptă, susținând în schimb că „Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să respecte dreptul internațional”.
Avioanele ucrainene F-16 sunt acum oficial autorizate să țintească aerodromurile rusești. Acest anunț a fost făcut de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, la sosirea sa în contextul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Țările de Jos au furnizat deja Ucrainei avioane F-16, care sunt în prezent utilizate în operațiuni active de luptă, a confirmat Brekelmans.
Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Germania a mobilizat avioane de vânătoare din cauza unui avion de recunoaștere rusesc Il-20. Acesta a zburat în apele internaționale ale Mării Baltice, potrivit Forțelor Aeriene Germane. După cum au informat forțele aeriene germane, un avion rusesc zbura fără comunicații radio și fără un plan de zbor între insula germană Rügen și insula daneză Bornholm. Acesta a intrat în apele internaționale aflate deasupra Mării Baltice.
Ucraina nu va dispune, din păcate, până la finalul acestui an de o escadrilă completă de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Și acest lucru nu are legătură cu întârzierea calendarului livrărilor, ci mai degrabă cu strategia privind pregătirea piloților ucraineni, care se află inclusiv la centrul de la Baza 86 Borcea din România.
Franța va putea furniza Ucrainei doar „puțin mai mult” de două miliarde de euro până la sfârșitul anului, în loc de cele trei promise, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, relatează Politico. „La începutul anului 2024, a fost luată o decizie politică potrivit căreia această asistență ar putea ajunge la 3 miliarde de euro. De fapt, vom depăși 2 miliarde de euro, dar nu 3 miliarde de euro”, a declarat Lecornu.
La 5 octombrie 2024, Rusia și-a doborât propriul vehicul aerian de luptă fără pilot S-70 Okhotnik în timp ce zbura spre vest deasupra liniilor frontului. Probabil că Rusia a pierdut controlul UCAV-ului și a luat decizia de a distruge aeronava pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile adversarilor, informează Defense Intelligence din Regatul Unit.
Kaan - primul avion de generația a 5-a construit de turci - ar putea să dea lovitura pe piața externă. Date încă neoficiale, dar preluate de media internațională, arată că s-au purtat deja discuții pentru o posibilă vânzare externă. Vorbim de peste 100 de avioane într-o piață unde dorește și F-35 să intre.
Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.
Avioanele de luptă taiwaneze F-16 şi-au fixat ţinta pe avioanele de luptă chinezeşti cu ajutorul unui dispozitiv de ochire cunoscut sub numele de „Sniper” în timpul unui exercițiu militar pe care China le desfășurat în apropiere de insula Taiwan, după cum arată o înregistrare video.
Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a primit un contract de 6 milioane de dolari din partea DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX. E vorba de un prototip al UH-60M Black Hawk pe care americanii îl dezvoltă.
Aproximativ 60 de aeronave, inclusiv avioane de vânătoare capabile să transporte arme nucleare americane, participă la aceste zboruri de antrenament, care au loc în Nordul Europei în una din cele mai puternice descurajări nucleare ale NATO.
De-a lungul timpului obsesia propagandei ruse în domeniul militar, atunci când era vorba de România, a fost mult timp scutul american Aegis Ashore de la Deveselu. Agresiunea asupra Ucrainei a schimbat mult acest narativ, azi existând o nouă „obsesie” a Federației Ruse: F-16 Fighting Falcon.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 09.10.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinjal, a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Republica Belarus.
În septembrie 2024, ca parte a unuia dintre pachetele sale de ajutor militar, Suedia a oferit Ucrainei componente pentru avioanele JAS 39 Gripen, suficiente pentru deservirea a 14 aeronave de acest tip. Cu toate acestea, livrarea efectivă a Gripen către Forțele Armate Ucrainene urmează să aibă loc ceva mai târziu. Ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, a declarat acest lucru în timpul conferinței sale de presă comune cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 22 noiembrie 2024, relatează publicaţia Janes.
