Forțele Aerocosmice ale Federației Rusă execută în continuare lovituri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean din zona Mării Negre, inclusiv în regiunea Odesa și pe Insula Șerpilor. În acest scop sunt întrebuințate rachete de croazieră (Kh-22), rachete antiradar (Kh-31P) sau bombe de aviație cu module universale de planare și corecție din familia FAB.
Cea mai recentă dintre aceste lovituri a avut loc, în noaptea de 24 octombrie, în jurul orei 01:00, asupra fortificațiilor construite pe Insula Șerpilor. Atacul a fost executat de bombardiere supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, care au folosit două rachete de croazieră Kh-22.
Lovitura aviației ruse a fost confirmată indirect și de reprezentanții oficiali ai Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Astfel, în bilanțul prezentat în dimineața zilei de 24.10.2024, referitor la atacurile rusești din timpul nopții, s-a precizat că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lansat două rachete de croazieră Kh-22. Potrivit precizărilor oficialilor militari ucraineni, acestea au fost lansate de bombardiere Tu-22M3, care au evoluat în zona Mării Negre.
Rușii acuză armata ucraineană că folosește insula pentru activități de sabotaj în zona Mării Negre
După cum susține partea rusă, în ultima perioadă, Insula Șerpilor a devenit un important centru logistic al SOF (Forțele pentru Operații Speciale) și GUR (Direcția principală informații) aparținând Ministerului Apărării al Ucrainei.
Infrastructura de pe insulă a fost folosită în mod activ pentru sprijinirea unor operațiuni navale, respectiv lansarea de drone maritime sau debarcarea de trupe pe coasta de vest a Peninsulei Crimeea.
În consecință, loviturile cu rachete de croazieră asupra Insulei Șerpilor vizează distrugerea infrastructurii militare ucrainene și prevenirea desfășurării altor acțiuni de sabotaj ale Ucrainei de pe această insulă.
Atacurile constante asupra Insulei Șerpilor au fost declanșate de aviația rusă în luna august a acestui an. Pe lângă bombardierele Tu-22M3, la misiunile din zonă au participat și avioane de vânătoare Su-30SM aparținând aviației Flotei ruse din Marea Neagră. Acestea din urmă au folosit rachete antiradar Kh-31P.
În seara zilei de 10 august, un avion de vânătoare Su-30SM s-a prăbușit într-un raion maritim situate la jumătatea distanței dintre localitatea Odesa și coasta de vest a Peninsulei Crimeea (aproximativ 70 de kilometri vest de Cap Tarhankut), după un atac cu rachete asupra Insulei Șerpilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News