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China.
Pe 21 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia a lansat un nou tip de rachetă într-un atac asupra Ucrainei, o demonstrație de putere militară menită să descurajeze aliații Kievului de la orice sprijin suplimentar împotriva invaziei sale la scară largă. „În prezent, nu există nicio modalitate de a contracara această armă. Rachetele atacă țintele cu o viteză de 10 Mach, adică 2,5-3 km pe secundă”, a spus atunci Putin. „Suntem pregătiți pentru orice evoluție. Dacă cineva încă se mai îndoiește de acest lucru, nu ar trebui. Va exista întotdeauna un răspuns”.
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22.93% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi are 19,17% și îl depășește pe Marcel Ciolacu (19,16%), arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale din ţară şi străinătate.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
Phenianul a trimis forțe speciale în Rusia cu generalul lor cu trei stele Kim Jong-pok. Acești soldați sunt mai bine pregătiți decât membrii unităților obișnuite, spune Wall Street Journal.
O dronă neidentificată a urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale britanice. Potrivit ziarului german Bild, în dimineața zilei de vineri, 22 noiembrie, a fost observat și semnalat un obiect suspect care se presupune că supraveghea portavionul staționat în apropierea portului Hamburg.
Rachete sol-sol ucrainene distrug din nou o țintă rusească importantă, după ce SUA au permis angajarea unor obiective în adâncimea teritoriului Rusiei. „În noaptea de 24 noiembrie, unitățile forțelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lansat un atac de grup asupra pozițiilor unui divizion din Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene al Armatei a 6-a a Federației Ruse, care se află în regiunea Kursk”, a anunțat Statul Major General (SMG) ucrainean într-un comunicat de presă.
Presa rusă a informat, pe 24.11.2024, că noile drone rusești de tip Kolibri cu protecție împotriva sistemelor de război electronic vor ajunge în curând în zona operației militare speciale pentru testare în condiții de luptă. Dronele au fost dezvoltate la Institutul de cercetare pentru sisteme de calcul M.A. Kartsev.
Moscova l-a demis pe comandantul Grupării de trupe Sud de pe câmpul de luptă ucrainean, generalul-colonel Ghennadi Anașkin, din cauza rapoartelor false către superiori, pierderilor inutil de mari și încetinirii înaintării în apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat bloggeri militari ruși. Ministerul rus al Apărării nu a anunțat oficial înlocuirea comandantului militar, a scris serverul Gazeta.ru.
Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.
La 21 noiembrie, la primele ore ale dimineții, Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei, fără să aibă un focos nuclear. Rusia a mai atacat Ucraina de multe ori cu arme care pot transporta un focos nuclear și chiar a lansat rachete cu un ''focos nuclear simulat''. Dar ultimul atac a fost special. Această rachetă, pe care experții o numesc Rubizh, iar Putin o numește Oreshnik, a avut un efect sonor și vizual puternic. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din regiunea Astrakhan din Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică aeriană și mai multe rachete de croazieră.
Un nou material video va deveni probabil viral pe internet și pe rețelele de socializare în următoarele zile. Un tanc T-90M Proryv al armatei ruse a fost aruncat în aer într-un mod extrem de brutal, turela sa fiind proiectată în aer ca o rachetă, atingând o înălțime estimată la 20-30 de metri.
O analiză cuprinzătoare a Pentagonului privind testele efectuate pe avionului de luptă F-35 produs de Lockheed Martin arată că în cei șase ani de teste au fost înregistrate probleme de fiabilitate și întârzieri în întreținere, nereguli la sistemele de armament și situații încă nerezolvate, privind capacitatea de apărare cibernetică.
Potrivit Caspic Policy Center, cu sediul la Washington, NATO ar trebui să acorde o atenție mai mare rutelor din Marea Caspică și de pe Canalul Volga-Don, unde oportunitățile de intervenție militară ale alianței sunt încă limitate.
Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.